Τη λένε Wisdom, δηλαδή «Σοφία» είναι 70 ετών και έχει ζήσει περισσότερο από αρκετούς συντρόφους της, αλλά και από το βιολόγο Τσάντλερ Ρόμπινς που της έβαλε για πρώτη φορά στο πόδι το βραχιολάκι παρακολούθησης το 1956. Το ηλικιωμένο άλμπατρος δεν έχει σταματήσει να εκπλήσσει τους επιστήμονες.
Το νέο της «μωρό» είδε το φως την 1η Φεβρουαρίου στην ατόλλη Μίντγουαιη, που αποτελείται από δύο κοραλλιογενή νησιά και βρίσκεται στο δυτικό άκρο των νησιών της Χαβάης.
«Ευτυχής» πατέρας σύμφωνα με την Υπηρεσία Ψαριών και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ (USFWS), είναι ο Ακεακάμαι, σύντροφός της από το 2010.
Τα πουλιά άλμπατρος ζευγαρώνουν μέσα από μία εντυπωσιακή «τελετή χορού», δημιουργώντας δεσμούς που σύμφωνα με τους επιστήμονες διαρκούν για όλη τους τη ζωή. Στην ανατροφή των μικρών συνεισφέρουν και οι δύο γονείς, από την εκκόλαψη μέχρι να βγάλει φτερά.
«Πιστεύουμε ότι η Σοφία είχε και άλλους συντρόφους. Τα άλμπατρος ζευγαρώνουν για μία ζωή, αλλά μπορεί να βρουν νέο ταίρι, αν είναι απαραίτητο, για παράδειγμα, αν το ταίρι τους πεθάνει» λέει η δρ Μπεθ Φλιντ από το USFWS, προσθέτοντας ότι η Σοφία έχει μεγαλώσει περισσότερους από 30 νεοσσούς.
Η αλιευτική βιομηχανία έχει επηρεάσει σημαντικά τα θαλάσσια πτηνά όπως το άλμπατρος. Το ίδιο και η κλιματική αλλαγή «Οι αλλαγές στη θερμοκρασία του νερού και οι αλλαγές στα ρεύματα και στους ανέμους σημαίνει… ότι αυξάνεται η απόσταση που πρέπει να πετάξουν για να βρουν τροφή και αυτό γιατί τα θηράματά τους τους αναζητούν ψυχρότερα νερα. Αυτό είναι μια μεγάλη απειλή που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια πτηνά, ιδίως τα άλμπατρος» εξηγούν επιστήμονες από τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Αυστραλίας.
Η ικανότητα που έχει η «Σοφία» να συνεχίζει να γεννά αυγά τον τελευταίο μισό αιώνα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, με φόντο όλες τις αντιξοότητες που συναντούν τα άλμπατρος στη θάλασσα.
https://twitter.com/USFWSPacific/status/1357796504740761602?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1357796504740761602%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbomb.gr%2Fkosmos%2Fstory%2F1173728%2Fh-sofia-to-giraiotero-agrio-ptino-ston-kosmo-egine-xana-mitera-sta-70-tis