Ανάπτυξη παράνομου ιχθυοτροφείου και χώρων διαμονής στην Τριμίκλινη

Η Επ. Περιβάλλοντος εξέτασε αυθαίρετες επεμβάσεις σε Κούρη και Πραστειό Κελλακίου

 

Τις αυθαίρετες επεμβάσεις σε δασική προστατευόμενη περιοχή στο Πραστειό Κελλακίου και στον ποταμό Κούρη και τις περιβαλλοντικές τους συνέπειες εξέτασε χθες η Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ, «υπάρχουν αυθαίρετες επεμβάσεις στην περιοχή από το 2019 μέχρι και το 2023 και η διαπίστωσή μας είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ισχυρίζονται διαφόρους λόγους για τη μη λήψη μέτρων για τις παρανομίες που γίνονται εδώ και τέσσερα χρόνια. Καμία υπηρεσία αναλαμβάνει την ευθύνη για να επιβάλει ποινές και με την ανοχή τους, ίσως και συνενοχή τους, έχουν οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής».

Οι παρανομίες αφορούν κατασκευές θερμοκηπίων και υποστατικών για γεωργικούς σκοπούς, αλλά σύμφωνα με ενημέρωση από το Τμήμα Κτηματολογίου, χωρίς άδεια για χρήση χαλίτικης γης.

Ο Γ. Γαβριήλ επισημαίνει ότι «αν επισκεφθεί κάποιος την περιοχή θα αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής με τα τροχοφόρα να αποκόπτουν πεύκα, να αφαιρούν δασική γη, πράγμα που οδηγεί σε ολοκληρωτική καταστροφή». Υπογράμμισε ότι οι αυθαίρετες επεμβάσεις στη δασική προστατευόμενη περιοχή έχουν την ανοχή κρατικών υπηρεσιών.

Για αυτά τα δύο θέματα οι κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν αναλάβει να κάνουν ξανά συσκέψεις και θα επανέλθουν στην επιτροπή σε έξι βδομάδες.

Σύμφωνα με όσα λέχθηκαν για τις αυθαίρετες επεμβάσεις στον Κούρη, ανάπτυξη στην περιοχή της Τριμίκλινης που περιλαμβάνει ιχθυοκαλλιέργεια οξύρρυγχου για παραγωγή χαβιαριού πολυτελείας προέβηκε σε εκτροπή του ποταμού για να παρέχει νερό στο ιχθυοτροφείο, χωρίς να κατέχει σχετικές άδειες.

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, πρόεδρος της Επιτροπής, ανέφερε ότι για την ανάπτυξη δεν εξασφαλίστηκαν οι άδειες που χρειάζονταν για να γίνουν οι κατασκευές, ιχθυοτροφείο και χώροι διαμονής. «Όποιες υπηρεσίες εξετάσαμε δεν είχαν δώσει άδεια, πέρα από ορισμένες παράνομες κατασκευές, τις οποίες αδειοδότησαν εκ των υστέρων, που για εμένα είναι απαράδεκτο», ανέφερε.

Επίσης, ο κ. Θεοπέμπτου δήλωσε ότι κατά την εξέταση των δύο θεμάτων διαφάνηκε το πρόβλημα εφαρμογής των νομοθεσιών, η έκταση των παρανομιών και η αδυναμία της κυβέρνησης εδώ και πολλά χρόνια να ελέγξει αυτές τις παρανομίες.

Ο ιδιοκτήτης του ιχθυοτροφείου, Ανδρέας Χριστοφή, έκανε λόγο για «ενορχηστρωμένη κατάσταση» εις βάρος του, σημειώνοντας ότι από το 2004 έχει καταθέσει στο Κτηματολόγιο αίτηση για διάβαση, προκειμένου να μπορεί να καταθέσει πολεοδομικά σχέδια και να πάρει τις σχετικές άδειες.

 

 

Ανοχή ή και συνενοχή
Οι βουλευτές είδαν βίντεο στο οποίο φαίνεται τροχοφόρο μέσα στο δάσος να αποκόπτει πεύκα. Ο Γ. Γαβριήλ διαπίστωσε ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες ισχυρίζονται διαφόρους λόγους για τη μη λήψη μέτρων για τις παρανομίες που γίνονται εδώ και τέσσερα χρόνια» και δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για να επιβάλουν ποινές. Επεσήμανε ότι «με την ανοχή τους, ίσως και συνενοχή τους, έχουν οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής».

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ