Δρόμοι του Κρασιού…Ζωντανό κύτταρο στη ζωή  της κυπριακής υπαίθρου

Ταξίδι γνώσης και γεύσης σε μια κληρονομιά 4000 χρόνων…

Με τον Χρήστο Χαραλάμπους

Θεμέλιο του οινοτουρισμού, όπως ονομάζεται το τμήμα αυτό του τουρισμού της κυπριακής υπαίθρου, αποτελούν αναμφίβολα οι Δρόμοι του Κρασιού. Η Κύπρος με ιστορία 4000 χρόνων στην καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή κρασιού, δεν θα μπορούσε να μην δημιουργήσει τους δικούς της Δρόμους του Κρασιού.

Πρόκειται για χαραγμένες πορείες, που μπορούν να ακολουθήσουν οινόφιλοι και άλλοι λάτρεις της υπαίθρου, με επισκέψεις σε αμπελώνες, οινοποιεία, σημεία πώλησης κρασιού και άλλων τοπικών προϊόντων.

Η επίσκεψη στους Δρόμους του Κρασιού μπορεί να συνδυαστεί με τη διαμονή σε ξενοδοχεία και αγροτουριστικά καταλύματα, οπότε δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει αρκετά αξιοθέατα που υπάρχουν σε κάθε περιοχή.

Στα οινοποιεία ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει και να αγοράσει κρασιά, να ενημερωθεί γι’ αυτά και για την περιοχή, από όπου προέρχονται, αλλά και να γνωρίσει από κοντά τους οινοπαραγωγούς και τη φιλοσοφία τους. Στα επιλεγμένα εστιατόρια μπορεί να γευτεί τα φαγητά της περιοχής συνοδεύοντάς τα με τα τοπικά κρασιά.

Οι Δρόμοι του Κρασιού καλύπτουν τις επαρχίες Λεμεσού, Πάφου, Λευκωσίας και Λάρνακας. Ξεκινούν μέσα από τα κέντρα των πόλεων και διασχίζουν όλη σχεδόν την ύπαιθρο της Κύπρου, αναδεικνύοντας τις περιοχές που έχουν ιστορία πολλών αιώνων στην παραγωγή κρασιού εξαιρετικής ποιότητας. Ολες οι διαδρομές περιλαμβάνουν χώρους που προβάλλουν τη διαχρονική σημασία του κυπριακού κρασιού στους διάφορους πολιτισμούς που επικράτησαν στο νησί από την Χαλκολιθική Περίοδο μέχρι σήμερα.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν οργανωμένα τοπικά οινοποιεία, τα οποία πληρούν όλες τις προδιαγραφές και εγγυώνται υψηλά επίπεδα φιλοξενίας. Παράλληλα, μέσα από την κάθε διαδρομή που θα επιλέξει ο επισκέπτης, έχει την ευκαιρία να γνωρίσει σημαντικά αξιοθέατα αρχαιολογικού, λαογραφικού, περιβαλλοντικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

 

Ζωντανό κύτταρο στη ζωή  της κυπριακής υπαίθρου…

 

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους, μέλη της οποίας είναι περίπου 100 κοινότητες, προωθεί κάθε χρόνο σειρά εκδηλώσεων, ένας από τους άξονες των οποίων είναι το κρασί. Οι εκδηλώσεις που σχετίζονται με το κρασί είναι ιδιαίτερα ελκυστικές τόσο για τους Κύπριους όσο και για τους ξένους επισκέπτες.

Πολλές κοινότητες, ιδιαίτερα στην περιοχή των κρασοχωριών της Λεμεσού, με μακραίωνη παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού, όπως το Κοιλάνι, το Ομοδος, το Αρσος, η Πάχνα, η Λάνια και άλλα φημισμένα κρασοχώρια, με δική τους πρωτοβουλία έχουν θεσμοθετήσει εκδηλώσεις που προβάλλουν τα τοπικά κρασιά και άλλα προϊόντα που παράγονται από το σταφύλι και το κρασί.

Και οι κοινότητες όμως της λεγόμενης Περιοχής Κουμανταρίας οργανώνουν επίσης κάθε χρόνο φεστιβάλ με θέμα την κουμανταρία. Και είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον για τον επισκέπτη να μάθει και βέβαια να γευτεί αυτό το ιστορικό κρασί της Κύπρου.

Τα φεστιβάλ αυτά που διοργανώνονται κυρίως τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, παίζουν καθοριστικό ρόλο στο να καταστούν οι Δρόμοι του Κρασιού ένα ζωντανό κύτταρο της υπαίθρου.

 

Επτά υπέροχες διαδρομές

 

Διαδρομή Κουμανταρίας

Λεμεσός

Αυτή η ιστορική διαδρομή περνά μέσα από Λεμεσό, Κολόσσι, Ερήμη, Μονάγρι, Αγιο Γεώργιο, Συλίκου, Δωρό, Λάνια, Τριμίκλινη, Αγιο Μάμα, Καπηλειό, Ζωοπηγή, Καλό Χωριό, Αγιο Παύλο, Αγιο Κωνσταντίνο, Λουβαρά, Γεράσα και Αψιού.

Υπάρχουν τέσσερα οινοποιεία σε αυτή τη διαδρομή αλλά και το Μουσείο Κουμανταρίας στη Ζωοπηγή.

Διαδρομή Πιτσιλιάς
Λεμεσός
Αυτή η διαδρομή περνά μέσα από: Λεμεσό, Τριμίκλινη, Πελένδρι, Ποταμίτισσα, Δύμες, Κυπερούντα, Χανδριά, Πολύστυπο, Αλωνα, Αγρό, Αγιο Ιωάννη και Αγιο Θεόδωρο.
Εδώ υπάρχουν δύο από τα πιο γνωστά οινοποιεία (στο Πελένδρι).

Διαδρομή Κρασοχωριών
Λεμεσός
Αυτή η διαδρομή περνά μέσα από: Λεμεσό, Κολόσσι, Ερήμη, Καντού, Σούνι-Ζανακιά, Πάνω Κυβίδες, Αγιο Αμβρόσιο, Λόφου, Βουνί, Κοιλάνι, Πέρα Πεδί, Μανδριά, Κάτω Πλάτρες, Ομοδος, Βάσα, Μάλια, Αρσος, Πάχνα, Ανώγυρα και Αυδήμου.
Πουθενά αλλού στην Κύπρο δε μπορεί να βρεθεί τέτοια μεγάλη παρουσία οινοποιείων (16 οινοποιεία). Αξίζει να επισκεφτείτε τα χωριά, όχι μόνο για τα οινοποιεία τους, αλλά και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους, τα λιθόστρωτα στενά περάσματα και το ευχάριστο περιβάλλον.

Διαδρομή Κοιλάδας Διαρίζου
Πάφος
Αυτή η διαδρομή περνά μέσα από: Πάφο, Αχέλεια, Κούκλια, Νικόκλεια, Χολέτρια, Κελοκέδαρα, Σαλαμιού, Μέσανα, Αρμίνου, Φιλούσα, Αγιο Νικόλαο, Πραιτώρι, Κέδαρες, Αγιο Γεώργιο, Μαμώνια και Φασούλα.
Ενα συναρπαστικό ταξίδι κατά μήκος του Διαρίζου, μέσα από όμορφα παρθένα καταπράσινα τοπία με γραφικούς αμπελώνες.
Λιτή, αλλά απίστευτα πλούσια, η διαδρομή σάς δίνει την ευκαιρία να επισκεφθείτε δύο σημαντικά οινοποιεία που τοποθετούν την περιοχή στο χάρτη παραγωγής κρασιού του νησιού.

Διαδρομή Βουνί Παναγιάς – Αμπελίτης
Πάφος
Αυτή η διαδρομή περνά μέσα από: Πάφο, Μεσόγη, Τσάδα, Στρουμπί, Πολέμι, Ψάθι, Κανναβιού, Ασπρογιά, Παναγιά, Αγία Μονή Χρυσορρογιάτισσας, Στατό-Αγιο Φώτιο, Κοιλίνεια, Γαλατάρια, Πενταλιά, Αμαργέτη, Ελεδιό, Αγία Βαρβάρα, Χούλου, Λεμόνα, Κούρδακα, Λετύμπου, Καλλέπεια και Αχέλεια.
Στην περιοχή υπάρχουν 10 οινοποιεία.

Διαδρομή Λαόνας – Ακάμα
Πάφος
Αυτή η διαδρομή περνά μέσα από: Πάφο, Μεσόγη, Τσάδα, Στρουμπί, Κάθηκα, Ακουρδάλεια, Πάνω Αρόδες, Κάτω Αρόδες, Ινεια, Δρούσεια, Πόλη Χρυσοχούς και Πέγεια.
Εκτός από την ευκαιρία να επισκεφθείτε τα τέσσερα οινοποιεία που βρίσκονται εδώ, η περιοχή προσφέρει μια ποικιλία από παραδοσιακές ταβέρνες, υπέροχη θέα από ψηλά, έντονη φυσική ομορφιά και την ευκαιρία να επισκεφθείτε τη χερσόνησο του Ακάμα.

Διαδρομή Ορεινής Λάρνακας – Λευκωσίας
Αυτή η διαδρομή περνά μέσα από: Λευκωσία, Σκαρίνου, Λεύκαρα, Κάτω Δρυ, Βάβλα, Oρά, Οδού, Φαρμακά, Γούρρι, Φικάρδου και Καλό Χωριό.
Η διαδρομή περιλαμβάνει τρία οινοποιεία, γραφικά μουσεία και εργαστήρια.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ