Νέα έρευνα δείχνει πως η γάτα σου είναι άπιστη

Νέα έρευνα από την Ιαπωνία δείχνει πως οι γάτες δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τον φίλο από τον εχθρό σου.

Μην κάνουμε πως δεν το έχουμε ακούσει ξανά, υπάρχει ακόμα το ισχυρό στερεότυπο πως οι σκύλοι είναι πιο πιστοί στον άνθρωπο και στους ιδιοκτήτες τους, σε αντίθεση με τις πιο ατίθασες γάτες που… «συνωμοτούν» πίσω από την πλάτη μας. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση ή δίλημμα ανάμεσα σε αυτά τα δύο κατοικίδια και φίλους των ανθρώπων, διαλέγουμε και τα δύο. Ίσως κάποιοι είναι πιο κοντά στους σκύλους, άλλοι στις γάτες, αλλά τα συναισθήματα που παίρνουμε από αυτά τα ζώα είναι εξίσου δυνατά. Αγάπη χωρίς ανταλλάγματα, αν και οι γάτες δεν θα έλεγαν όχι για λίγη περισσότερη τροφή. Από όποιον και αν προέρχεται…

 

Μία νέα έρευνα βγήκε στη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες από επιστήμονες στην Ιαπωνία και μέσα από το εξειδικευμένο περιοδικό «Animal Behaviour & Cognition». Η έρευνα με τον γλαφυρό και ξεκάθαρο τίτλο «Οι γάτες δεν αποφεύγουν τους ανθρώπους που συμπεριφέρονται αρνητικά στους ιδιοκτήτες τους» έρχεται να μας κάνει να αναρωτηθούμε αν τελικά κάποια στερεότυπα είναι αληθινά.

Η ίδια ομάδα επιστημόνων το 2015 είχε δημοσιεύσει μία άλλη ενδιαφέρουσα έρευνα και έβγαλε το συμπέρασμα πως οι σκύλοι αποφεύγουν τους ανθρώπους που συμπεριφέρονταν αρνητικά στους ιδιοκτήτες τους. Το πείραμα ήθελε τον ιδιοκτήτη του σκύλου να ζητάει από έναν άγνωστο να τον βοηθήσει να βγάλουν μαζί ένα βαρύ αντικείμενο μέσα από έναν κάδο. Ο σκύλος παρακολουθεί, ενώ και ένα ακόμα ουδέτερο τρίτο πρόσωπο στέκεται δίπλα στον ιδιοκτήτη. Το άγνωστο αυτό πρόσωπο είχε τρεις επιλογές, σύμφωνα με το πείραμα: Να βοηθήσει τον ιδιοκτήτη, να μην του απαντήσει καν και να συνεχίσει το δρόμο του ή να αρνηθεί να τον βοηθήσει.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ