Ανακυκλώνουμε, όμως, όλοι με τον σωστό τρόπο;

ισωσ σε ενδιαφερουν

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανακύκλωση είναι μια φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία που μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση των φυσικών πόρων και τη μείωση της ρύπανσης, ενώ παράλληλα ωφελεί την οικονομία.

Ανακυκλώνουμε, όμως, όλοι με τον σωστό τρόπο;

Στην πραγματικότητα, περίπου το 30% όσων απορρίπτονται στους κάδους ανακύκλωσης δεν ανήκει εκεί. Είναι όσα πετάμε με την «ελπίδα» ότι θα ανακυκλωθούν και μπορούν να μολύνουν ένα ολόκληρο φορτίο ανακυκλώσιμων που καταλήγουν τελικά στους χώρους υγειονομικής ταφής.

Αν, λοιπόν, θέλετε τελικά να περιορίσετε τη σύγχυση γύρω από την ανακύκλωση διαβάστε αυτά τα απλά κόλπα ανακύκλωσης!

1. Μην «ελπίζετε» ότι κάτι ανακυκλώνεται
Αν κάθε φορά που καθαρίζετε τη ντουλάπα βρίσκετε και κάτι άλλο που θα πρέπει να πετάξετε, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα παλιά αντικείμενα ανήκουν στην ανακύκλωση. Πράγματα όπως οι εύκαμπτοι σωλήνες κήπου, τα παλιά μπερδεμένα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και τα ηχεία που είχατε αγοράσει στο γυμνάσιο δεν ανήκουν στον κάδο ανακύκλωσης. Εάν δεν είναι σε κακή κατάσταση, σκεφτείτε να τα δωρίσετε σε ένα τοπικό φιλανθρωπικό οργανισμό ή σε κάποιο κατάστημα, ώστε να ξαναχρησιμοποιηθούν.

2. Μην ανακυκλώνετε οτιδήποτε μικρότερο από μια πιστωτική κάρτα
Στην προσπάθειά σας να γίνετε γκουρού ανακύκλωσης μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να ανακυκλώνετε οτιδήποτε. Αλλά μικρά κομμάτια, όπως καπάκια μπουκαλιών, τεμαχισμένα ή μικροσκοπικά κομμάτια χαρτιού και ανοίγματα από αλουμινένια μπουκάλια και κουτιά δεν ανακυκλώνονται καθώς είναι πιθανό να κολλήσουν στις μηχανές επεξεργασίας ανακύκλωσης. Σε περίπτωση αμφιβολίας κάντε τον έλεγχο της πιστωτικής κάρτας. Εάν αυτό που θέλετε να ανακυκλώσετε είναι μεγαλύτερο από μια πιστωτική κάρτα, μπορεί να πεταχτεί στον κάδο ανακύκλωσης. Αν είναι μικρότερο, πετάξτε το στα σκουπίδια.

3. Μην ανακυκλώνετε ποτέ σακούλες
Οι σακούλες καθιστούν τα πράγματα δύσκολα στις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και διαλογής, ειδικά εάν οι σακούλες (π.χ. οι πλαστικές) δεν είναι ανακυκλώσιμες. Η μόνη εξαίρεση είναι οι χάρτινες σακούλες αλλά κι αυτές υπό προϋποθέσεις.

4. Άδειο, καθαρό, στεγνό! Αυτό είναι το σύνθημα της ανακύκλωσης
Στα νοικοκυριά, τα δοχεία τροφίμων και ποτών αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος όσων καταλήγουν στον κάδο ανακύκλωσης. Γνωρίζατε όμως ότι η τοποθέτηση μόνο ενός δοχείου που περιέχει τρόφιμα στον κάδο ανακύκλωσης μπορεί να μολύνει ένα ολόκληρο φορτίο ανακυκλώσιμων; Μην πετάτε λοιπόν τα βρώμικα μπουκάλια από το κέτσαπ, το λάδι ή βάζα της μαρμαλάδας στον κάδο ανακύκλωσης. Σιγουρευτείτε ότι είναι άδειο, καθαρό και στεγνό και τότε ανακυκλώστε το.

5. Να τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να ανακυκλώσετε
Ναι:

Χαρτί, χαρτόνι, πλαστικά μπουκάλια και κανάτες, αλουμινένια δοχεία αναψυκτικών, δοχεία κασσίτερου και αλουμινόχαρτο, γυαλί (εξαρτάται την περίπτωση).

Όχι:

Μπαταρίες και ηλεκτρονικά, κανένα τρόφιμο ή μολυσμένο δοχείο με τρόφιμα κάθε είδους, σαπούνι, σκεύη μίας χρήσης, χάρτινα πιάτα, χαρτοπετσέτες, πλαστικές σακούλες φαγητού, πλαστικές συσκευασίες ή πλαστικές σακούλες, ρούχα και παπούτσια.

6. Κάντε το «τεστ» της μυρωδιάς
Εάν ανοίξετε το καπάκι του κάδου ανακύκλωσης και η μυρωδιά είναι έντονη, ήρθε η ώρα να το ξεπλύνετε. Οι δυσάρεστες οσμές οφείλονται συνήθως στα μολυσμένα τρόφιμα στον κάδο, τα υπολείμματα των οποίων μπορούν να μολύνουν τα ανακυκλώσιμα προϊόντα.

7. Μειώστε, επαναχρησιμοποιήστε και ανακυκλώστε! Μάθετε τρόπους για τη μείωση των αποβλήτων
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανακύκλωση είναι μια χρήσιμη διαδικασία. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να βρούμε τρόπους για να μειώσουμε τα απόβλητα που δημιουργούμε. Οι μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά με την πάροδο του χρόνου μειώνοντας το ατομικό μας αποτύπωμα στο περιβάλλον.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Πάνω από τον ευρωπαϊκό μ.ο. η ανακύκλωση πλαστικού στην Κύπρο

Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκεται η ανακύκλωση απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών στην Κύπρο, για το 2018. Συγκεκριμένα ανακυκλώθηκε το 54,3%. Στην ΕΕ, περίπου το...

Περσείδες: Πως να απολαύσετε το υπέροχο θέαμα των «πεφταστεριών»

Μέσα από τα υπολείμματα σκόνης και πάγου, που αφήνει πίσω του ο κομήτης Swift-Tuttle, περνά αυτές τις ημέρες ο πλανήτης μας, προσφέροντας έτσι το...

Κόνδορες έκαναν «κατάληψη» σε κατοικία στην Καλιφόρνια «κηρύσσοντας πόλεμο» στην οικογένεια

Σμήνος των απειλούμενων πτηνών διεκδικούν με επιμονή μια κατοικία στο Τεχατσάπι της Καλιφόρνια, «κηρύσσοντας πόλεμο» στην οικογένεια που κατοικεί εκεί.   Τουλάχιστον 15 κόνδορες «κατέλαβαν» το...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613