Βουνά από μπάζα δίπλα στο Περιβαλλοντικό Κέντρο στην Επισκοπή

Παρόμοιο πρόβλημα με μπάζα παρουσιάστηκε και στο Μέσα Χωριό  

 

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Επισκοπής μετά την τυχαία ανακάλυψή τους ότι περιοχή που γειτνιάζει με την οικιστική και σε πολύ κοντινή απόσταση από το περιβαλλοντικό κέντρο έχει επιταχθεί για τη μεταφορά μπάζων που παράγονται από τις χωματουργικές εργασίες κατά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλεως Χρυσοχούς. Ο κοινοτάρχης Χαράλαμπος Χαραλάμπους χαρακτήρισε έγκλημα αυτό που γίνεται για την κοινότητά του. Ήδη, όπως ανέφερε, έχουν αποσταλεί επιστολές διαμαρτυρίας στον Υπουργό Μεταφορών, το Τμήμα Περιβάλλοντος και στα Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Δημοσίων Έργων, ενώ παράλληλα ενημερώνονται και οι βουλευτές της επαρχίας. Οι κάτοικοι, ανέφερε, είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν αυτόν το σχεδιασμό που θα επιβαρύνει και θα καταστρέψει την κοινότητα, θα αλλοιώσει την εικόνα της με τα βουνά από μπάζα τα οποία θα φθάνουν σε ύψος από 30 έως 50 μέτρα. Ο κ. Χαραλάμπους τόνισε ότι δεν υπήρξε καμιά διαβούλευση ή ενημέρωση της κοινότητας για την επιλογή αυτής της περιοχής και το πληροφορήθηκαν πριν λίγες μέρες τυχαία όταν υπάλληλοι της εταιρείας που κατασκευάζει το έργο επισκέφθηκαν την περιοχή για να οριοθετήσουν το χώρο και να κάνουν τις διευθετήσεις για τη μεταφορά των μπάζων. Από έρευνα της κοινότητας διαπίστωσαν ότι η περιοχή αυτή είχε επιλεγεί και επιταχθεί από το 2004 και στη συνέχεια επικαιροποιήθηκε το 2018. Το 2004, πρόσθεσε, τα δεδομένα στην κοινότητα ήταν πολύ διαφορετικά αφού τότε ήταν ακόμη υπό μελέτη το αίτημα της κοινότητας για τη μεταφορά της λόγω κατολισθήσεων στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Τα χρόνια που ακολούθησαν συνέχισε η κοινότητα να αναπτύσσεται, επεκτάθηκε, έγιναν υποδομές, κατασκευάστηκε το Περιβαλλοντικό Κέντρο, διαμορφώθηκε το κέντρο της και βελτιώθηκε το οδικό δίκτυο. Η Επισκοπή, όπως είπε, ήταν η 4η επιλογή για τη μεταφορά μπάζων. Επειδή, κατέληξε, υπήρξαν αντιδράσεις από άλλες κοινότητες για τα μπάζα, θέλουν τώρα να τα μεταφέρουν στην Επισκοπή. Παρόμοιο πρόβλημα παρουσιάστηκε στο Μέσα Χωριό από την επιλογή για μεταφορά μπάζων. Η περιοχή που είχε επιλεγεί είναι εύφορη με εκτάσεις από δενδροκαλλιέργειες και φυτείες.

Βουλευτές της Πάφου χαρακτήρισαν δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των κατοίκων της Επισκοπής. Πρέπει, όπως είπαν, να βρεθούν λύσεις για να αποτραπεί η περιβαλλοντική καταστροφή στην κοινότητα, αλλά και να εξευρεθούν κατάλληλοι χώροι για μεταφορά των μπάζων, ώστε να μην υπάρξουν προσκόμματα για υλοποίηση του έργου.

 

 

Δεν λήφθηκε υπόψιν η ανάπτυξη των κοινοτήτων
Η επιλογή χώρων καλλιεργήσιμης γης στις κοινότητες Επισκοπής και Μέσα Χωριού για την απόθεση των μπάζων δεν έγινε στη βάση ειδικής μελέτης και σίγουρα δεν είχαν ληφθεί υπόψη στις αρχές της δεκαετίας του 2000 διάφορες περιβαλλοντικές παράμετροι, καθώς και η ανάπτυξη των κοινοτήτων.

Κώστας Νάνος

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ