5 αλλαγές στην καθημερινότητα μας για πιο οικολογική ζωή

Με πέντε πολύ απλές αλλαγές στην καθημερινότητα μας μπορούμε να ζούμε όλοι μια πιο οικολογική ζωή. Οι αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε:

Μείωση της σπατάλης του νερού
Είναι πολύ σημαντικό να μην σπαταλάμε το νερό άσκοπα. Όταν κάνουμε μπάνιο και όταν πλένουμε τα δόντια μας ή τα πιάτα πρέπει να έχουμε στο νου μας να κλείνουμε την βρύση τις στιγμές που δεν χρησιμοποιούμε το νερό. Μπορεί οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουμε ωστόσο το νερό είναι είδος πολυτέλειας για πολλούς, μιας και το 1/5 του κόσμου δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Ακόμα και αν το πρόβλημα της έλλειψης πόσιμου νερού δεν βρίσκεται δίπλα μας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει γενικά. Το πόσιμο νερό έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται με την αποσταθεροποίηση των οικοσυστημάτων. Είναι καλό να το λάβουμε υπόψη μας πριν να είναι αργά.

Μείωση της χρήσης πλαστικών
Αρχικά, για τα ψώνια μας στα μαγαζιά και στο σούπερ μάρκετ μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις σακούλες με μία πάνινη τσαντούλα. Υπάρχουν πολλές και οικονομικές στην αγορά. Είναι πολύ κερδοφόρο τόσο για το περιβάλλον όσο και για την τσέπη μας. Έπειτα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις πλαστικές οδοντόβουρτσες με οικολογικές φτιαγμένες από bamboo. Επιπλέον, αντί να αγοράζουμε διαρκώς πλαστικά μπουκαλάκια νερού θα ήταν ωφέλιμο να αποκτήσουμε ένα μπουκάλι πολλών χρήσεων που θα γεμίζουμε και θα ξαναγεμίζουμε. Ακόμα και στα take away για τον καφέ μας μπορούμε να ζητάμε να το βάλουνε στο δικό μας σκεύος.

Ανακύκλωση
Είναι πραγματικά πολύ απλό και δεν χρειάζεται να αφιερώσουμε παραπάνω χρόνο από αυτόν που αφιερώνουμε όταν απλά πετάμε τα απορρίμματα. Είναι τόσο εύκολο. Τοποθετούμε δύο κάδους απορριμμάτων αντί για έναν, έτσι να ξεχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα από τα μη ανακυκλώσιμα υλικά. Το 60-70% των απορριμμάτων μας είναι θεωρητικά ανακυκλώσιμο. Επιπροσθέτως, ακόμα πιο σημαντικό και χρήσιμο θα ήταν πριν πετάξουμε κάτι να σκεφτούμε αν θα μπορούσαμε κάπως να το επαναχρησιμοποιήσουμε.

Μείωση τις ενέργειας που σπαταλάμε
Αρχικά, το πιο απλό πράγμα που μπορούμε όλοι μας να εφαρμόσουμε είναι να κλείνουμε τα φώτα όταν δεν τα χρησιμοποιούμε. Μια ακόμα συνήθεια που θα ευνοήσει και την υγεία μας είναι να επιλέγουμε το περπάτημα σε κοντινές αποστάσεις. Επιπλέον, μπορούμε να επενδύσουμε σε μια καλύτερη μόνωση στο σπίτι μας ή στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Αγορά φρούτων και λαχανικών από την λαϊκή
Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, ψωνίζουμε πιο οικονομικά και εξασφαλίζουμε ποιότητα. Μπορούμε να βρούμε τους παραγωγούς που μας αρέσουν και να είναι το στέκι μας στην λαϊκή αγορά.

πηγηecozen.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ