Αυστραλία: Ανακαλύφθηκε απολίθωμα άγνωστου είδους αετού που ζούσε πριν από 25 εκατ. χρόνια

ισωσ σε ενδιαφερουν

Επιστήμονες στην Αυστραλία λένε ότι ανακάλυψαν ένα απολίθωμα ενός άγνωστου είδους αετού που ζούσε στη χώρα πριν από περίπου 25 εκατομμύρια χρόνια.

 

Τα δεκάδες λείψανα οστών ανακαλύφθηκαν σε μια ξηρή λίμνη το 2016 από ερευνητές του Πανεπιστημίου Flinders στην Αδελαΐδα.

 

Μια νέα μελέτη τώρα λέει ότι τα σκελετικά υπολείμματα ανήκουν στον Archaehierax sylvestris, σε ένα προϊστορικό είδος αετού του δάσους.

 

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα είδη αυτών των αρπακτικών επιβίωσαν κάνοντας αιφνιδιαστικές επιθέσεις στα θηράματά τους, συμπεριλαμβανομένων πτηνών και κοάλα.

 

 

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο αετός είχε προσαρμοστεί στο κυνήγι και το πέταγμα μέσα στα δάση, είχε κοντά στιβαρά φτερά, μακριά πόδια και μεγάλο άνοιγμα (ποδιών).

 

Η ανακάλυψη έγινε σε έναν αρχαιολογικό χώρο στη λίμνη Pinpa, μια αποξηραμένη αλμυρή λίμνη στην έρημο της νότιας Αυστραλίας.

 

Η περιοχή υπήρξε μια πλούσια τοποθεσία για τους παλαιοντολόγους που ανακάλυψαν απολιθώματα, ωστόσο τα λείψανα αρπακτικών όπως γεράκια και αετοί είναι δύσκολο να βρεθούν.

 

Ο αναπληρωτής καθηγητής Trevor Worth είπε ότι ήταν «σπάνιο να βρεθεί έστω και ένα οστό από απολιθωμένο αετό» λόγω του μικρού αριθμού τους εκείνη την εποχή.

 

 

 

Απεικόνιση του προϊστορικού αετού/FLINDERS UNIVERSITY

 

 

«Το να έχεις στα χέρια σου το μεγαλύτερο μέρος ενός σκελετού είναι αρκετά συναρπαστικό, ειδικά αν λάβεις υπόψη το πόσο παλιό είναι» ανέφερε.

 

Το εύρημα χρονολογείται από την περίοδο του Ολιγοκενίου, του τρίτου και τελευταίου μεγάλου παγκόσμιου διαχωρισμού της Παλαιογενούς περιόδου (65,5 εκατομμύρια έως 23 εκατομμύρια χρόνια πριν), όταν στην περιοχή υπήρχε τροπικό δάσος και όχι έρημος.

 

Οι ερευνητές περιέγραψαν τα 63 οστά που βρήκαν ως μέρος ενός σκελετού, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Historical Biology τη Δευτέρα.

 

Η Ellen Mather, συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι ο Archaehierax sylvestris είχε μοναδικά χαρακτηριστικά που δεν παρατηρούνται στα σύγχρονα γεράκια και τους αετούς.

 

Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία των επιστημόνων, το είδος αυτό του αρπακτικού είχε άνοιγμα ποδιού σχεδόν 15 εκατοστά, επιτρέποντάς του να στήνει ενέδρες και να τρέφεται από θηράματα όπως μαρσιποφόρα, πάπιες και φλαμίνγκο.

 

Με πληροφορίες του BBC

πηγηlifo.gr

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Κίνα: Η ρύπανση έχει ήδη κοστίσει φέτος 49.000 ζωές

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει κοστίσει τη ζωή σε 49.000 ανθρώπους από την αρχή του έτους μόνο σε Πεκίνο και Σαγκάη, καθώς και έχει προκαλέσει...

Βίντεο: Αρκούδες δροσίζονται σε πισίνα, εν μέσω του κύματος καύσωνα στον Καναδά

Όταν «χτυπά» ο καύσωνας μια βουτιά στην πισίνα είναι από τις καλύτερες ιδέες. Αυτό το ξέρουν προφανώς και οι αρκούδες. Στον Καναδά, που πλήττεται από πρωτοφανές κύμα...

Αύξηση στην παραγωγή αστικών αποβλήτων στην Κύπρο το 2019

Μικρή αύξηση της τάξης του 0,73% σημειώθηκε στην παραγωγή αστικών αποβλήτων στην Κύπρο το 2019, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας. Σημειώνεται παράλληλα ότι...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613