«Άσφαιρα» κουνούπια η νέα μέθοδος καταπολέμησης!

Πιλοτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Υγείας στον αγώνα κατά του Aedes aegypty

 

Μια νέα και πολύ ενδιαφέρουσα μέθοδο καταπολέμησης του νέου κουνουπιού Aedes aegypty ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Υγείας, το οποίο επιχειρεί να εξαλείψει το ενοχλητικό έντομο σταματώντας τη… διαιώνιση του είδους!

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την έναρξη του Πιλοτικού Προγράμματος με τη μέθοδο εξαπόλυσης στείρων αρσενικών κουνουπιών (Sterile Insect Technique SIT) που ξεκίνησε στο Κίτι και θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος του έτους.

Όπως πληροφορούμαστε, η νέα μέθοδος έχει ξεκινήσει ήδη στο Κίτι με διασπορά στείρων κουνουπιών που στειρώθηκαν σε εργαστήριο στην Αυστρία απ’ όπου παραλαμβάνουμε περίπου 100 χιλιάδες στειρωμένα έντομα την εβδομάδα. Τα κουνούπια… ειδικής αποστολής εξαπολύονται από λειτουργούς των Υγειονομικών Υπηρεσιών σε χαρτογραφημένα σημεία.

Η Τεχνική Εξαπόλυσης Στείρων Εντόμων αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, για τη διαχείριση επιβλαβών εντόμων και είναι φιλική προς το περιβάλλον. Συλλέγεται ο πληθυσμός εντόμου ενδιαφέροντος και παράγεται σε μεγαλύτερους αριθμούς. Στη συνέχεια, στειρώνονται τα αρσενικά έντομα του είδους ενδιαφέροντος με τη χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας, χρησιμοποιώντας μηχανήματα όμοια με αυτά που υπάρχουν σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα. Ακολουθεί η εξαπόλυση των στειρωμένων αρσενικών κουνουπιών στο περιβάλλον, προκειμένου να επιτευχθεί η σύζευξη με τα θηλυκά. Έτσι, προκύπτουν στείρα αβγά, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του μεγέθους του πληθυσμού των εντόμων, ή ακόμα και την εξάλειψή του. Η μέθοδος αυτή προτείνεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Με την εφαρμογή της μεθόδου στην περίπτωση των εισβλητικών κουνουπιών, απελευθερώνονται μόνο αρσενικά κουνούπια και υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι’ αυτό. Συγκεκριμένα, τα αρσενικά κουνούπια δεν τρέφονται με αίμα, δεν τσιμπούν τον άνθρωπο και έτσι δεν συμβάλλουν στη διάδοση ασθενειών. Επίσης, δεν μπορούν να παράγουν απογόνους με αποτέλεσμα τη μείωση της αυξητικής τάσης του πληθυσμού.

Τα έντομα συλλέγονται από τον τοπικό, άγριο πληθυσμό και μεταφέρονται σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις στο εξωτερικό όπου ανατρέφονται και διαχωρίζονται σε αρσενικά και θηλυκά. Ακολουθεί η στείρωση των αρσενικών και η απελευθέρωσή τους.

Η εξαπόλυση των εντόμων πραγματοποιείται από το έδαφος (π.χ. με αυτοκίνητο) ή από τον αέρα (π.χ. με drone). Διευκρινίζεται ότι με την εξαπόλυση, ίσως παρατηρηθεί αύξηση στον αριθμό των κουνουπιών, χωρίς όμως αυτό να είναι ανησυχητικό, καθώς τα στείρα αρσενικά δεν είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον.

 

 

Πού έχει εφαρμοστεί με επιτυχία
Ορισμένες χώρες που έχουν εφαρμόσει τη συγκεκριμένη μέθοδο με επιτυχία είναι η Γερμανία, η Ελβετία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Βραζιλία, η Κίνα, η Κούβα και η Δομινικανή Δημοκρατία. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2018, με τα αποτελέσματα να είναι εμφανή από τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά την πρώτη εξαπόλυση.

Τάσος Περδίος

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ