Τους κινδύνους από δραστηριότητες και έργα στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού θα μελετήσουν Δήμος και Frederick

Μελέτη εμπειρογνωμόνων για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των κινδύνων που προκύπτουν από δραστηριότητες και έργα στην παράκτια και θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού, θα εκπονήσει ο Δήμος Λεμεσού από κοινού το Πανεπιστήμιο Frederick.

Την εκπόνηση της μελέτης ανήγγειλε ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας που διεξήγαγε το Frederick στο πλαίσιο του πρώτου Blue Limassol Forum, αναφορικά με τις απόψεις των πολιτών της Λεμεσού σχετικά με σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος για μια πόλη όπως η Λεμεσός, η ανάπτυξη και η ευημερία της οποίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον, μια τέτοια μελέτη είναι απολύτως απαραίτητη.

Ο Δρ. Άγγελος Μενελάου, Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου του Frederick, ανέφερε ότι η περίπλοκη φύση της διαχείρισης περιβαλλοντικών ζητημάτων, ιδίως εκείνων που αφορούν πολυπαραγοντικά και αλληλοεξαρτώμενα οικοσυστήματα όπως το θαλάσσιο, απαιτεί συλλογική και πολυεπιστημονική προσέγγιση.

Διαδικτυακή έρευνα που διενεργήθηκε τη βδομάδα πριν από το Blue Limassol Forum, στην οποία συμμετείχαν πέραν των 500 ατόμων, αποκάλυψε ότι η κύρια προτεραιότητα των πολιτών σε σχέση με τα μεγάλα παράκτια περιβαλλοντικά προβλήματα είναι η βελτίωση της ποιότητας των παράκτιων υδάτων, ακολουθούμενη από τη βελτίωση των παραλιών.

Το εύρημα αυτό βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με την αντίληψη ότι το κύριο όφελος ενός λειτουργικού οικοσυστήματος για τους πολίτες της Λεμεσού είναι η διευκόλυνση των θαλάσσιων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Οι παραλίες της Λεμεσού χαρακτηρίστηκαν «μέσου επιπέδου» από άποψη ασφάλειας και καθαριότητας, ενώ τα ξενοδοχεία, τα εμπορικά πλοία και το σύστημα αποχέτευσης θεωρήθηκαν η κύρια πηγή ρύπανσης των παράκτιων υδάτων και των παραλιών.

Μια τάση που εντοπίστηκε στις πεποιθήσεις των συμμετεχόντων ήταν η πρόσφατα αναδυόμενη απειλή των ψηλών κτιρίων που επηρεάζουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Λεμεσού.

Εξίσου σημαντική απειλή για τα τοπικά θαλάσσια οικοσυστήματα κρίθηκε η έλλειψη ευαισθητοποίησης από μέρους των πολιτών.

Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη οι αρμόδιες Αρχές να βελτιώσουν την επιβολή του νόμου και την αποτελεσματικότητα της αστυνόμευσης.

Οι ερωτηθέντες τόνισαν την ανάγκη να διατηρηθεί η ηγετική θέση που κατέχει η Λεμεσός στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία και να ενταχθεί η ναυτιλιακή και περιβαλλοντική εκπαίδευση στα προγράμματα σπουδών των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ