Eνας πιλότος drone διασώζει ζώα σε παγκόσμιες ζώνες καταστροφής

Χρησιμοποιώντας ένα drone υψηλής τεχνολογίας με μια μεγάλη θερμική κάμερα, ο πιλότος του έχει αναπτύξει έναν τρόπο για να σώζει ζώα, τα οποία είναι εγκλωβισμένα κάτω από χαλάσματα ή παγιδευμένα σε δέντρα σε ζώνες καταστροφής.

Ο Ντάγκλας Θρον ήταν κινηματογραφιστής και εργαζόταν σε μια ταινία με θέμα τη διάσωση ζώων όταν εμπνεύστηκε από τη χρήση ενός υπέρυθρου τηλεφακού για τον εντοπισμό γατιών έπειτα από πυρκαγιές.

“Σκέφτηκα `Φαντάσου να βάλεις αυτό τον υπέρυθρο τηλεφακό πάνω σε ένα drone, πόσα περισσότερα ζώα μπορείς στην πραγματικότητα να βρεις”, λέει ο Θρον από το Tujunga Canyon της Καλιφόρνιας, όπου έκανε επίδειξη της χρήσης του drone του.

Το drone (μη επανδρωμένο αεροσκάφος), το οποίο διαθέτει επίσης έναν προβολέα και φακό ζουμ, έχει το πλεονέκτημα να μην παράγει δυνατούς ήχους που θα μπορούσαν να τρομάξουν τα ζώα και μπορεί να εντοπίζει τραυματισμένα ή εγκαταλειμμένα ζώα πολύ γρηγορότερα σε σχέση με τις παραδοσιακές τεχνικές.

Μόλις εντοπιστεί ένα ζώο ο Θρον ή μια ομάδα μπορούν πλέον πεζή να το διασώσουν. Ο Θρον εξηγεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας διετίας βρίσκεται στους δρόμους βοηθώντας στη διάσωση ζώων, από τις Μπαχάμες και το Πουέρτο Ρίκο ως την Αυστραλία, το Όρεγκον και την Λουιζιάνα. Στη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αυστραλία στις αρχές του 2020 ο Θρον προσελήφθη από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση για να βρει όσα περισσότερα ζώα μπορούσε ανεξαρτήτως του πόσο μικρού μεγέθους ήταν.

“Μπόρεσα να βρω πολύ μικρά ζώα με αγκάθια, που έμοιαζαν με σκαντζόχοιρους, όπως οι έχιδνες, μέχρι πόσουμ πυγμαίους πάνω σε ένα δέντρο, που είχαν το μέγεθος ποντικιού”, θυμάται.

Το έργο του Θρον σε ζώνες καταστροφής είναι σήμερα αντικείμενο ενός ντοκιμαντέρ σε έξι συνέχειες με τίτλο “Ο Νταγκ σε Διάσωση”. Στο τελευταίο επεισόδιο ο Θρον προσπαθεί να εντοπίσει ένα νεαρό εγκαταλειμμένο σκύλο στα βουνά γύρω από το Σαν Μπερναντίνο. Αφού τον εντόπισαν, τον υιοθέτησαν μαζί με τη σύντροφό του και σήμερα ο Ghost (Το Φάντασμα) τους συντροφεύει στις περιπέτειές τους.

Ο Θρον έχει σώσει εκατοντάδες ζώα μέχρι σήμερα και θέλει να επεκτείνει την επιχείρησή του εκπαιδεύοντας άλλους πιστοποιημένους πιλότους drone για να χρησιμοποιούν την υπέρυθρη τεχνολογία.

“Με τις φυσικές καταστροφές να είναι όλο και πιο εκτεταμένες, ο τελικός στόχος μου είναι να έχω ένα ράντσο διάσωσης ζώων όπου ο κόσμος θα μπορεί να υιοθετεί αυτά τα ζώα επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες τους δεν βρίσκονται ποτέ ή τα εγκαταλείπουν”, καταλήγει.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ