Η μαγεία της φύσης: «Λουλούδια» και δίσκοι από πάγο στον ποταμό Βόλγα

ισωσ σε ενδιαφερουν

Ο κόσμος είναι ένα θεαματικό μέρος χάρη στη φύση. Ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, όταν οι θερμοκρασίες είναι τρομακτικά χαμηλές και τα πάντα βρίσκονται σε ακινησία από το ψύχος, η φύση δε σταματά να μαγεύει με την ομορφιά της.

Ο ποταμός Βόλγας, κοντά στο Νίζνι Νόβγκοροντ κατά τη διάρκεια του χειμώνα μεταμορφώνεται.

Στην επιφάνειά του εμφανίζονται σπάνια φυσικά φαινόμενα με τη μορφή παγωμένων δίσκων που επιπλέουν στο νερό, γνωστοί ως «τηγάνια» ή «τηγανίτες», ενώ λουλούδια πάγου «ανθίζουν» κάτω από τον ήλιο.

Τα «λουλούδια πάγου» αποτελούν έναν από τους τύπους κρυσταλλικού παγετού που σχηματίζεται όταν οι υδρατμοί εξωθούνται στο επιφανειακό στρώμα του πάγου και έρχονται σε επαφή με τον πολύ ψυχρό αέρα.

Μόλις η θερμοκρασία του αέρα πέσει στους -20°C και η θερμοκρασία του πάγου παραμείνει κοντά στο μηδέν, σχηματίζεται κοντά στην επιφάνεια του πάγου ένα εξαιρετικά κορεσμένο σε υδρατμούς στρώμα αέρα.

Οι υδρατμοί, όταν έρχονται σε επαφή με τον παγωμένο αέρα, ψύχονται αμέσως και δημιουργούνται μικροσκοπικοί κρύσταλλοι πάγου με ακανόνιστα σχήματα.

Τα παγωμένα «τηγάνια» δημιουργούντα εξαιτίας των ρευμάτων του νερού και περιστρέφονται αργά στην επιφάνειά του.

Η διάμετρος τέτοιων σχηματισμών μπορεί να φτάσει τα 15 μέτρα.

 

 

 

 

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΑΚΕΛ για Ακάμα: Κίνδυνος να χαθεί για πάντα ένας σημαντικός και μοναδικός οικότοπος

Το υπό συζήτηση τοπικό σχέδιο του Ακάμα δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ούτε των κοινοτήτων ούτε στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, αναφέρει σε δήλωση...

H Γαλλία θα απαγορεύσει τα άγρια ζώα σε θαλάσσια πάρκα, τσίρκο και φάρμες γούνας

Η Γαλλία θα απαγορεύσει την χρήση άγριων ζώων σε τσίρκα, θαλάσσια πάρκα και «φάρμες» γουναράδων, που κρατούν αυτά τα ζώα στην αιχμαλωσία, κάτω από συχνά κακές...

Ζητά επίσπευση μετακίνησης ασφαλτικών από την περιοχή Ιδαλίου η Επ. Περιβάλλοντος

Μαρίνα Νικολάου: Στο ίδιο έργο θεατές   Την καθυστέρηση στη μετακίνηση των ρυπογόνων εργοστασίων από την περιοχή Ιδαλίου, συζήτησε χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος,...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613