Αυστηρή προειδοποίηση για τον Ακάμα στέλνει η Κομισιόν στην Κύπρο, ζητώντας επιτακτικά την «προστασί α των περιοχώ ν από μη συμβατέ ς δραστηριό τητες».
Συγκεκριμένα, η ΕΕ δημοσίευσε πρόσφατα την τρίτη επισκόπηση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής πολιτικής (ΕΕΠΠ), η οποία αποτελεί βασικό εργαλείο υποβολής εκθέσεων και υποστηρίζει την επιβολή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της εφαρμογής των περιβαλλοντικών κανόνων.
Για την Κύπρο η έκθεση της ΕΕ εστιάζεται σε τρία σημεία: τη διαχεί ριση των αποβλή των, την προστασί α της φύ σης και τη διαχεί ριση των υδά των.
Όσον αφορά την προστασία της φύσης, η ΕΕ είναι ιδιαίτερα έντονη, αφού επισημαίνει ότι «εξακολουθού ν να υπά ρχουν ανεπά ρκειες». Τονίζεται επίσης ότι «η Κύ προς δεν έ χει ακό μη ολοκληρώ σει το οικεί ο δί κτυο Natura 2000, ιδί ως το θαλά σσιο τμή μα», ενώ επισημαίνεται ότι «για το θέ μα αυτό εκκρεμεί διαδικασί α επί παραβά σει» εναντίον της χώρας. Σημειώνεται μάλιστα ότι στην έκθεση περιλαμβάνεται ειδική αναφορά για τις περιοχές Natura 2000, εντός των οποίων εμπίπτει και ο Ακάμας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η αποτελεσματική προστασί α των περιοχώ ν Natura 2000 -ιδί ως στις παρά κτιες ζώ νες- από μη συμβατέ ς δραστηριό τητες ή εξελί ξεις που τις κατακερματί ζουν ή τις υποβαθμί ζουν εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχί α». Υποδεικνύεται επίσης ότι «τα σχέ δια διαχεί ρισης γι’ αυτέ ς τις περιοχέ ς πρέ πει να ολοκληρωθού ν και να εφαρμοστού ν καταλλή λως και ό λες οι απαραί τητες εκτιμή σεις περιβαλλοντικώ ν επιπτώ σεων πρέ πει να διενεργηθού ν με ορθό τρό πο προτού μπορέ σουν να εγκριθού ν πιθανώ ς επιζή μια σχέ δια ή έ ργα». Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι «τα απαραί τητα μέ τρα για το μετριασμό θα πρέ πει να εφαρμοστού ν δεό ντως».
Η έκθεση είναι καταπέλτης για την Κύπρο, αφού αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «υπά ρχει έ λλειψη προό δου ό σον αφορά τη διατή ρηση ή την αποκατά σταση της ικανοποιητική ς κατά στασης διατή ρησης των ειδώ ν και των οικοτό πων που προστατεύ ονται βά σει των οδηγιώ ν για τη φύ ση». «Επιπλέ ον», προστίθεται, «εξακολουθού ν να λεί πουν ορισμέ νοι χαρακτηρισμοί και η ποιό τητα των στό χων και των μέ τρων διατή ρησης εί ναι ανεπαρκή ς».
Πατώσαμε στην ανακύκλωση
Όσον αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων επισημαίνεται ότι «η παραγωγή αποβλή των εί ναι σημαντικά υψηλό τερη από τον μέ σο ό ρο της ΕΕ, ενώ το ποσοστό ανακύ κλωσης δεν έ χει σημειώ σει βελτί ωση από την τελευταί α έ κθεση». Υποδεικνύεται μάλιστα ότι «η Κύ προς διατρέ χει τον κί νδυνο να μην εκπληρώ σει το στό χο του 2020 για αύ ξηση στο 50% του ποσοστού ανακύ κλωσης των αστικώ ν αποβλή των».
Επίσης, για τη διαχεί ριση των υδά των αναφέρεται ότι «η υδροληψί α παραμέ νει η κύ ρια πί εση για νερό στην Κύ προ, καθώ ς φαί νεται ό τι τα μέ τρα που εφαρμό ζονται για τη διαχεί ριση και τον έ λεγχό της δεν εί ναι αρκετά αυστηρά ». Σημειώνεται ακόμη ότι «η επεξεργασί α των αστικώ ν λυμά των εξακολουθεί να αποτελεί πρό βλημα στην Κύ προ, με αργή πρό οδο και περιορισμέ νες πηγέ ς χρηματοδό τησης».
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου