Χιλιάδες θάνατοι από ατμοσφαιρική ρύπανση στις 5 πλέον πυκνοκατοικημένες πόλεις διεθνώς

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 7 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο

 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε δεκάδες χιλιάδες θανάτους στις πέντε πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου πέρσι, παρά το lockdown εξαιτίας της πανδημίας, ανέφεραν ερευνητές την Πέμπτη, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για τη χρήση ορυκτών καυσίμων και να επενδύσουν στην πράσινη ανάπτυξη.

Η ομάδα Greenpeace της Νοτιοανατολικής Ασίας και η εταιρεία τεχνολογίας ποιότητας αέρα IQAir μέτρησαν τα επίπεδα ρύπανσης σε 28 πόλεις. Στις πέντε πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις δηλαδή -Νέο Δελχί, Πόλη του Μεξικού, Σάο Πάολο, Σανγκάη και Τόκιο η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε περίπου 160.000 θανάτους και οικονομικές απώλειες συνολικού ύψους περίπου 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παρά την καραντίνα…

«Μερικοί μήνες καραντίνας δεν έχουν πραγματικά μειώσει τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην οποία έχουν εκτεθεί οι άνθρωποι», δήλωσε ο Aidan Farrow, επιστήμονας για την ατμοσφαιρική ρύπανση στα Greenpeace Research Laboratories στο Πανεπιστήμιο του Έξιτερ της Βρετανίας.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία παγκοσμίως και σκοτώνει περίπου 7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Εννιά στους δέκα ανθρώπους αναπνέουν μολυσμένο αέρα

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι 9 στους 10 ανθρώπους αναπνέουν μολυσμένο αέρα, ο οποίος συνδέεται με εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνο του πνεύμονα και καρδιακές παθήσεις. Το πρόβλημα επηρεάζει περισσότερες πόλεις της Ασίας από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Οι κύριες αιτίες περιλαμβάνουν τις εκπομπές οχημάτων, τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, τις κατασκευές, τα φεστιβάλ πυροτεχνημάτων, την υλοτομία και την καύση καλλιεργειών, καυσόξυλων και απορριμμάτων.

Το Νέο Δελχί είχε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων πόλεων, με περίπου 54.000 θανάτους -ή έναν ανά 500 ανθρώπους- λόγω των υψηλών επιπέδων μικροσκοπικών σωματιδίων ρύπανσης, γνωστών ως PM2.5, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πνευμονικές και καρδιακές παθήσεις, ανέφερε η μελέτη.

Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, Τόκιο, υπέστη το υψηλότερο οικονομικό κόστος με περίπου 40.000 θανάτους και οικονομικές απώλειες 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εξαιτίας της πανδημίας και του εγκλεισμού, εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εργαστούν από το σπίτι, ενώ οι επιβραδυνόμενες οικονομίες μείωσαν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

«Έχουμε δει αλλαγές στην οδική κυκλοφορία, την αεροπορία επίσης, αλλά οι μεγάλες πηγές, δηλαδή η ατμοσφαιρική ρύπανση, εξακολουθεί να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση όπως πριν», δήλωσε ο Farrow.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος:

*400.000 πρόωροι θάνατοι στην Ευρώπη οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση κάθε χρόνο

*12.000 πρόωροι θάνατοι λέγεται ότι προκαλούνται από ηχορύπανση

ΚΥΠΕ – Thomson Reuters Foundation

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ