Αναδεικνύεται ο πλούτος του βυθού της Λεμεσού

Καταδυτικές διαδρομές ανάμεσα σε τεχνητούς υφάλους, υποβρύχιο πάρκο γλυπτικής και υποδομές  για θαλάσσια πρόσβαση των ΑμεΑ προωθεί η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης

Με στόχο την αναβάθμιση του καταδυτικού πλούτου της Λεμεσού, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «ΑνΔιΚατ: Καταδυτικές Διαδρομές σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου – Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού», σε συνεργασία με την Ελλάδα και ειδικότερα με τα τέσσερα νησιά της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου -Κάλυμνο, Λέρο, Πάρο και Νάξο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου έχει διάρκεια τρία χρόνια και αναμένεται να αναβαθμίσει ουσιαστικά το τουριστικό προϊόν στον τομέα του καταδυτικού τουρισμού.

Μέσα από αυτό, όπως μας εξήγησε η διευθύντρια της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού, Μαρία Στυλιανού, θα δημιουργηθούν καταδυτικές διαδρομές ανάμεσα στους τεχνητούς υφάλους που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μεταξύ της Γερμασόγειας και της Αμαθούντας, επισημαίνοντας ότι η Λεμεσός προσβλέπει στη δημιουργία καταδυτικών διαδρομών στην περιοχή «Δασούδι», όπου υπάρχει τεχνητός ύφαλος με δύο ποντισμένα σκάφη, και την Αμαθούντα όπου υπάρχει ακόμα βυθισμένο το αρχαίο λιμάνι. Ανάμεσα στις δράσεις του προγράμματος, όπως αναφέρει η κα Στυλιανού, περιλαμβάνεται και η δημιουργία υποδομών για διευκόλυνση της πρόσβασης στη θάλασσα των ΑμεΑ, η δημιουργία υποβρύχιου πάρκου γλυπτικής στο «Δασούδι» και η αγορά θόλου χωρητικότητας 25 ατόμων για προβολή ταινίας 180⁰ για το βυθό. Ο θόλος αυτός θα είναι μετακινούμενος σε σημεία όπως εκθέσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, εκδηλώσεις για τη θάλασσα και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις σε σχολεία της Λεμεσού.

Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «ειδικότερα στην περίοδο που διανύουμε, όπου δίνεται έμφαση στον εγχώριο τουρισμό, η παρουσίαση της ομορφιάς του βυθού της Λεμεσού και η ενημέρωση για την κατάδυση αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους Κύπριους στο άθλημα», η διευθύντρια της ΕΤΑΛ προσθέτει ότι στα πλαίσια των δράσεων και συμμετοχών της σε μεγάλα Φεστιβάλ της Λεμεσού, η Εταιρεία διοργάνωσε υπαίθρια έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας και παράλληλα παροχής πληροφόρησης στο κοινό σχετικά με τον καταδυτικό τουρισμό. Επίσης, έχει δημιουργηθεί ενημερωτικό έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό, το οποίο διανέμεται στις εκδηλώσεις αλλά και προωθείται και ηλεκτρονικά. Επιπρόσθετα, στους επόμενους μήνες η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού θα δημιουργήσει μια διαδραστική εφαρμογή για κινητές συσκευές (Android και iOS), όπου ο χρήστης θα περιηγείται στον εικονικό υποθαλάσσιο χώρο.

Η εφαρμογή αυτή θα παρουσιάζει στο χρήστη σποραδικές πληροφορίες σχετικά με τη φιλοσοφία δημιουργίας τεχνητών υφάλων, πληροφορίες σχετικά με τη χλωρίδα και πανίδα, αλλά και διάφορες άλλες πληροφορίες που αφορούν την ανάπτυξη τεχνητών υφάλων στη Λεμεσό. «Ένα τέτοιο προϊόν θα αποτελεί πιο διασκεδαστικό και ευχάριστο εργαλείο ενημέρωσης, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς τρόπους, και δυνητικά θα προσελκύσει ευρύτερο κοινό, ενώ επιπρόσθετα θα δίνει την ευκαιρία σε άτομα με προβλήματα υγείας που δεν είναι σε θέση να επισκεφτούν το βυθό να έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τους υφάλους μέσω της εφαρμογής», υποδεικνύει η κα Στυλιανού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του Προγράμματος, η ΕΤΑΛ έχει ήδη εξασφαλίσει 2 σκούτερ και 2 τροχοκαθίσματα για να βοηθήσει τα άτομα με κινητικές δυσκολίες να μπορέσουν να καταδυθούν με ευκολία για την εξερεύνηση των τεχνικών υφάλων που δημιουργήθηκαν από το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών στην περιοχή της Αμαθούντας και στο «Δασούδι».

Τα δύο τροχοκαθίσματα θαλάσσης παραχωρήθηκαν στο Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού για δωρεάν χρήση από τους λουόμενους της περιοχής. Χρήστος Χαραλάμπους

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ