Ενίσχυση συνεργασίας αποφάσισαν Επίτροπος Περιβάλλοντος και ΣΑΛΑ

Δράσεις και συνέργειες στους κοινούς στόχους για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και του περιβάλλοντος, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, μεταξύ του γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας.

Σε δηλώσεις της μετά από τη σύσκεψη, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα έργα που ο ΣΑΛΑ υλοποιεί για αξιοποίηση των ομβρίων υδάτων και το γεγονός ότι «η έγνοια του ΣΑΛΑ ως προς την υγεία των πολιτών και την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος είναι κοινός στόχος».

«Προφανώς θα συνεργαστούμε με κοινές δράσεις και έχουμε ήδη συμφωνήσει ότι, ως πρώτη ενέργεια, θα μεταφέρουμε στον ΣΑΛΑ την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει το γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος, στη μετατροπή κτιρίων μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές, με την ελπίδα ότι θα δούμε και τη δική τους επαλήθευση τους επόμενους μήνες», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΛΑ, Γιάννης Τσουλόφτας, ανέφερε πως η ανάπτυξη του οργανισμού «είναι κυρίως ανθρωποκεντρική και περιβαλλοντοκεντρική» και γι αυτό θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, «έτσι ώστε και εμείς να αντλήσουμε τεχνογνωσία, αλλά και εμείς με τη σειρά μας να στηρίξουμε έμπρακτα δράσεις και ενέργειες στις οποίες η Επίτροπος θεωρεί ότι το ΣΑΛΑ θα μπορούσε να εμπλακεί και να στηρίξει».

Εξάλλου, η Επίτροπος ρωτήθηκε για το θέμα που εκκρεμεί με τη διαχείριση του υγροβιότοπου Ακρωτηρίου και του προβλήματος της μη αποστράγγισης του νερού, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των παρακείμενων αναπτύξεων.

Είναι κοινή μας έγνοια το θέμα, απάντησε η Επίτροπος, προσθέτοντας ότι «θα ξαναξεκινήσουμε τη συζήτηση, ούτως ώστε να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με συγκεκριμένες μελέτες, διότι τις λύσεις δεν θα τις δώσουμε εμείς». «Για τις λύσεις υπάρχουν οι ειδικοί και οι μελέτες τις οποίες θα μας τις υποδείξουν», συμπλήρωσε.

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, εμείς συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να καταλήξουμε για να προχωρήσουμε επιτέλους σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα και να μπορέσουμε να δούμε και με τις υπόλοιπες υπηρεσίες και τα κυβερνητικά τμήματα, στο πώς θα εργαστούμε μαζί γι αυτό το σκοπό.

«Εμείς θα εργαστούμε στο μέτρο των δυνατοτήτων του γραφείου του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ώστε να προχωρήσουμε στο να βρούμε λύση για τον συγκεκριμένο υγροβιότοπο», κατέληξε στη δήλωση της η κ. Παναγιώτου.

Εξάλλου, ο ΓΔ του ΣΑΛΑ ανέφερε ότι μετά την άρνηση κυβερνητικών τμημάτων να αναλάβουν την ευθύνη για εκπόνηση της μελέτης, ο τέως Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, δήλωσε πως θα ζητούσε νομική γνωμάτευση ως προς το ποιο κρατικό τμήμα είναι υπεύθυνο.

Έκτοτε, συνέχισε, δεν υπήρξε οποιαδήποτε ενημέρωση επί τούτου, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι το ΣΑΛΑ – αν και δεν είναι εμπίπτει στα όρια του η περιοχή και είναι εκτός των αρμοδιοτήτων του – «ως ένας δημόσιος οργανισμός με ιδιαίτερες ευαισθησίες σε θέματα περιβάλλοντος και διαχείρισης του νερού, θα στηρίξει τους κυβερνητικούς φορείς, σε συνεργασία με το γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, έτσι ώστε το θέμα της διαχείρισης της αλυκής Ακρωτηρίου να τοποθετηθεί σε μια ορθολογιστική, επιστημονική βάση».

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ