Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: 9+ 1 τρόποι για να τα βοηθήσουμε

Η παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Απριλίου και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων και την ανάγκη να τους βοηθήσουμε.

Σε πολλές χώρες του κόσμου, υπάρχουν εκατομμύρια αδέσποτα ζώα, όπως σκύλοι, γάτες και άλλα ζώα συντροφιάς, που ζουν στους δρόμους και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επιβίωση και την πρόσβαση σε βασικές ανάγκες, όπως τροφή, νερό και ιατρική φροντίδα. Η παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων μας υπενθυμίζει την ανάγκη να βοηθήσουμε αυτά τα ζώα και να προάγουμε την ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.

Σε αυτή την ημέρα, οι οργανώσεις που ασχολούνται με τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των καταφυγίων για ζώα, των οργανώσεων προστασίας των ζώων και των εθελοντικών ομάδων, πραγματοποιούν εκδηλώσεις και εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση του κοινου

1.Προσφέρουμε τροφή & νερό

Αφήνουμε στα σημεία, που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αδέσποτα, δοχεία με νερό και ξηρά τροφή. Προσέχουμε πολύ να μην αφήνουμε υπολείμματα από το φαγητό μας (ειδικά όταν αυτό περιλαμβάνει κόκαλα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στην υγεία του ζώου). Φροντίζουμε να τηρούμε τους υγειονομικούς κανόνες και το κυριότερο να τοποθετούμε τα δοχεία σε ασφαλή σημεία.

2.Παρέχουμε φιλοξενία

Αν οι συνθήκες του σπιτιού το επιτρέπουν, αυτή είναι η ιδανική περίοδος για να φιλοξενήσουμε ένα αδέσποτο ζώο σε ανάγκη και να το βοηθήσουμε να μην επιστρέψει στον δρόμο ή στο κλουβί. Φιλοξενούμε τα αδέσποτα ζώα, μέχρι να βρουν το παντοτινό σπίτι τους!

3.Γινόμαστε εθελοντές σίτισης

Έτσι, μπορούμε να βοηθήσουμε ζώα, στα οποία λόγω των μέτρων άλλοι εθελοντές που μένουν σε άλλους Δήμους δεν έχουν πρόσβαση.

4.Κοινοποιούμε αγγελίες υιοθεσίας

Δίνουμε ορατότητα στα ζώα που περιμένουν κι εμπνέουμε τους φίλους μας να υιοθετήσουν. Αν μάλιστα έχουμε προσωπική εμπειρία, καλό είναι να τη μοιραστούμε (μαζί με όποια αγγελία αφορά στην υιοθεσία αδέσποτων ζώων, που θα «πέσει» στην αντίληψή μας).

5.Επικοινωνούμε με φιλοζωϊκές οργανώσεις
Μαθαίνουμε πώς μπορούμε να γίνουμε εθελοντές και το θέτουμε ως έναν νέο στόχο!

6. Ενημερωνόμαστε για τα δικαιώματα των ζώων
Για να τα υποστηρίξεις, πρέπει να τα γνωρίσεις. Τόσο τα ζώα όσο και τα δικαιώματά τους. Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδανική για διάβασμα, ενημέρωση και προβληματισμό σχετικά με την αιτία ύπαρξης αδέσποτων και την κακοποίηση των ζώων. Την επόμενη φορά που κάποιος σκέφτεται να δημιουργήσει περισσότερα ζώα ή να κακοποιήσει ένα ζώο, θα ξέρετε πόσο σοβαρό είναι και θα αντιδράσετε με επιχειρήματα και με καταγγελία στην αστυνομία.

7. Στηρίζουμε οικονομικά τις φιλοζωϊκές
Ακόμη και μία μικρή δωρεά σε φιλοζωικές οργανώσεις ή σωματεία, προσθέτει ένα τεράστιο λιθαράκι στη στήριξη των αδέσποτων ζώων.

8. Προγραμματίζουμε επίσκεψη σε καταφύγια
Χαρτογραφούμε τα καταφύγια αδέσποτων ζώων, που βρίσκονται κοντά μας. Οργανώνουμε από τώρα επίσκεψη σε αυτά, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, για να μάθουμε τις ανάγκες τους και να βοηθήσουμε έμπρακτα.

9. Βοηθούμε τους συνανθρώπους μας

Αν έχουμε στην πολυκατοικία ή στο περιβάλλον μας κάποιον ηλικιωμένο άνθρωπο ή κάποιον άνθρωπο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα με κατοικίδιο, μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια. Από μία βόλτα ή το pet shopping έως μία επίσκεψη στον κτηνίατρο.

10. Υιοθετούμε ένα αδέσποτο

Το κάνουμε συνειδητά, υπεύθυνα και πολλή αγάπη.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ