Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την άνοδο των τιμών των τροφίμων

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν επηρεάσει την αγροτική παραγωγή σε όλο τον κόσμο, γεγονός που συμβάλλει στην άνοδο των τιμών στα τρόφιμα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων του ΟΗΕ, οι τιμές τον Ιούλιο σημείωσαν αύξηση της τάξης του 31%. Σημειώνεται ότι η άνοδος των τιμών, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές της ΕΕ, συνδέεται επίσης με τις ραγδαίες εξελίξεις στην αγορά ενέργειας, καθώς και με τις δυσκολίες που έχουν σημειωθεί στις μεταφορές μετά την κρίση της πανδημίας.

Παγετός έπληξε τις φυτείες καφέ στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη παραγωγό καφέ του πλανήτη, η οποία αντιμετώπισε τις χαμηλότερες θερμοκρασίες –κάτω από το μηδέν τον Ιούλιο– της τελευταίας 25ετίας. Ο καφές είναι μια καλλιέργεια εξαιρετικά ευάλωτη στις καιρικές συνθήκες, οπότε το πλήγμα ήταν μεγάλο και έφερε αύξηση τιμών σε όλο τον κόσμο. Η χώρα επίσης πέρασε μια περίοδο μακράς ξηρασίας, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα αποθέματα νερού και έτσι να επιδεινωθούν τα προβλήματα στις καλλιέργειες.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο Πρόεδρος της χώρας, Ζαΐχ Μπολσονάρο, θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει. Η ξηρασία πλήττει επίσης τις καλλιέργειες σιταριού στον Καναδά και τις βόρειες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, για σιτάρι το οποίο χρησιμοποιείται στην παρασκευή αλευριού για κουλούρια και ζύμη πίτσας, γεγονός που έχει αυξήσει πολύ τις τιμές. Οι πρόσφατες συνθήκες ξηρασίας στο Μεξικό επέδρασαν αρνητικά στην παραγωγή ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο, λειτουργώντας ενισχυτικά τόσο στην τιμή της ζάχαρης όσο και στην τιμή της αιθανόλης ως καυσίμου

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ