Με θερμοκρασίες-ρεκόρ το 2020

ισωσ σε ενδιαφερουν

Μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί ποτέ αναμένεται να αποδειχθεί το 2020, με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο να κυμαίνονται κατά 1,2 βαθμό Κελσίου πάνω από εκείνες της προβιομηχανικής εποχής. Η δεκαετία αυτή θα είναι η θερμότερη από την έναρξη των μετεωρολογικών καταγραφών, με τα έξι θερμότερα έτη να καταγράφονται από το 2015 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Μετεωρολογικής Οργάνωσης του ΟΗΕ (WMO), που δημοσιεύθηκε χθες. «Η φετινή χρονιά έχει ήδη εμφανίσει υψηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ, που μπορούν να συγκριθούν μόνο με εκείνες του 2016. Καλωσορίζουμε όλες τις πρόσφατες δεσμεύσεις από μέρους κυβερνήσεων για περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου, καθώς απέχουμε ακόμη πολύ από την επίτευξη των στόχων», είπε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Πέτερι Τόλας.

Στο μεταξύ, οι πιθανότητες προσωρινής ανόδου της μέσης θερμοκρασίας της Γης, πέρα από τον 1,5 βαθμό Κελσίου μέχρι το 2024, βρίσκονται στο 20%. Η Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα, την οποία έχουν επικυρώσει οι περισσότερες δυτικές χώρες, ορίζει ότι τα βιομηχανικά κράτη πρέπει να ελαττώσουν τις εκπομπές καυσαερίων για να διατηρήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου και ιδανικά πιο κοντά στον 1,5 βαθμό, μέχρι το τέλος του αιώνα.

Μια άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου χαρακτηρίζεται η καλύτερη δυνατή εξέλιξη, δεδομένης της υπάρχουσας τάσης προς την υπερθέρμανση. Οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ εξακολουθούν να προβλέπουν ότι ακόμη και μια περιορισμένη άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε πιο συχνούς και έντονους καύσωνες, βροχοπτώσεις και ξηρασία σε πολλές περιοχές της Γης.

Τέτοια φαινόμενα παρατηρήθηκαν και το 2020, σύμφωνα με την έκθεση της WMO. Η πιο αξιοσημείωτη περίπτωση κατεγράφη στη Σιβηρία, βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Οι θερμοκρασίες στην περιοχή τους πρώτους δέκα μήνες του χρόνου ήταν κατά πέντε βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο όρο, προκαλώντας πρωτοφανή αριθμό πυρκαγιών. Την ίδια ώρα, οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής βρίσκονταν όλο τον χρόνο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών. Η Γροιλανδία, για παράδειγμα, έχασε φέτος 152 δισ. τόνους πάγου.

Οι ωκεανοί, οι οποίοι έχουν απορροφήσει το 93% της θερμότητας των αερίων του θερμοκηπίου από τη δεκαετία του 1970, εμφάνισαν φέτος σημαντική άνοδο της μέσης θερμοκρασίας τους. Τα πρώτα στοιχεία έδειξαν ότι 80% των ωκεανών υπέστη υποθαλάσσιο καύσωνα κάποια στιγμή μέσα στο 2020, την ώρα κατά την οποία το θαλάσσιο οικοσύστημα πλήττεται από την αυξημένη οξύτητα των υδάτων – επίσης αποτέλεσμα της απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα.

Οι φυσικές καταστροφές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα οδήγησαν 10 εκατ. ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο μακριά από τα σπίτια τους κατά το πρώτο ήμισυ του έτους, κυρίως στη Νότια και ΝΑ Ασία, αλλά και στο Κέρας της Αφρικής. Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού προσέθεσε νέα προσκόμματα στην εκκένωση πληγεισών από φυσικές καταστροφές περιοχών και στις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Τετράχρονος πήγε βόλτα στο δάσος και γύρισε σπίτι με μωρό ελαφάκι για ζωάκι

Όπως ανέφερε η μαμά του μικρούλη σε ανάρτησή της στο Facebook, είχαν πάει οικογενειακώς εκδρομή σε ένα εθνικό πάρκο στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και...

Οδηγός νταλίκας έσωσε ετοιμοθάνατο γατάκι από το δρόμο και τώρα είναι αχώριστοι

Aυτός ο οδηγός νταλίκας από τη Ρωσία χάρισε μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή σε ένα μικρό αβοήθητο γατάκι που ήταν ετοιμοθάνατο στην άκρη ενός...

ΗΠΑ: Ο τυφώνας “Σάλι” ξέβρασε αλιγάτορα έξω από σπίτια

Τρομαγμένη κάτοικος βιντεοσκοπεί αλιγάτορα που εμφανίστηκε έξω από το παράθυρό της. "Γι' αυτό πρέπει να μείνουμε μέσα", φώναζε.   Ο τυφώνας Σάλι συνεχίζει να σαρώνει τις...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613