Βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 1.600 ετών o Ατλαντικός Ωκεανός

Ο Ατλαντικός Ωκεανός, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς διαμορφώνονται οι καιρικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο, βρίσκεται στην πιο αδύναμη κατάσταση του μέσα σε μια χιλιετία, σύμφωνα με ερευνητές.

Η έρευνα συνδυάζει διάφορα στοιχεία για να δημιουργήσει μια «συνεπή εικόνα» για το πώς το τρέχον ωκεάνιο σύστημα, το οποίο είναι γνωστό ως «Atlantic Meridional Overturning Circulation» (AMOC), άλλαξε τα τελευταία 1.600 χρόνια.

Μερικές φορές, αποκαλείται «μεταφορική ζώνη» του Ατλαντικού, το AMOC είναι ένα τεράστιο σύστημα ρεύματος στον ωκεανό που μετακινεί ζεστό, αλμυρό νερό από τις τροπικές περιοχές σε περιοχές πιο βόρεια, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Καθώς το AMOC μεταφέρει ζεστό νερό προς τα βόρεια, απελευθερώνει θερμότητα στην ατμόσφαιρα.

Η απελευθέρωση της θερμότητας των ωκεανών διατηρεί τις χώρες ζεστές – και χωρίς αυτό, οι χειμώνες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να πλησιάζουν τους 5C πιο κρύους.

Η αποδυνάμωση του ωκεάνιου ρεύματος
Οι επιστήμονες είχαν προηγουμένως εκφράσει ανησυχίες ότι το AMOC θα μπορούσε να «επιβραδυνθεί», με την κλιματική αλλαγή να παίζει ουσιαστικό ρόλο σε αυτό.

Το 2018, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το AMOC είχε αποδυναμωθεί κατά περίπου 15% από τα μέσα του 20ου αιώνα.

Η νέα μελέτη, η οποία είναι από την ίδια ερευνητική ομάδα, συνδυάζει μια σειρά διαφορετικών δεδομένων για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το AMOC συμπεριφέρθηκε τα τελευταία 1.600 χρόνια.

«Για πρώτη φορά, συνδυάσαμε μια σειρά προηγούμενων μελετών και διαπιστώσαμε ότι παρέχουν μια συνεπή εικόνα της εξέλιξης του AMOC τα τελευταία 1.600 χρόνια», δήλωσε ο Δρ Stefan Rahmstorf, επιστήμονας του κλίματος από το Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την έρευνα για τις επιπτώσεις στο κλίμα συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Geoscience.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ήταν σχετικά σταθερό μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Με το τέλος της μικρής εποχής του πάγου περίπου το 1850, τα ρεύματα των ωκεανών άρχισαν να μειώνονται με μια δεύτερη, πιο δραστική πτώση μετά τα μέσα του 20ού αιώνα» ανέφερε.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ