Τι ισχύει για τη σίτιση των αδέσποτων – Ανακοίνωση από το Υπουργείο Γεωργίας

Αναφορικά με τη σίτιση των αδέσποτων γάτων και τη δημόσια συζήτηση που εξελίσσεται γύρω από αυτό το θέμα, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος τονίζει ότι η πολιτική του Κράτους για την ευημερία των ζώων στηρίζεται στις 5 διεθνώς αναγνωρισμένες βασικές ελευθερίες των ζώων:

1. Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα.

2. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση.

3. Ελευθερία από τραυματισμό, πόνο και ασθένεια.

4. Ελευθερία από φόβο και αγωνία.

5. Ελευθερία έκφρασης μίας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και λαμβάνοντας υπόψη την ευημερία των αδέσποτων ζώων, το Υπουργείο δεν στηρίζει σε καμία περίπτωση την καταστροφή ή απομάκρυνση δοχείων που τοποθετήθηκαν για σίτιση των αδέσποτων ζώων. Το πρόβλημα που δημιουργείται με τον υπερπληθυσμό των γάτων σε συγκεκριμένες περιοχές δεν επιλύεται με την αποστέρηση τροφής από τα ζώα, αλλά με την εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων στείρωσης. Προς τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο, μέσω των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, εφαρμόζει Παγκύπριο Σχέδιο στείρωσης αδέσποτων γάτων, σε συνεργασία με Δήμους, Κοινοτικά Συμβούλια και φιλοζωικές οργανώσεις.

Το Υπουργείο αναγνωρίζει το έργο των φιλόζωων εθελοντών, που εργάζονται καθημερινά με σημαντικό κόστος για τους ίδιους, για την προστασία των ζώων στη χώρα μας, και καλεί όλους τους φορείς να προσεγγίσουν το θέμα με πνεύμα συνεργασίας, προς το συμφέρον των ζώων και κατ’ επέκταση όλων των πολιτών της χώρας μας. Σημειώνεται τέλος ότι το Υπουργείο θα διαβουλευτεί με τη Νομική Υπηρεσία για πλήρη αποσαφήνιση του θέματος.

 

 

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ