Επέστρεψαν στα νερά της Μεσογείου οι δύο θαλάσσιες χελώνες που βρέθηκαν τραυματισμένες από πολίτες

ισωσ σε ενδιαφερουν

Οι «Ανδρονίκη» και η «Έμμα» επέστρεψαν στη θάλασσα…

Μετά από θεραπεία κάποιων μηνών, οι δύο θαλάσσιες χελώνες, «Ανδρονίκη» και «Έμμα», που είχαν βρεθεί από πολίτες τραυματισμένες και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών, του ΤΑΘΕ, για περίθαλψη, μπορούν και πάλι να κολυμπήσουν ελεύθερα στο θαλάσσιο περιβάλλον. Το Τμήμα Περιβάλλοντος, μέσω του έργου LIFE Cyclamen, μαζί με την ομάδα του έργου LIFE Euroturtles πραγματοποίησαν χθες απελευθέρωση δύο θαλάσσιων χελωνών. Η απελευθέρωση έγινε στο Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου -που λειτουργεί και σαν Κέντρο Παροχής Πρώτων Βοηθειών, Θεραπείας και Αποκατάστασης τραυματισμένων άρρωστων θαλάσσιων χελωνών-  του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ) στο Μενεού.

Ο Ανδρέας Μηχανικός, Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, δήλωσε πως η Πράσινη Χελώνα (Chelonia mydas) με το όνομα «Ανδρονίκη» είναι μία νεαρή χελώνα με μέγεθος 53cm μήκος x 51cm πλάτος και βάρος γύρω στα 16 kg. Η νεαρή αυτή χελώνα εντοπίστηκε με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι από επισκέπτες σε παραλία στην Πάφο τον Οκτώβριο 2020 και μεταφέρθηκε στο Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου (ΕΚΘΥΚ), όπου μέρος του λειτουργεί και ως Κέντρο Παροχής Πρώτων Βοηθειών, Θεραπείας και Αποκατάστασης τραυματισμένων και άρρωστων Θαλασσίων Χελωνών. Μετά από επιστάμενη θεραπεία 9 μηνών, η «Ανδρονίκη» επιτέλους μπορεί και πάλι να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον.

Η Χελώνα Καρέτα (Caretta caretta) με το όνομα «Έμμα» μεταφέρθηκε στις 8 Απριλίου 2021 στο ΕΚΘΥΚ, αφού εντοπίστηκε από πολίτες στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. Η χελώνα ήταν σε άσχημη κατάσταση, με χτύπημα στο λαιμό αλλά και με αρκετά εκτο-παράσιτα. Οι άμεσες προσπάθειες διάσωσης από όλους τους εμπλεκόμενους τής έδωσαν μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή και έπειτα από 4 μήνες θεραπείας μπορεί και πάλι να κολυμπά ελεύθερα στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Η Μαριλένα Παπασταύρου, λειτουργός Περιβάλλοντος για το εθνικό σημείο επαφής του προγράμματος LIFE στην Κύπρο, δήλωσε πως η   εκδήλωση έχει γίνει στο πλαίσιο ενός έργου LIFE κάτω από το πρόγραμμα LIFE, το οποίο είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο που χρηματοδοτεί έργα σε διάφορες χώρες υποβοηθώντας με αυτόν τον τρόπο την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Υπάρχει από το 1992 και έχουν χρηματοδοτηθεί μέχρι σήμερα πέραν των 5 χιλιάδων έργων, βοηθώντας έτσι όλα τα κράτη-μέλη να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής και κλιματικής νομοθεσίας.

Στο πλαίσιο του LIFE Euroturtles γίνονται διάφορες δράσεις, όπως έρευνες για ανίχνευση πιθανών φωλιών θαλάσσιων χελωνών με τη χρήση Drone και οι επιβεβαιωμένες φωλιές προστατεύονται. Τέθηκε σε λειτουργία παγκύπρια 24ωρη τηλεφωνική γραμμή άμεσης βοήθειας για τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Φάλαινες δολοφόνοι φέρονται να επιτίθενται συντονισμένα εναντίον σκαφών

Γρίφο αποτελεί για τους επιστήμονες η έρευνα περιστατικών με φάλαινες δολοφόνους (όρκα) που φέρονται πως συντονισμένα στρέφονται εναντίον σκαφών κατά μήκος των ακτών της Ισπανίας και...

Τρία κόλπα για να μην κλαίει το κουτάβι τη νύχτα

Είναι η πρώτη βραδιά στο σπίτι μαζί με το κουτάβι σας. Εκείνο βρίσκεται στον «προσωπικό» του χώρο, που του έχετε ετοιμάσει, κι εσείς είστε...

Πασχαλινό τραπέζι: Τα απαγορευμένα μεζεδάκια για τον σκύλο

Το πασχαλινό τραπέζι με το ευωδιαστό φαγητό είναι πειρασμός, τόσο για εμάς όσο και για τον σκύλο. Και είναι ακατανίκητος. Γι’ αυτό, εκείνος (ο σκυλάκος) θα...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613