Όλο και περισσότερο έδαφος κερδίζει η οικιακή παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών εγκαθιστά ηλιακούς συλλέκτες με την ελπίδα να μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Μόνο στις ΗΠΑ, η οικιακή αγορά ηλιακών φωτοβολταϊκών έφθασε τα 738 μεγαβάτ το τρίτο τρίμηνο του 2020, ένα άλμα 14% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Solar Energy Industries Association και της Wood Mackenzie.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η SunPower με έδρα την Καλιφόρνια – η οποία ειδικεύεται στο σχεδιασμό, την παραγωγή και τη διανομή ηλιακών συλλεκτών και συστημάτων – ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει μια εφαρμογή που θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να αξιολογούν και να διαχειρίζονται τις ρυθμίσεις παραγωγής χρήσης και αποθήκευσης ενέργειας του σπιτιού τους μέσω του κινητού τους.
Οι εφαρμογές αυτές ωστόσο δεν χρησιμοποιούνται μόνο εντός σπιτιού. Μια άλλη εταιρεία, η Wallbox, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι λανσάρει τον πρώτο φορτιστή ηλεκτρικών οχημάτων, ο οποίος θα είναι διαθέσιμος για σπίτια της Βόρειας Αμερικής.
Η εταιρεία, η οποία εδρεύει στην Ισπανία, δήλωσε ότι το σύστημα είναι συμβατό με όλους τους τύπους ηλεκτρικών οχημάτων, επιτρέπει στους πελάτες να προγραμματίσουν τις καταναλώσεις ενώ θα μπορούν να ελέγχονται μέσω της φωνής με τις εφαρμογές των Google Assistant και του Amazon Alexa.
Εκτός από τον ιδιωτικό τομέα, οι κυβερνήσεις καταβάλλουν επίσης προσπάθειες για να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ανάλογων υποδομών.
Πρόσφατα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν ότι το Σύστημα Οικιακής Χρέωσης Ηλεκτρικών Οχημάτων – το οποίο παρέχει στους οδηγούς συστήματα φόρτισης έναντι 350 λιρών – ανακοίνωσε ότι θα επεκταθεί ί, στοχεύοντας σε αυτούς που μισθώνουν ακίνητα.
Καθώς εντείνονται οι προσπάθειες απανθρακοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας, ο οικιακός τομέας διαδραματίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο.
«Οι τεχνολογίες οικιακής παραγωγής θα είναι σημαντικοί στη μετάβαση σε ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας από 100% ανανεώσιμες πηγές , αλλά η “απανθρακοποίηση” της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας είναι μόνο ένα μέρος της μετάβασης», δήλωσε ο Peter Tyldesley, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εναλλακτικών Τεχνολογία, είπε στο CNBC μέσω email.
Παρόμοιες λύσεις σε αυτήν την όλο και πιο πολυσύχναστη αγορά αποτελούν οι «έξυπνοι» μετρητές, οι οποίοι επιτρέπουν στους καταναλωτές να δουν πόση ενέργεια χρησιμοποιούν και να υπολογίσουν χρήματα που ξοδεύουν σε πραγματικό χρόνο. Τέτοια συστήματα θα αναπτυχθούν και στην Ελλάδα μέσω του επερχόμενου διαγωνισμού (μέσα στους επόμενους μήνες) για τους 7.5 εκατομμύρια “έξυπνους” μετρητές μέσω των οποίων ο ΔΕΔΔΗΕ προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τα δεδομένα της μέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.