Κάποιοι λένε ότι το καλοκαίρι είναι μόνο θάλασσα… Είναι αυτοί που δεν πήγαν στο Τρόοδος

ισωσ σε ενδιαφερουν

Του Σπύρου Σωτηρίου

Οι διακοπές στην Κύπρο δεν είναι μόνο θάλασσα, παραλία, ομπρέλα και αντηλιακά… Είναι και το βουνό. Η μοναδικής και απαράμιλλης ομορφιάς οροσειρά του Τροόδους. Εκεί όπου ο ποιητής έγραψε για τα αηδόνια που κελαηδούν και δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς, εκεί όπου οι μυρωδιές της φύσης περισσεύουν και η ψυχή γαληνεύει. Ανάμεσα στα δέντρα, μακριά από τη βουή και το καυσαέριο.

Η περιοχή του Τροόδους προσφέρεται το καλοκαίρι σαν δροσερό καταφύγιο. Για μακρινούς περιπάτους στη φύση, για επίσκεψη στα γραφικά χωριά που είναι χτισμένα αμφιθεατρικά στις πλαγιές του βουνού, για βόλτες στα πλακόστρωτα δρομάκια.

Αμπελώνες, συστάδες με οπωροφόρα δέντρα, άγρια βλάστηση, ρυάκια, μικροί καταρράκτες, πευκόφυτα δάση συνθέτουν το μαγευτικό φυσικό τοπίο του Τροόδους.

Ο πολιτιστικός πλούτος δε, ανεκτίμητος. Βυζαντινά μοναστήρια, αγιογραφημένες μεσαιωνικές εκκλησίες (δέκα από αυτές συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO) καθιστούν την περιοχή σπουδαίο κέντρο βυζαντινής τέχνης και κληρονομιάς.

Η περιοχή Τροόδους χωρίζεται σε πέντε περιφέρειες.

Η περιοχή του εθνικού δάσους πάρκου Τροόδους, η οποία περιλαμβάνει τις κοινότητες που βρίσκονται γύρω από τα όρια του εθνικού πάρκου. Η περιοχή Πιτσιλιάς, η κοιλάδα της Σολέας στα βόρεια, η Μαραθάσα στα δυτικά, τα Κρασοχώρια και η περιοχή Κουμανδαρίας στα νότια.

 

Θέατρο πολιτιστικών εκδηλώσεων

 

Η περιοχή αποτελεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ένα μεγάλο θέατρο πολιτιστικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ τα οποία προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες. Για τους ξένους αποτελεί μια μοναδική εμπειρία, ενώ για τους απόδημους της περιοχής ανακαλεί μνήμες και νοσταλγία.

 

Μεταξύ άλλων να αναφέρουμε το Φεστιβάλ Βοτάνων στις Πάνω Πλάτρες, το Φεστιβάλ Μήλου σε Αμίαντο, Δύμες και Κυπερούντα, το Φεστιβάλ Ρόδου στον Αγρό, το Φεστιβάλ Ζιβανίας στο Πελένδρι και στην Αλωνα, τη Γιορτή του Σταφυλιού στα χωριά Αρσος, Βάσα, Βουνί, Κοιλάνι και Λόφου.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού, ειδικότερα τον Αύγουστο, τα περισσότερα χωριά διοργανώνουν ποικιλόμορφες δραστηριότητες, φεστιβάλ, περιπάτους στη φύση, χοροεσπερίδες.

 

Περπατώντας στα μονοπάτια της φύσης

 

Το Τρόοδος είναι το ιδανικό μέρος για περπάτημα και αναρρίχηση με μια μεγάλη επιλογή από μονοπάτια με διάφορους βαθμούς δυσκολίας ιδανικά για όλες τις ηλικίες.

Μεταξύ των πιο γνωστών είναι:

Μονοπάτι Καληδόνια μήκους 3 χλμ. με βαθμό δυσκολίας «δύσκολο»

Μονοπάτι Περσεφόνη μήκους 3 χλμ. με βαθμό δυσκολίας «εύκολο»

Μονοπάτι Αρτεμις μήκους 7 χλμ. με βαθμό δυσκολίας «εύκολο»

Μονοπάτι Αταλάντη μήκους 14 χλμ. με βαθμό δυσκολίας «μέτριο»

Οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν ενημερωτικά έντυπα για τα μονοπάτια από οποιοδήποτε γραφείο πληροφοριών του ΚΟΤ.

 

Ορθοπεταλιές στο βουνό

 

Το Τρόοδος είναι επίσης ιδανική περιοχή για ποδηλασία για όλες τις εποχές του χρόνου, με ασφαλτοστρωμένους και χωμάτινους δρόμους. Ο ΚΟΤ ξεκίνησε το πρόγραμμα «Ποδηλατικές Διαδρομές Τροόδους» το οποίο περιλαμβάνει μια διαδρομή μήκους 57 χλμ. γύρω από το Εθνικό Πάρκο Τροόδους, με ολοκληρωμένη σήμανση οδοστρώματος, σήμανση κατεύθυνσης, χάρτες της περιοχής και περιληπτικό οδηγό ποδηλασίας.

Δρόμοι του κρασιού

Στην περιοχή Τροόδους, κυρίως στις νότιες πλαγιές των περιοχών Κουμανδαρίας και Κρασοχωριών, υπάρχει μεγάλος αριθμός αμπελώνων όπου οι τοπικές κοινότητες καλλιεργούν πολλές ποικιλίες σταφυλιού, ιδανικές για παραγωγή κρασιού. Διάσπαρτα στις πλαγιές του Τροόδους, τα μικρά οινοποιεία καλωσορίζουν τους επισκέπτες.
Μπορείτε να δοκιμάσετε τις γαστρονομικές λιχουδιές με βάση το σταφύλι, το σουτζιούκο, τον παλουζέ, τη ζιβανία, την κουμανδαρία, τα κρασιά.

 

Πληροφορίες

Όσοι θελήσουν να επισκεφτούν το Τρόοδος και να ανακαλύψουν τη μαγεία της κυπριακής φύσης καλό είναι να προμηθευτούν και τα σχετικά έντυπα από τον ΚΟΤ. Τον οδικό χάρτη της Κύπρου, Χάρτη του Τροόδους, το έντυπο «Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 και άλλα μονοπάτια της φύσης», τον τουριστικό οδηγό περιοχής Τροόδους.

Χρήσιμες Ιστοσελίδες: www.mytroodos.com, www.agrotourism.com.cy, www.visitcyprus.com, www.moa.gon.cy/forests.

 

 

 

 

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Τα κατοικίδια είναι τα “ξεχασμένα” θύματα της ενδοοικογενειακής βίας

Η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει και τα κατοικίδια Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Dogs Trust το 2019, ένα καταφοίγιο για θύματα ενδοοικογενειακής βίας και τα...

Καταγράφηκε ρεκόρ γεννήσεων χελωνών υπό εξαφάνιση

Αριθμό ρεκόρ σημείωσαν φέτος οι γεννήσεις θαλάσσιων χελωνών υπό εξαφάνιση σε παραλία στο βόρειο Μεξικό. Το γεγονός αυτό προήλθε από τη μειωμένη ανθρώπινη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια...

«Παντού σκουπίδια στους εκδρομικούς χώρους» – Η προτροπή της Επ. Περιβάλλοντος

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος προτρέπει τους επισκέπτες της φύσης να μαζεύουν τα σκουπίδια τους Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου με γραπτή δήλωση της προτρέπει προς τους...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613