Η Κύπρος είναι όμορφη και πέρα από τη θάλασσα…

Με τον Χρήστο Χαραλάμπους

Φέτος κάντε τη διαφορά…

Επιλέξτε διακοπές στο βουνό με διαμονή  σε κάποιο από τα πολλά αγροτουριστικά
καταλύματα που λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες

Η Κύπρος δεν είναι μόνο η θάλασσα και οι παραλίες της… Οι ομορφιές και τα ελκυστικά σημεία του νησιού μας δεν περιορίζονται μόνο στα όσα μπορούμε να χαρούμε και να απολαύσουμε στα αστικά κέντρα. Η ψυχαγωγία και η διασκέδαση που την αναζητούμε περισσότερο τα καλοκαίρια δεν βρίσκεται μόνο στην πολύβουη ατμόσφαιρα των παραλιακών πόλεων. Η Κύπρος είναι όμορφη και πέρα από τη θάλασσα… στην ενδοχώρα και στις ορεινές περιοχές της κι ίσως εκεί κρύβονται περισσότερες ευχάριστες εκπλήξεις. Φτάνει να αναζητήσουμε και αυτή την πλευρά του τόπου μας.

Σε όλη σχεδόν τη μη παραλιακή Κύπρο και ιδιαίτερα στην περιοχή που καλύπτει ο ορεινός όγκος του Τροόδους, ο επισκέπτης έχει να επιλέξει ανάμεσα σε άπειρες προτάσεις και προφορές για να ζήσει ξεχωριστές μέρες διακοπών.

Αθληση και διασκέδαση στη φύση, εξερευνήσεις και γνώσεις με πυξίδα τη χιλιόχρονη ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού, γεύσεις μοναδικές που πηγάζουν μέσα από την πλούσια παράδοση, αποτελούν μερικά μόνο δείγματα του τι μπορεί να γνωρίσει και να απολαύσει ο επισκέπτης της κυπριακής υπαίθρου.

Στην Κύπρο λειτουργούν σήμερα δεκάδες καταλύματα σε περισσότερα από 40 χωριά, μέλη της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού. Τα καταλύματα αυτά βρίσκονται σε καταπληκτικές τοποθεσίες και έχουν σαν βάση τους παλιά διατηρητέα αρχοντικά και άλλα κτίρια που έχουν αναπαλαιωθεί με μεράκι διατηρώντας το μοναδικό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα τους.

Τα παραδοσιακά χωριά μας εμπλουτίζουν το φυσικό περιβάλλον και ταυτόχρονα προσφέρουν στους Κύπριους και ξένους επισκέπτες τη δυνατότητα για εναλλακτικούς τρόπους διακοπών.

Εκτός από τα ορεινά, πολλά χωριά βρίσκονται και σε παραλιακές περιοχές όπου το καλοκαίρι μπορεί να γίνει συνδυασμός θαλάσσιων μπάνιων με διαμονή σε παραδοσιακά αγροτουριστικά καταλύματα που υπάρχουν σε όλη την κυπριακή ύπαιθρο.

Με την τουριστική αξιοποίηση των παραδοσιακών κτισμάτων που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια και συνεχίζεται, έχει διαφοροποιηθεί το τουριστικό προϊόν της Κύπρου καλύπτοντας τις ανάγκες της τουριστικής ζήτησης για διακοπές με νόημα… κοντά στον άνθρωπο, τη φύση και τον πολιτισμό του νησιού μας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι ξένοι αναζητούν τη χαρά και την ικανοποίηση των διακοπών τους στις ορεινές περιοχές.

Εκτός από τα αγροτουριστικά καταλύματα που προσφέρουν όλες τις ανέσεις που αναζητά ο επισκέπτης, σε πολλά χωριά λειτουργούν και αρκετές άλλες, άρτια οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες και μικροί ξενώνες. Και όλα αυτά τα καταλύματα πλαισιώνονται, βέβαια, από εστιατόρια, ταβέρνες και άλλες εγκαταστάσεις που σκοπό έχουν την όσο το δυνατόν καλύτερη και πιο άνετη παραμονή σας.

 

 

Δράσεις και απολαύσεις…

 

Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι το κλειδί για την ευημερία της κυπριακής υπαίθρου. Ο αγροτουρισμός, όπως τον ερμηνεύουμε στην Κύπρο, ως παράγοντας ανάπτυξης της υπαίθρου, εντάσσεται στα πλαίσια του τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων και γενικά του εναλλακτικού τουρισμού.

Τι μπορεί να περιμένει ο επισκέπτης κάνοντας διακοπές στην κυπριακή ύπαιθρο; Απειρες οι δυνατότητες δράσεων και μοναδικές οι ευκαιρίες ξεχωριστών απολαύσεων…

 

– Εξερευνήστε τα μονοπάτια της φύσης και γνωρίστε τη σπάνια χλωρίδα και την πανίδα του τόπου μας.

 

– Ανακαλύψτε και γνωρίστε τον μοναδικό βυζαντινό πολιτισμό που είναι διάσπαρτος στα χωριά της Κύπρου και ιδιαίτερα στην περιοχή του Τροόδους όπου βρίσκονται οι δέκα εκκλησίες-μνημεία της UNESCO με τις μοναδικές τοιχογραφίες και τους άλλους καλλιτεχνικούς θησαυρούς.

 

– Γνωρίστε την ιστορία και τη λαϊκή μας παράδοση με επισκέψεις σε τοπικά μουσεία.

 

– Επισκεφτείτε τα τοπικά οινοποιεία και βιοτεχνίες παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων και δοκιμάστε ξεχωριστές γεύσεις και αρώματα.

 

– Γίνετε γευσιγνώστες των μοναδικών πατροπαράδοτων γλυκών και άλλων εδεσμάτων μας.

 

– Ασκηθείτε ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα τις ομορφιές της φύσης αλλά και τα γραφικά χωριά μας, μέσα από τις Ποδηλατικές Διαδρομές που υπάρχουν στο Τρόοδος και σε άλλες ορεινές και ημιορεινές περιοχές σε όλες τις επαρχίες.

 

– Δοκιμάστε την αδρεναλίνη σας συμμετέχοντας σε κάποια από τις πολλές οργανωμένες δραστηριότητες που προσφέρονται κυρίως σε χωριά του Τροόδους, όπως το Πάρκο Εναέριας Τροχαλίας στις Πλάτρες.

 

– Γνωρίστε τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας μέσα από τις καθιερωμένες παραδοσιακές εκδηλώσεις που διοργανώνονται κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε όλα τα χωριά της Κύπρου.

 

Η επιλογή είναι δική σας…

 

Αν πράγματι κάποιος αναζητά διακοπές στην ενδοχώρα της Κύπρου με οδηγούς την παράδοση και τη φύση αλλά και τη γαλήνη και την ησυχία μακριά από τα τετριμμένα, η πρόταση της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού είναι ιδανική.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ