Πρώτη πιλοτική εφαρμογή εξελιγμένων τεχνολογιών για διαχείριση περιστατικών μόλυνσης νερού στην Κύπρο

 

Ανίχνευση αλλαγής θολότητας του νερού
Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα χρησιμοποιηθούν Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ-Drones) για δειγματοληψία νερού από επιφανειακά ύδατα και κάμερες για ανίχνευση αλλαγής της θολότητας του νερού.

 

Άσκηση μεγάλης κλίμακας διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο από το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου και την Πολιτική Άμυνα της Κύπρου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δοκιμαστούν και θα αξιολογηθούν τεχνολογίες διαχείρισης περιστατικών μόλυνσης νερού.

Στην άσκηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα 21 Σεπτεμβρίου 2023, από τις 9:00 – 13:00, στον Δήμο Γερμασόγειας (φράγμα Γερμασόγειας και σε περιοχές της κοίτης του Άμαθου ποταμού, περιοχή Πάρκου κυνηγών «Σάββας Σάββα») και στην κοινότητα Φοινικαριών, στη Λεμεσό, θα συμμετέχουν πέραν των 100 πρώτων ανταποκριτών και ειδικών από την Κύπρο, την Ευρώπη και τη Νότιο Κορέα.

Το σενάριο της άσκησης βασίζεται σε αντιμετώπιση καταστροφών, ως συνέπεια σεισμού στην ευρύτερη περιοχή της Λεμεσού. Περιλαμβάνει προσομοίωση περιστατικών διάσωσης και διερεύνηση της μόλυνσης νερού παρά το φράγμα Γερμασόγειας και σε περιοχές της κοίτης του Άμαθου ποταμού (περιοχή Πάρκου κυνηγών «Σάββας Σάββα»), καθώς και περιστατικό εκκένωσης περιοχής στην κοινότητα Φοινικαριών.

Στην άσκηση, η οποία αποτελεί σημαντική συνεργασία μεταξύ ερευνητικού τομέα και υπηρεσιών/φορέων του κράτους, θα συμμετέχουν πέραν του Κέντρου Αριστείας «Κοίος» και της Πολιτικής Άμυνας και το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού Αμαθούντας (ΣΑΛΑ) και η Αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα χρησιμοποιηθούν Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ-Drones) για δειγματοληψία νερού από επιφανειακά ύδατα, κάμερες για ανίχνευση αλλαγής της θολότητας του νερού, φορητοί αισθητήρες για τη συνεχή παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου νερού, ηλεκτρονικά «rapid test» για την άμεση ανίχνευση επικίνδυνων παθογόνων ουσιών, καθώς και άλλα καινοτόμα εργαλεία.

Η άσκηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του πρωτοπόρου Ευρωπαϊκού Έργου Pathogen Contamination Emergency Response Technologies (PathoCERT), το οποίο συντονίζει το Κέντρο Αριστείας «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στόχος του Ευρωπαϊκού Έργου είναι η ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων που θα βοηθήσουν τις Ομάδες Άμεσης Ανταπόκρισης και τους οργανισμούς συντήρησης, επιτήρησης και διανομής νερού να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν πιθανά περιστατικά μολύνσεων του νερού.

Ήδη έχει προηγηθεί μία παρόμοιου τύπου άσκηση στη Γρανάδα της Ισπανίας και σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες σε Ολλανδία, Ελλάδα και Βουλγαρία.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ