Η μαγεία της φύσης: «Λουλούδια» και δίσκοι από πάγο στον ποταμό Βόλγα

ισωσ σε ενδιαφερουν

Ο κόσμος είναι ένα θεαματικό μέρος χάρη στη φύση. Ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, όταν οι θερμοκρασίες είναι τρομακτικά χαμηλές και τα πάντα βρίσκονται σε ακινησία από το ψύχος, η φύση δε σταματά να μαγεύει με την ομορφιά της.

Ο ποταμός Βόλγας, κοντά στο Νίζνι Νόβγκοροντ κατά τη διάρκεια του χειμώνα μεταμορφώνεται.

Στην επιφάνειά του εμφανίζονται σπάνια φυσικά φαινόμενα με τη μορφή παγωμένων δίσκων που επιπλέουν στο νερό, γνωστοί ως «τηγάνια» ή «τηγανίτες», ενώ λουλούδια πάγου «ανθίζουν» κάτω από τον ήλιο.

Τα «λουλούδια πάγου» αποτελούν έναν από τους τύπους κρυσταλλικού παγετού που σχηματίζεται όταν οι υδρατμοί εξωθούνται στο επιφανειακό στρώμα του πάγου και έρχονται σε επαφή με τον πολύ ψυχρό αέρα.

Μόλις η θερμοκρασία του αέρα πέσει στους -20°C και η θερμοκρασία του πάγου παραμείνει κοντά στο μηδέν, σχηματίζεται κοντά στην επιφάνεια του πάγου ένα εξαιρετικά κορεσμένο σε υδρατμούς στρώμα αέρα.

Οι υδρατμοί, όταν έρχονται σε επαφή με τον παγωμένο αέρα, ψύχονται αμέσως και δημιουργούνται μικροσκοπικοί κρύσταλλοι πάγου με ακανόνιστα σχήματα.

Τα παγωμένα «τηγάνια» δημιουργούντα εξαιτίας των ρευμάτων του νερού και περιστρέφονται αργά στην επιφάνειά του.

Η διάμετρος τέτοιων σχηματισμών μπορεί να φτάσει τα 15 μέτρα.

 

 

 

 

europe 4 all

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΗΠΑ: Ο τυφώνας “Σάλι” ξέβρασε αλιγάτορα έξω από σπίτια

Τρομαγμένη κάτοικος βιντεοσκοπεί αλιγάτορα που εμφανίστηκε έξω από το παράθυρό της. "Γι' αυτό πρέπει να μείνουμε μέσα", φώναζε.   Ο τυφώνας Σάλι συνεχίζει να σαρώνει τις...

5 αλήθειες για την πετρελαιοκίνηση

Για πολλοστή φορά έρχονται στο προσκήνιο οι φωνές εκείνων που θεωρούν ότι ήρθε η ώρα της άρσης της απαγόρευσης της κυκλοφορίας πετρελαιοκίνητων επιβατηγών οχημάτων...

Απομακρύνουμε φυσικά τα έντομα από την κουζίνα

Έφτασε το καλοκαίρι και μαζί με τη ζέστη κάνουν την εμφάνιση τους πολλοί «ανεπιθύμητοι» επισκέπτες στην κουζίνα μας. Επειδή λοιπόν όταν γυρίσουμε από τις...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613