ΟΠΟΚ: Έντονη διαφωνία για το φωτοβολταϊκό πάρκο στον Λυθροδόντα – Υπόμνημα στη Βουλή

«Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) συμμετείχε, με αντιπροσωπεία της, την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024, στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (ΚΕ) Περιβάλλοντος όπου για ακόμα μία φορά εξέφρασε, την έντονη αντίθεσή της για το προτεινόμενο Φωτοβολταϊκό Πάρκο, σε περιοχή μεταξύ των κοινοτήτων Λυθροδόντα, Καταλιόντα και Μαθιάτη, ισχύος 180MW. Η ΟΠΟΚ κατέθεσε λεπτομερές υπόμνημα στην ΚΕ Περιβάλλοντος με τις θέσεις της», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά:

«Το έργο προτείνεται να κατασκευαστεί σε κρατική και τουρκοκυπριακή γη, σε μία έκταση 3,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από δασώδη βλάστησή και εντοπίζονται 5 οικότοποι με θαμνώδη βλάστηση, όπως μοσφιλιές και θυμάρι και το ενδημικό είδος της τραχείας πεύκης.

Στα νότια της, η περιοχή, εφάπτεται του ποταμού Γιαλιά κατά μήκος του οποίου αναπτύσσεται ο Τόπος Κοινοτικής Σημασίας Ποταμός Γιαλιάς, του δικτύου Natura2000, η οποία είναι περιοχή στην οποία εντοπίζονται 10 διαφορετικοί οικότοποι και 57 είδη πανίδας, πουλιά, ερπετά, νυχτερίδες και χελώνες. Επίσης στην περιοχή υπάρχουν καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες.

Στη συνεδρία της Κ.Ε. Περιβάλλοντος συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι και εξέφρασαν απόψεις κρατικές υπηρεσίες, οι κοινοτάρχες της περιοχής, περιβαλλοντικές οργανώσεις, εκπρόσωποι των κατοίκων της περιοχής και η εταιρεία ιδιοκτήτρια του προτεινόμενου έργου.

Η ΟΠΟΚ εξέφρασε ακόμα μία φορά την αντίθεσή της στο προτεινόμενο έργο. Τόνισε ότι πέραν της αποκοπής των 1400 πεύκων με ηλικία άνω των 25 ετών, που όπως αναφέρει η Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ)  της ίδιας της εταιρείας, θα κοπεί πολύ μεγαλύτερος αριθμός πεύκων μικρότερης ηλικίας καθώς και άλλα δέντρα και θάμνοι της περιοχής.

Η ΟΠΟΚ επεσήμανε επίσης, ότι σύμφωνα με τους χάρτες αποκλεισμού και περιορισμού χωροθέτησης φωτοβολταϊκών, (Εντολή Υπουργού Εσωτερικών 1/2024, η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο 2024), φαίνεται ότι δεν παραμένει διαθέσιμος χώρος για την προτεινόμενη ανάπτυξη.

Τέλος η εκπρόσωπος της ΟΠΟΚ ενημέρωσε ότι θα καταθέσει κατά συγκεκριμένο τρόπο και τεκμηριωμένα τις απόψεις της για το συγκεκριμένο έργο, στην Επιτροπή Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, στην οποία συμμετέχει ως μόνιμο μέλος».

, …

Συνέχισε την ανάγνωση στο dialogos.com.cy Read More

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ