Τι είναι αυτό που προσελκύει τα κουνούπια;

ισωσ σε ενδιαφερουν

Ποια κουνούπια “διψάνε” για αίμα;
Συνήθως και τα αρσενικά και τα θηλυκά κουνούπια τρέφονται με νέκταρ και χυμούς φυτών. Ωστόσο, σε πολλά είδη το στόμα των θηλυκών έχει προσαρμοστεί για τη διάτρηση του δέρματος των ζώων ξενιστών και το ρούφηγμα του αίματος.

Το θηλυκό κουνούπι για να μπορέσει να παράγει τα αυγά του πρέπει να πάρει θρεπτικές ουσίες από ένα καλό γεύμα αίματος. Το κουνούπι μπορεί με ποικίλους τρόπους να εντοπίσει το θήραμά του. Χρησιμοποιεί χημικούς και οπτικούς αισθητήρες αλλά και την ανίχνευση της θερμοκρασίας.

Υπάρχουν “προτιμήσεις”;
Είναι αλήθεια ότι στις προτιμήσεις των κουνουπιών περιλαμβάνονται:

  • άτομα με όμαδα αίματος O,
  • άτομα που αναπνέουν βαριά,
  • άτομα με πολλά βακτηρίδια στο δέρμα τους,
  • άτομα με μεγάλη θερμοκρασία σώματος,
  • και οι εγκυμονούσες γυναίκες.

Η ελκυστικότητα των ατόμων στα κουνούπια έχει μια συνιστώσα γενετικά ελεγχόμενη και κληρονομήσιμη.

Τι είναι λοιπόν αυτό που δείχνει στα κουνούπια το δρόμο προς το θήραμα τους;
Α) Τα σκούρα ρούχα. Πολλά κουνούπια χρησιμοποιούν την όραση για τον εντοπισμό του θύματος από μακριά. Μην ξεχνάτε ότι η αγαπημένη τους ώρα για δράση είναι το σούρουπο και η νύχτα και τα σκούρα χρώματα τους την θυμίζουν.

Β) Το διοξείδιο του άνθρακα. Εκπέμπετε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, όταν είστε ζεστοί ή μόλις έχετε κάνει γυμναστική. Ένα αναμμένο κερί ή άλλη φωτιά είναι επίσης πηγή του διοξειδίου του άνθρακα.

Γ) Το γαλακτικό οξύ. Θα απελευθερώσετε περισσότερο γαλακτικό οξύ μετά την αναερόβια άσκηση ή μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών όπως π.χ. αλμυρά τρόφιμα και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα καλίου (π.χ. μπανάνα).

Δ) Τα αρώματα λουλουδιών ή φρούτων. Τα κουνούπια βασικά όπως αναφέραμε πριν, τρέφονται με νέκταρ. Το άρωμα είναι εκεί για να προσελκύει τους επικονιαστές. Έτσι και τα κουνούπια ξέρουν πολύ καλά ότι εκεί βρίσκεται η τροφή. Εκτός από τα αρώματα, τα καλλυντικά, τα αρωματικά αντηλιακά, αλλά και εκείνο το λεπτό άρωμα από τα μαλακτικά υφασμάτων τους θυμίζουν το νέκταρ των λουλουδιών.

Ε) Η θερμοκρασία του δέρματος. Η επίδραση της θερμοκρασίας εξαρτάται από τον τύπο των κουνουπιών. Κάποια κουνούπια έλκονται από τις ελαφρώς χαμηλότερες θερμοκρασίες των άκρων (ποδών και χεριών).

ΣΤ) Η Υγρασία. Τα κουνούπια έλκονται από τον ιδρώτα εξαιτίας των χημικών που περιέχει και επειδή αυξάνει την υγρασία γύρω από το σώμα μας. Η 1-οκτεν-3-όλη ή “αλκοόλη των μανιταριών” είναι η ένωση που φταίει. Βρίσκεται στον ανθρώπινο ιδρώτα και στην αναπνοή, και προσελκύει τα έντομα. Ακόμη και μικρές ποσότητες νερού (π.χ. γλάστρες ή λακκούβες με λάσπη) θα τραβήξουν τα κουνούπια. Τέλος, το στάσιμο νερό είναι ο χώρος όπου τα κουνούπια θα αναπαραχθούν.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Όλα τα καταφύγια υπερπλήρη από εγκαταλελειμμένα ζώα, λέει το Κόμμα για τα Ζώα

Όλα τα καταφύγια στην Κύπρο είναι υπερπλήρη από εγκαταλελειμμένα ζώα και στην πλειοψηφία τους τα σκυλιά, που φιλοξενούνται σε αυτούς τους χώρους είναι κυνηγετικά,...

Γκουτέρες: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιταχύνει τη μετάβασή της προς καθαρή ενέργεια

«Να αδράξει τις ευκαιρίες και να αποκριθεί στο κάλεσμα για τους ανθρώπους, την ευημερία και τον πλανήτη»   Το μήνυμά του για γρηγορότερη μετάβαση προς την...

Σχέδιο Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού – Ανακάλυψε τον τόπο σου ξανά

Το Υφυπουργείο Τουρισμού, κατόπιν έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοινώνει την παράταση της χρονικής διάρκειας του Σχεδίου Ενίσχυσης του Εγχώριου Τουρισμού  για την περίοδο από...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613