Πρωταθλητές στην κατανάλωση σε κατάσταση αναμονής. Στερεοφωνικό. 149 κιλοβατώρες το χρόνο. Ρούτερ. 96 κιλοβατώρες το χρόνο. Κλιματιστικό. 70 κιλοβατώρες το χρόνο. Δορυφορικός δέκτης. 61 κιλοβατώρες το χρόνο. Συνολικά 400 κιλοβατώρες το χρόνο, χωρίς πολλές συσκευές!
Η εξοικονόμηση στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα, την ώρα που η ενεργειακή κρίση δεν λέει να υποχωρήσει και οι καταναλωτές ψάχνουν να βρουν λύσεις που θα τους εξασφαλίσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη εξοικονόμηση.
Γλιτώστε χρήματα στο ρεύμα από συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε!
Οι λύσεις εξοικονόμησης στο ρεύμα είναι όχι απλά χρήσιμες, αλλά απαραίτητες. Ένα παράδειγμα εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να έλθει από ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές που κάθε νοικοκυριό έχει και βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (stand by), δηλαδή είναι απλά στην πρίζα. Θέλετε να μάθετε πόσο ρεύμα «καίνε» το χρόνο λίγες ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές σε ένα νοικοκυριό; Πάμε να δούμε!
Συσκευές-πρωταθλήτριες στην κατανάλωση ρεύματος!
Στην πρώτη θέση βρίσκεται το στερεοφωνικό, το οποίο σε κατάσταση αναμονής, χωρίς δηλαδή να λειτουργεί, «καίει» 17 watt, δηλαδή 149 κιλοβατώρες το χρόνο. Το ρούτερ (το μηχάνημα που μας επιτρέπει να έχουμε internet) «καίει» 11-12 watt, δηλαδή 96 κιλοβατώρες το χρόνο. Ένα κλιματιστικό «καίει» 8-9 watt, δηλαδή 70 κιλοβατώρες το χρόνο. Ένας δορυφορικός δέκτης (πολλά νοικοκυριά έχουν) «καίει» περίπου 7 watt, δηλαδή 61 κιλοβατώρες το χρόνο.
Κοντά σε αυτά υπάρχει η τηλεόραση, ο φούρνος μικροκυμάτων, οι φορτιστές για τα κινητά τηλέφωνα και για τον φορητό υπολογιστή (lap top) και άλλες συσκευές, οι οποίες έχουν μικρότερη κατανάλωση (2-5 watt), αλλά κι αυτές όλες μαζί «καίνε» ρεύμα. Με απλά λόγια, χωρίς να υπολογίσουμε όλες τις συσκευές που υπάρχουν σε ένα σπίτι, αλλά λίγες για ένα μικρό νοικοκυριό, τότε πληρώνουμε 400 κιλοβατώρες το χρόνο. Για να βρούμε το κόστος πολλαπλασιάζουμε την τιμή της κιλοβατώρας που δεν είναι σταθερή πλέον, αλλά κάθε μήνα αλλάζει και καταλήγουμε σε ένα ποσό περίπου στα 80-100 ευρώ ετησίως. Καθόλου αμελητέο και μάλιστα αυτό το ποσό μεγαλώνει αν έχουμε περισσότερες συσκευές.
Τι μπορώ να κάνω;
Πολύ απλά, κλείστε το «μαγικό» κόκκινο λαμπάκι του πολύπριζου, ειδικά από τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε.
Οι συσκευές που αφήνονται σε stand by (κατάσταση αναμονής) συντελούν στην άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Απλές κινήσεις, όπως το να σβήσετε την καφετιέρα, την τηλεόραση, τον υπολογιστή, να αφαιρέσετε τον φορτιστή του κινητού από την πρίζα, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρική συσκευή που δεν έχετε την πρόθεση να χρησιμοποιήσετε εκείνη τη στιγμή, μπορούν να συνεισφέρουν πραγματικά στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.
Ο όρος «βρικόλακες» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις συσκευές που «ρουφούν» ενέργεια ακόμα και όταν δε λειτουργούν, τη στιγμή που είναι συνδεδεμένες στην πρίζα.
Τέτοιες συσκευές είναι:
Η τηλεόραση
Το λάπτοπ
Οι κονσόλες παιχνιδιών
Ο φούρνος μικροκυμάτων
Ο φορτιστής του κινητού
Ο εκτυπωτής
Τα ηχεία
Σύμφωνα με το BBC, οι Βρετανοί καταναλωτές μπορούν να εξοικονομήσουν κατά μέσο όρο 175 περίπου ευρώ το χρόνο εάν βγάλουν τις παραπάνω συσκευές από την πρίζα, λαμβάνοντας υπόψη τη μέση τιμή του ρεύματος, η οποία στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται περίπου στα 0,27 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Αυτές οι Συσκευές στο Σπίτι Καίνε το Περισσότερο Ρεύμα
Υπάρχουν μερικές συσκευές μέσα στο σπίτι που γνωρίζετε ότι καταναλώνουν πολύ ενέργεια. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν και άλλες τις οποίες δεν υποπτεύεστε ότι σας αυξάνουν τον λογαριασμό του ρεύματος. Δείτε ποιες είναι αυτές.
Ψυγείο
Αν έχετε παλιό ψυγείο ο μόνος τρόπος για να μην καταναλώνει πολλή ενέργεια είναι να το αντικαταστήσετε. Όπως συμβαίνει με όλες τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές, αυτές λειτουργούν όλο το 24ωρο και είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες. Μην ανησυχείτε για τα χρήματα που μπορεί να ξοδέψετε σε ένα καινούργιο ψυγείο καθώς θα κάνετε απόσβεση μέσα σε μόλις 2 χρόνια. Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας σε ό,τι αφορά το ψυγείο είναι να κάνετε έναν έλεγχο στη μόνωση της πόρτας του. Βάλτε ένα κομμάτι χαρτί στην πόρτα και κλείστε την. Αν το χαρτί μένει στη θέση του τότε η πόρτα είναι καλά κλεισμένη. Διαφορετικά χρειάζεται αλλαγή. Τέλος, προσπαθήστε να μην ανοίγετε συνεχώς το ψυγείο σας και αν το κάνετε να μην το αφήνετε για πολλή ώρα ανοιχτό.
Πιστολάκι
Παρόλο που μπορεί να μη χρησιμοποιείτε το πιστολάκι για ώρα, πρόκειται για μία συσκευή που είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα. Αυτό αποτελεί έκπληξη για πολλούς. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι το αντικαταστήσετε και αυτό με κάποιο άλλο πιο καινούργιο (και άρα καλύτερης ενεργειακής κλάσης).
Συσκευές σε αναμονή
Πολλές φορές ξοδεύετε ρεύμα χωρίς να το καταλαβαίνετε. Αυτό συμβαίνει με τις συσκευές που βρίσκονται σε αναμονή, όπως οι τηλεοράσεις, οι υπολογιστές, ή τα tablets και τα κινητά που μένουν για ώρες σε κατάσταση φόρτισης. Φροντίστε να κλείνετε όλες αυτές τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε και να τις βγάζετε από την πρίζα όταν πηγαίνετε για ύπνο.
Κλιματιστικό
Το κλιματιστικό καίει πολύ ρεύμα και γι’ αυτό συμβαίνουν διακοπές ρεύματος τις ημέρες του καλοκαιριού με καύσωνα, όταν όλοι χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά τους στο φουλ. Αυτό που μπορεί να μην γνωρίζετε είναι πως τα κλιματιστικά τύπου inverter κάνουν μεγάλη οικονομία παράγοντας θερμική ενέργεια πάνω από 3 φορές περισσότερο από ένα κοινό αερόθερμο. Ποια είναι, όμως, η σωστή θερμοκρασία που πρέπει να βάζουμε στον κλιματισμό; Η σωστή θερμοκρασία είναι 10 βαθμοί πάνω από την εξωτερική θερμοκρασία τον χειμώνα και 10 βαθμοί κάτω από την εξωτερική θερμοκρασία το καλοκαίρι.
Αφυγραντήρας
Αν ζείτε σε περιοχή που έχει πολύ υγρασία τότε κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα. Πρόκειται για μία συσκευή που αφαιρεί την υγρασία από τον αέρα. Επειδή η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία ή και στα έπιπλα του σπιτιού, γίνεται πολύ μεγάλη κατανάλωση της συσκευής. Το πόση ενέργεια θα καταναλώνει εξαρτάται από την ώρα που δουλεύει και από το επίπεδο της υγρασίας στο οποίο έχει ρυθμιστεί. Για να μην καίτε πολύ ρεύμα και να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες ενέργειας μπορείτε να κλείνετε το δωμάτιο (τις πόρτες και τα παράθυρα) στο οποίο έχετε τοποθετήσει τον αφυγραντήρα. Καλό είναι να ξέρετε πως αν υπάρχει υγρασία σε ένα ολόκληρο σπίτι ένας αφυγραντήρας δεν μπορεί να την αφαιρέσει από παντού. Επίσης μπορείτε να επενδύσετε σε έναν καλό ψηφιακό αφυγραντήρα ο οποίος έχει καλύτερη απόδοση.
Θερμοσίφωνας
Χρησιμοποιείτε ζεστό νερό στο ντους, καθώς και για να πλένετε τα πιάτα και τα ρούχα σας. Με λίγα λόγια καταναλώνετε μπόλικο. Φυσικά, η πραγματική ποσότητα ενέργειας που ξοδεύετε όταν ανάβετε το θερμοσίφωνο έχει να κάνει με τον τύπο και το μέγεθός του αλλά και με το πόση ώρα χρειάζεστε για να κάνετε ντους. Για να μην ξοδεύετε πολύ ρεύμα πρέπει να μειώσετε την θερμοκρασία στον θερμοστάτη του θερμοσίφωνα. Προφανώς δεν πρέπει ποτέ να τον αφήνετε αναμμένο για περισσότερο από 30-40 λεπτά.
Φούρνος / Ψηστιέρα / Τοστιέρα
Ποιο είναι άραγε το πιο οικονομικό; Ο φούρνος είναι αυτός που καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια από τα τρία παραπάνω και αν δεν είναι απαραίτητος καλό είναι να μην τον χρησιμοποιείτε τακτικά. Έτσι, όταν αυτό είναι εφικτό, χρησιμοποιείτε την ψηστιέρα ή και την τοστιέρα. Μην ζεσταίνετε, για παράδειγμα, το φαγητό σας στο φούρνο καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου οικονομικό. Επίσης, υπάρχουν τροφές όπως είναι τα κρέατα και τα λαχανικά που μπορούν εύκολα να μαγειρευτούν στην ψηστιέρα πολύ πιο γρήγορα και σίγουρα πολύ πιο οικονομικά. Μάθετε να βάζετε σε λειτουργία τον φούρνο μόνο όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο. Το ίδιο ισχύει και για τα μάτια της κουζίνας. Αν μπορείτε να αποφύγετε την χρήση τους, κάντε το.