Η μαγεία της φύσης: «Λουλούδια» και δίσκοι από πάγο στον ποταμό Βόλγα

ισωσ σε ενδιαφερουν

Ο κόσμος είναι ένα θεαματικό μέρος χάρη στη φύση. Ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, όταν οι θερμοκρασίες είναι τρομακτικά χαμηλές και τα πάντα βρίσκονται σε ακινησία από το ψύχος, η φύση δε σταματά να μαγεύει με την ομορφιά της.

Ο ποταμός Βόλγας, κοντά στο Νίζνι Νόβγκοροντ κατά τη διάρκεια του χειμώνα μεταμορφώνεται.

Στην επιφάνειά του εμφανίζονται σπάνια φυσικά φαινόμενα με τη μορφή παγωμένων δίσκων που επιπλέουν στο νερό, γνωστοί ως «τηγάνια» ή «τηγανίτες», ενώ λουλούδια πάγου «ανθίζουν» κάτω από τον ήλιο.

Τα «λουλούδια πάγου» αποτελούν έναν από τους τύπους κρυσταλλικού παγετού που σχηματίζεται όταν οι υδρατμοί εξωθούνται στο επιφανειακό στρώμα του πάγου και έρχονται σε επαφή με τον πολύ ψυχρό αέρα.

Μόλις η θερμοκρασία του αέρα πέσει στους -20°C και η θερμοκρασία του πάγου παραμείνει κοντά στο μηδέν, σχηματίζεται κοντά στην επιφάνεια του πάγου ένα εξαιρετικά κορεσμένο σε υδρατμούς στρώμα αέρα.

Οι υδρατμοί, όταν έρχονται σε επαφή με τον παγωμένο αέρα, ψύχονται αμέσως και δημιουργούνται μικροσκοπικοί κρύσταλλοι πάγου με ακανόνιστα σχήματα.

Τα παγωμένα «τηγάνια» δημιουργούντα εξαιτίας των ρευμάτων του νερού και περιστρέφονται αργά στην επιφάνειά του.

Η διάμετρος τέτοιων σχηματισμών μπορεί να φτάσει τα 15 μέτρα.

 

 

 

 

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Όχι μπαταρίες στα σκουπίδια!

Η 18η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως «Ημέρα Μπαταρίας». Η μη ανακύκλωση μπαταριών και η απόρριψη τους στα σκουπίδια έχει ιδιαίτερα επιβλαβείς επιπτώσεις, τόσο για...

Κλιματιστικά: Πώς θα δροσιστείτε χωρίς να σας κοστίσει ο κούκος… αηδόνι;

Η σωστή χρήση είναι συνώνυμο της εξοικονόμησης για αυτό δείτε πώς πρέπει να λειτουργείτε την μονάδα προκειμένου να μην σπαταλάτε επιπλέον ενέργεια, άρα και...

Γορίλες στις ΗΠΑ βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό

Δύο γορίλες, που ζουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, εξετάστηκαν και διαγνώσθηκαν θετικοί στην Covid-19, αφού ασθένησαν ενώ ένας τρίτος...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613