Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το κατοικίδιο Κουνέλι!

Τα κουνέλια είναι εξαιρετικά κατοικίδια, καθώς διαθέτουν χαριτωμενιά, τσαχπινιά και ενδιαφέρουσα ιδιοδυγκρασία. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι υστερούν στις βασικές γνώσεις που χρειάζεται να διαθέτουν, προτού εντάξουν ένα κουνελάκι στην οικογένεια τους.

Οι βασικές πληροφορίες που οφείλουμε να γνωρίζουμε πριν αγοράσουμε ένα κουνέλι είναι οι εξής:

Οικονομικό κόστος.
Η αλήθεια είναι πως αυτά τα χνουδωτά πλασματάκια έχουν αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις. Πέραν της υιοθεσίας, προστίθενται τα έξοδα σπιτιού, τροφής και προμηθειών του ζώου. Επιπλέον, πρέπει να συνυπολογίσουμε τα έξοδα κτηνιατρικής-φαρμακευτικής κάλυψης (εξετάσεις ρουτίνας, στείρωση, τυχόν προβλήματα υγείας).

Στέγαση του ζώου.
Η κατοικία ενός κουνελιού εντός του σπιτιού της οικογένειας παίζει σημαντικό ρόλο στη συμβίωση με τα υπόλοιπα μέλη. Ο χώρος του μπορεί να είναι κάποιο πάρκο κατοικιδίων, σε κάποιο δωμάτιο, ένα ευρύχωρο και άνετο κλουβί ή κάποιο συγκρότημα από κούτες.

Τα κουνέλια, όπως τα περισσότερα κατοικίδια, χρειάζονται τον προσωπικό τους χώρο για ηρεμία και ξεκούραση, χωρίς όμως να είναι απομονωμένα για πολλή ώρα. Και αυτό, γιατί πρόκειται για πολύ κοινωνικά πλάσματα που απαιτούν αλληλεπίδραση με τους γύρω τους, άσκηση και διάφορες εμπλουτισμένες δραστηριότητες.

Ασφάλεια.
Η ασφάλεια του κατοικίδιου είναι πρωταρχικό μέλημα όλης της οικογένειας. Σε περίπτωση που το κουνελάκι έχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλο το σπίτι, καλό είναι να έχετε εξασφαλίσει τη προετοιμασία και τη καταλληλότητα του χώρου.

Ακόμα κι αν το κουνελάκι βρίσκεται στο κλουβί του μην ξεχνάμε ότι είναι τρωκτικό, στο πάρκο κατοικιδίων ή σε κούτες, τις ώρες που αφήνεται ελεύθερο για παιχνίδι ή άσκηση, το σπίτι πρέπει να είναι ασφαλές.

Ο λόγος που πρέπει να κρατάμε όλα τα δωμάτια του σπιτιού ασφαλή και τακτοποιημένα είναι, διότι τα κουνέλια είναι πολύ περίεργα και επίμονα πλάσματα. Θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να πειράξουν και να φάνε έπιπλα, καλώδια, χαλιά και ό,τι άλλο τους κεντρίσει τη προσοχή.

Ψυχαγωγία-διέγερση.
Τα κουνέλια είναι από τα ζώα που βαριούνται εύκολα και μπορούν να γίνουν μεγάλος μπελάς. Συνήθως αρχίζουν να μασάνε ό,τι βρουν, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν αντικείμενα.

Η λύση για την εξομάλυνση του προβλήματος είναι η πνευματική και σωματική κινητοποίηση. Για παράδειγμα, τους αρέσουν τα κάστρα από χαρτόκουτα με άδεια ρολά υγείας, βιβλία ή διάφορα άλλα αντικείμενα όπως παιχνίδια.

Εκπαίδευση της «τουαλέτας».
Μία από τις πρακτικές που ακολουθούν τα καταφύγια ζώων αφορά στην εκπαίδευση των ζώων να κάνουν χρήση της τουαλέτας. Ωστόσο, ο ερχομός ενός κουνελιού σε μια νέα οικογένεια συνοδεύεται από στρες, άγχος και μπορεί να διαταράξει αυτή τη συνήθεια. Το μυστικό είναι να έχετε υπομονή και επιμονή.

Διατροφή
Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο για μια υγιή και μακροχρόνια ζωή. Το σημαντικότερο ρόλο στη δίαιτα των κουνελιών έχουν οι φυτικές ίνες. Επίσης, πρέπει να καταναλώνουν άφθονο γρασίδι και σανό.

Κάτι που καλό είναι να αποφεύγεται είναι η πρόσληψη φρέσκων λαχανικών. Λαχανικά, όπως το μπρόκολο, μαρούλι, μαϊντανός, καρότα, και διάφορα άλλα λαχανικά προκαλούν διάρροιες στα αγαπημένα μας πλασματάκια. Σε περίπτωση που είναι αποξυραμένα, μπορείτε να τους δίνετε σπάνια και σε πολύ μικρές ποσότητες.

Ιδιοσυγκρασία-Συμπεριφορά.
Τα κουνέλια θεωρούνται σχετικά στοργικά και τρυφερά πλασματάκια. Όταν είναι ταϊσμενα και ξεκούραστα γίνονται πολύ εκφραστικοί και φιλικοί τύποι. Όταν είναι χαρούμενα τρέχουν πέρα-δώθε στο δωμάτιο, ενώ, όταν πεινάνε αρχίζουν να μασουλάνε ό,τι βρουν μπροστά τους.

Κάθε φορά που νιώθουν παραμελημένα και επιθυμούν να τραβήξουν τη προσοχή, σκαλίζουν το πόδι του αφεντικού τους. Αν τύχει, όμως, να βρεθείτε στο δρόμο τους και εμποδίζετε, θα προσπαθήσουν να σας σκουντήξουν με τη μυτούλα τους.

Τα κουνέλια είναι ζώα που τους αρέσει να πατούν τα πόδια τους στη γη. Αυτό σημαίνει ότι τα ενοχλεί και τα φοβίζει να τα κρατάμε και να τα αρπάζουμε. Σε αυτή τη περίπτωση κρύβονται και προτιμούν την ησυχία τους.

Είθισται να χαμηλώνουν το κεφάλι τους, να ακουμπάνε με τα μάγουλα τους το έδαφος και να κλείνουν τα μάτια τους με ευχαρίστηση. Επιπλέον, λατρεύουν να τα ξύνετε γύρω από τους ώμους και στη πλατούλα, ενώ τα σημεία του σώματος στα οποία δεν τους αρέσει να ταχαϊδεύουμε είναι τα αυτιά, ο λαιμός, τα πόδια, το στομάχι και η ουρά.

Ταξίδια.
Όπως θα γνωρίζετε ή έχετε καταλάβει, ένα νέο περιβάλλον δημιουργεί άγχος και στρες στα κουνέλια. Η ασφαλέστερη λύση, αν πρόκειται να πάτε ένα ταξιδάκι είναι κάποια μπέμπι σίτερ ή ξενοδοχείο κατοικίδιων ζώων.

Σε περίπτωση που είστε φαν των διαφορετικών και εναλλαγόμενων ταξιδιωτικών προορισμών ή το απαιτεί η επαγγελματική σας εργασία, τότε δεν πρέπει να έχετε για κατοικίδιο ένα κουνέλι.

Προτού οργανώσετε ένα ταξίδι με αεροπλάνο ή άλλο μέσο μεταφοράς με συνοδεία κατοικίδιου, καλό θα ήταν να πληροφορηθείτε για τις προϋποθέσεις του ταξιδιού, αν και εφόσον επιτρέπονται.

 

Σχέσεις παιδιού με κουνέλι.
Ο μέσος όρος ζωής ενός κουνελιού είναι τα δέκα και χρόνια (ανάλογα με τις ράτσες). Η απόκτηση ενός κουνελιού δεν παύει να αποτελεί μεγάλη δεύσμευση για όλη την οικογένεια, δεδομένου ότι έχουν ιδιαίτερες συνήθειες και δεν τα πάνε καλά με παιδιά. Επίσης, αν το παιδί έχει φτάσει τα δεκαοχτώ και πρόκειται να σπουδάσει, καλό είναι το κουνέλι να έχει ένα ασφαλές σπίτι και έναν ήσυχο τρόπο ζωής.

 

πηγηpetvet24.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ