«Είχαμε μια πολύ ωραία και ευχάριστη έκπληξη στο ταχυδρομείο μας! Με 7 αυγά!», αναφέρει ο κύριος Στέλιος Αλεξάνδρου στην ανάρτησή του στο group BirdLife Cyprus.
O κ. Στέλιος την ώρα που άνοιξε το γραμματοκιβώτιο και αντίκρυσε αυτό το υπέροχο θέαμα. Η φύση βρίσκει χώρο στα πιο αναπάντεχα μέρη.
Ο κ. Στέλιος ενημέρωσε τον ταχυδρόμο ώστε να μη βάζει γράμματα στο κουτί και φροντίζει να υπάρχει ησυχία για να μην ενοχλούνται τα πουλιά. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά!
Τα τσαγκαρούθκια χρειάζονται κοιλότητες για να φωλιάσουν και να μεγαλώσουν τα μικρά τους. Με την άνοιξη προ των πυλών και με τα πουλιά να ψάχνουν χώρους για να φωλιάσουν, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να τους προσφέρεις ένα σπίτι. Μάθε πώς να φτιάξεις μια απλή φωλιά γι’ αυτά εδώ:
Δεν είναι όλα τα πουλιά που φτιάχνουν τη φωλιά τους σε θάμνους και δέντρα. Αρκετά πουλιά, όπως τα τσαγκαρούθκια, οι κράγκες και τα πετροχελίδονα, χρειάζονται κοιλότητες, τρύπες ή σχισμές για να φωλιάσουν και να μεγαλώσουν την οικογένειά τους.
Τέτοιοι χώροι είναι δυσεύρετοι και η τοποθέτηση μιας τεχνητής φωλιάς είναι ένας καλός τρόπος να προσφέρουμε ένα σπίτι σε αυτά τα πουλιά. Πολλά είδη πουλιών εύκολα θα χρησιμοποιήσουν μια τεχνητή φωλιά και η κατασκευή μιας φωλιάς είναι μια απλή και διασκεδαστική δραστηριότητα. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά σχέδια και μεγέθη τεχνητών φωλιών, οι περισσότερες ειδικά σχεδιασμένες για συγκεκριμένα είδη πουλιών. Το πιο κάτω σχέδιο είναι κατάλληλο για πουλιά που συναντούμε στις πόλεις όπως τα τσαγκαρούθκια και οι στρούθοι. Ας στρωθούμε στη δουλειά!
1. Μέτρησε και κόψε τα ξύλα σου. Χρησιμοποίησε αυτό το διάγραμμα για καθοδήγηση. Αυτό το διάγραμμα δίνει μετρήσεις για μικρή ή πιο μεγάλη φωλιά, οπότε βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς την πρώτη ή τη δεύτερη μέτρηση για όλα τα κομμάτια. Αν δεν έχεις τα κατάλληλα εργαλεία για να ετοιμάσεις τα κομμάτια, μπορείς να εκτυπώσεις το διάγραμμα αυτό και να το δείξεις σε έναν πελεκάνο για να σου ετοιμάσει τα κομμάτια. Με ένα τρυπάνι, άνοιξε μικρές τρυπίτσες στη βάση της φωλιάς έτσι ώστε να μπορεί να φεύγει το νερό της βροχής. Το ύψος της τρύπας στην είσοδο πρέπει να είναι τουλάχιστον 12.5 εκατοστά από τη βάση και το μέγεθος της τρύπας εξαρτάται από το είδος πουλιού που θες να προσελκύσεις:
- 25 mm για πέμπετσους (ορεινές – δασικές περιοχές μόνο)
- 28 mm για τσαγκαρούθκια
- 32 mm για στρούθους
2. Κάρφωσε όλες τις πλευρές μαζί, εκτός από την οροφή.
3. Τοποθέτησε την οροφή. Μην καρφώσεις την οροφή, αλλά ένωσε την με την ‘πλάτη’ της φωλιάς με τη βοήθεια ενός μεντεσέ. Έτσι θα μπορέσεις να καθαρίζεις τη φωλιά όταν τελειώσει η αναπαραγωγική περίοδος και τα πουλιά έχουν φύγει από τη φωλιά. Αν δεν έχεις μεντεσέ, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα κομμάτι από ένα παλιό εσωτερικό λάστιχο ποδηλάτου.
4. Βρες ένα σημείο κατάλληλο για την τοποθέτηση της φωλιάς. Βρες ένα ήσυχο μέρος που δεν κάνει πολύ ζέστη, ούτε έχει υγρασία. Τοποθέτησε τη φωλιά σε ψηλό σημείο τουλάχιστον 3 μέτρα από το έδαφος, πάνω σε ένα δέντρο ή τοίχο και φυσικά μακριά από γάτους. Προτίμησε προσανατολισμό μεταξύ βορρά και ανατολής.
5. Και τώρα περιμένουμε!
Αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά αν τα πουλιά θα χρησιμοποιήσουν τη νέα φωλιά που έφτιαξες, με λίγη τύχη και υπομονή θα δεις τα αρσενικά πουλιά να κελαηδούν γύρω ή ακόμη και πάνω από τη φωλιά. Όταν φωλιάσει ένα ζευγάρι την άνοιξη, βεβαιώσου ότι κρατάς απόσταση από τη φωλιά, για να μην τα ενοχλήσεις. Μην παραξενευτείς αν δεις κάποιο ζευγάρι να φωλιάζει και δεύτερη φορά μέσα στην ίδια αναπαραγωγική περίοδο. Ποτέ δεν ανοίγουμε τη φωλιά για να δούμε τα μικρά καθώς αυτό μπορεί να τρομάξει τους γονείς και να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν τη φωλιά.
6. Καθαρισμός της φωλιάς Με το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου (τέλη Αυγούστου) είναι σημαντικό να καθαρίσεις τη φωλιά για να προστατέψεις τα πουλιά από παράσιτα και ασθένειες. Σιγουρέψου όμως πρώτα ότι έχουν εγκαταλείψει τη φωλιά τα πουλιά. Αν δεν είσαι σίγουρος/η μπορείς να χτυπήσεις ελαφριά με τα χέρια σου τα πλαϊνά της φωλιάς και να ακούσεις για τυχόν τιτιβίσματα ή κίνηση. Αν υπάρχουν πουλιά μέσα, περίμενε ακόμη μία εβδομάδα πριν ξαναδοκιμάσεις. Προτού καθαρίσεις τη φωλιά φόρεσε γάντια. Άνοιξε την οροφή της φωλιάς και αφαίρεσε όλο το υλικό που βρίσκεται μέσα. Τοποθέτησε το υλικό προσεκτικά σε μια σακούλα και σφράγισε την για να μην εξαπλωθούν οποιαδήποτε παράσιτα. Πλύνε τη φωλιά με ζεστό νερό. Σιγουρέψου ότι η φωλιά στεγνώσει εντελώς πριν κλείσεις την οροφή. Πλύνε καλά τα χέρια σου όταν τελειώσεις.
Προαιρετικό
Αν θες να διακοσμήσεις τη φωλιά σου μπορείς να το κάνεις αλλά να έχεις υπόψη ότι τα πολύ φωτεινά χρώματα μπορεί να προσελκύσουν θηρευτές και κάποιες μπογιές μπορεί να είναι τοξικές για τα πουλιά. Χρησιμοποίησε οικολογικές μπογιές ή μπογιές με βάση το νερό (όχι μπογιές με μόλυβδο γιατί αυτές είναι τοξικές για τα πουλιά). Μη μπογιατίσεις μέσα στο κουτί ή γύρω από την τρύπα της εισόδου, καθώς τα πουλιά μπορεί το πειράξουν με το ράμφος τους και να καταπιούν κομμάτια μπογιάς. Αφού τελειώσεις, άφησε τη φωλιά να στεγνώσει καλά για λίγες μέρες πριν την τοποθετήσεις.