Τουρκία: Τι είναι η «γλίτσα» στη θάλασσα του Μαρμαρά

Βιομάζα από υπερτροφικό φυτοπλαγκτόν έχει δημιουργήσει τη βλέννα και την αποκρουστική εικόνα στη θάλασσα του Μαρμαρά, στην Τουρκία. Παρά την αναστάτωση που έχει προκαλέσει στη γειτονική χώρα, Ελληνες επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί και εξηγούν ότι το φαινόμενο δεν αποτελεί επιδημιολογική «βόμβα».

Όπως εξηγεί στο protothema.gr o Γιώργος Τσιρτσής, καθηγητής Ωκεανογραφίας, ειδικός σε θέματα φυτοπλαγκτόν, από το τμήμα Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το φαινόμενο εμφανίζεται κάθε χρόνο και πάντα την ίδια εποχή:

«Είναι ένα εποχιακό φαινόμενο το οποίο συμβαίνει κάθε χρόνο. Έχει να κάνει με τον ερχομό της Άνοιξης και τη θέρμανση των θαλάσσιων υδάτων. Συμβαίνει γενικά σε ανοιχτές θάλασσες. Βέβαια ο βαθμός που εμφανίζεται δεν είναι παντού ο ίδιος, αλλού είναι λιγότερο κι αλλού περισσότερο. Στην περιοχή αυτή κάθε χρόνο παρατηρείται».

Σε λίγες εβδομάδες ξεκινά η αποσύνθεση

Σύμφωνα με τον ειδικό το συγκεκριμένο φαινόμενο που έχει προκαλέσει αναστάτωση στη γειτονική χώρα σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσει να αποσυντίθεται:

«Δεν είναι μολυσματική βλέννα όπως λέγεται, είναι βιομάζα από φυτοπλαγκτόν, η οποία αναπτύσσεται σε μεγάλο βαθμό και εμφανίζεται αυτή η βλέννα. Όπως στα λιμάνια ή σε περιοχές κοντά στις ακτές, όπου η θάλασσα πολλές φορές είναι πράσινη γιατί αναπτύσσεται παραπανίσια το φυτοπλαγκτόν, το ίδιο συμβαίνει και στην ανοιχτή θάλασσα. Στις παράκτιες περιοχές συμβαίνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου ή και όλο το χρόνο στην ανοιχτή εμφανίζεται από τα μέσα του Απριλίου και τώρα. Είναι κάτι φυσιολογικό που θα περάσει. Κρατάει μερικές εβδομάδες και αυτή η ύλη που παράγεται σιγά σιγά αποσυντίθεται και καθαρίζει η θάλασσα».

Δεν συνδέεται με κάποιο είδος ρύπανσης

Ο Έλληνας καθηγητής εμφανίζεται καθησυχαστικός καθώς το φαινόμενο δεν έχει σχέση με κάποιο είδος ρύπανσης:

«Δεν μιλάμε για ρύπανση ή μόλυνση ώστε να κινδυνεύει η ιχθυοπανίδα, αλλά για φυτοπλαγκτόν που είναι ένας οργανισμός του νερού. Δημιουργούνται κάποια προβλήματα κατά καιρούς, επικοινωνούν μαζί μας ψαράδες από την Λήμνο ότι κολλάει πάνω στα δίχτυα τους. Κάθε χρόνο συμβαίνει. Στο βόρειο Αιγαίο εμφανίζεται που είναι πιο παραγωγικό σε θέμα πλαγκτόν σε σχέση με το νότιο, γι αυτό και η ένταση του φαινομένου είναι πιο ισχυρή στα βόρεια. Ενδέχεται χωρίς να έχω κάποια επιστημονικά δεδομένα να συνδέεται και με την γενικότερη υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτό βέβαια είναι μια εκτίμηση».

 

 

 

 

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ