Νεαρός σπιζαετός διαμελίστηκε από ανεμογεννήτρια σε αιολικό πάρκο

Ένας νεαρός σπιζαετός, που αποτελεί αυστηρά προστατευόμενο είδος, διαμελίστηκε από τη φτερωτή ανεμογεννήτριας σε αιολικό πάρκο στην περιοχή Κόσιης-Αγίας Άννας.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, την περασμένη Δευτέρα, μέλη της Υπηρεσίας προσέγγισαν την περιοχή με ανεμογεννήτριες, αφού έστελνε στατικό σήμα πομπός που είχε τοποθετηθεί στον σπιζαετό.

«Αυτός είναι ο πρώτος σπιζαετός που φαίνεται, βάσει των πρώτων ενδείξεων, να έχει θανατωθεί λόγω πρόσκρουσης με ανεμογεννήτρια, στην Κύπρο», αναφέρει.

Μέχρι σήμερα, έχουν τοποθετηθεί 25 πομποί σε σπιζαετούς. Στον νεαρό σπιζαετό που εντοπίστηκε την περασμένη Δευτέρα διαμελισμένος, ο πομπός τοποθετήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου.

Από τους 25 σπιζαετούς που έχουν σημανθεί μέχρι σήμερα στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος, έχουν πεθάνει οι πέντε από αυτούς – ένας από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτρια, ένας από άμεση δηλητηρίαση, ένας από έμμεση δηλητηρίαση, ένας πυροβολήθηκε στις κατεχόμενες περιοχές και ένας νεαρός που φαίνεται να δέχθηκε επίθεση από άλλο άρπαγα.

Σύμφωνα με τον περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμο, ο σπιζαετός είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος, περιλαμβάνεται στα είδη πτηνών υπό απειλή και για την περίπτωση θανάτωσης του προβλέπεται εξώδικο πρόστιμο €16.000.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ