Η μαγεία της φύσης: «Λουλούδια» και δίσκοι από πάγο στον ποταμό Βόλγα

ισωσ σε ενδιαφερουν

Ο κόσμος είναι ένα θεαματικό μέρος χάρη στη φύση. Ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, όταν οι θερμοκρασίες είναι τρομακτικά χαμηλές και τα πάντα βρίσκονται σε ακινησία από το ψύχος, η φύση δε σταματά να μαγεύει με την ομορφιά της.

Ο ποταμός Βόλγας, κοντά στο Νίζνι Νόβγκοροντ κατά τη διάρκεια του χειμώνα μεταμορφώνεται.

Στην επιφάνειά του εμφανίζονται σπάνια φυσικά φαινόμενα με τη μορφή παγωμένων δίσκων που επιπλέουν στο νερό, γνωστοί ως «τηγάνια» ή «τηγανίτες», ενώ λουλούδια πάγου «ανθίζουν» κάτω από τον ήλιο.

Τα «λουλούδια πάγου» αποτελούν έναν από τους τύπους κρυσταλλικού παγετού που σχηματίζεται όταν οι υδρατμοί εξωθούνται στο επιφανειακό στρώμα του πάγου και έρχονται σε επαφή με τον πολύ ψυχρό αέρα.

Μόλις η θερμοκρασία του αέρα πέσει στους -20°C και η θερμοκρασία του πάγου παραμείνει κοντά στο μηδέν, σχηματίζεται κοντά στην επιφάνεια του πάγου ένα εξαιρετικά κορεσμένο σε υδρατμούς στρώμα αέρα.

Οι υδρατμοί, όταν έρχονται σε επαφή με τον παγωμένο αέρα, ψύχονται αμέσως και δημιουργούνται μικροσκοπικοί κρύσταλλοι πάγου με ακανόνιστα σχήματα.

Τα παγωμένα «τηγάνια» δημιουργούντα εξαιτίας των ρευμάτων του νερού και περιστρέφονται αργά στην επιφάνειά του.

Η διάμετρος τέτοιων σχηματισμών μπορεί να φτάσει τα 15 μέτρα.

 

 

 

 

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Διαδρομή Κρασιού Λαόνα – Ακάμας

Ταξιδέψτε μέσα από δαντελωτές ακτές κι όμορφα μικρά χωριά, πλούσια με πολιτισμό και αμπελώνες, τα οποία διαθέτουν ένα μοναδικό χαρακτήρα που είναι τόσο ρουστίκ...

Τσούχτρα-δολοφόνος: 17χρονος πέθανε από τσίμπημα υπερ-δηλητηριώδους κυβο-μέδουσας – Βίντεο

Οι τσούχτρες Box ή κυβο-μέδουσες(Chironex fleckeri) θεωρούνται το πιο δηλητηριώδες ζώο στους ωκεανούς. Τα πλοκάμια τους φτάνουν σε μήκος τα τρία μέτρα και το...

Εμφάνιση μεδουσών στα παράλια της Κύπρου – Οδηγίες προς λουόμενους

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με σκοπό την ενημέρωση και διασφάλιση της προστασίας των λουομένων,...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613