Θα καταφέρουν να φωλιάσουν ποτέ τα Φλαμίνγκο στην Κύπρο;

ισωσ σε ενδιαφερουν

Το Φλαμίνγκο (ή Φοινικόπτερο) Phoenicopterus roseus, είναι το μεγαλύτερο από τα έξι είδη φλαμίνγκο που υπάρχουν στον κόσμο. Απαντά στη Μεσόγειο, στη Δυτική, Ανατολική και Νότια Αφρική και στη Νότια και Νοτιοδυτική Ασία. Είναι νομαδικό είδος που ταξιδεύει μεγάλες αποστάσεις αναζητώντας κατάλληλους βιότοπους, δηλαδή ρηχές υφάλμυρες λίμνες ή αλυκές. Τα Φλαμίνγκο επισκέπτονται την Κύπρο τον χειμώνα με μεγάλους αριθμούς να συγκεντρώνονται στις Αλυκές Ακρωτηρίου και Λάρνακας, ενώ πολλά του είδους περνούν από το νησί και κατά τη διάρκεια των μεταναστευτικών περιόδων. Κάθε χρόνο, οι αριθμοί των Φλαμίνγκο στην Κύπρο, όπως και η διάρκεια της παραμονής τους, εξαρτώνται από τις διακυμάνσεις στη βροχόπτωση και στη στάθμη του νερού στις αλυκές. Τους χειμερινούς μήνες, μπορούμε να δούμε χιλιάδες Φλαμίνγκο στις αλυκές και σε χρονιές με βροχερούς χειμώνες, μερικά Φλαμίνγκο μπορεί να περάσουν και το καλοκαίρι στην Κύπρο.

Τα τελευταία δύο χρόνια, είχαμε καλές ποσότητες βροχής τον χειμώνα και την άνοιξη, με αποτέλεσμα οι Αλυκές να έχουν υψηλή στάθμη νερού τους καλοκαιρινούς μήνες, και έτσι μεγάλος αριθμός Φλαμίνγκο παρέμεινε στην Κύπρο τα περασμένα δύο καλοκαίρια. Επιπλέον, οι συνθήκες στην Αλυκή Ακρωτηρίου τα καλοκαίρια του 2019 και του 2020 ήταν τέτοιες που ορισμένα Φλαμίνγκο προσπάθησαν ακόμη και να φωλιάσουν εκεί.

flamingo mounds egg

Φωλιές και αυγό Φλαμίνγκο στην Αλυκή Ακρωτηρίου (Ιούλιος 2020) © Χριστίνα Ιερωνυμίδου
Συνήθως, η πλειοψηφία των Φλαμίνγκο που μένουν στην Κύπρο τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ανώριμα πουλιά, οπότε οι απόπειρες αναπαραγωγής είναι ασυνήθιστες εδώ. Η πρώτη φορά που υπήρξε υποψία για αναπαραγωγή Φλαμίνγκο στην Κύπρο ήταν το 2001, ένα έτος έντονης βροχόπτωσης. Δύο χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 2003, ανακαλύφθηκαν στην Αλυκή Ακρωτηρίου μερικές εγκαταλελειμμένες φωλιές. Το 2005, καταγράφηκε άλλη μια προσπάθεια αναπαραγωγής στο Ακρωτήρι, αυτή τη φορά με ενδείξεις ότι κάποια Φλαμίνγκο είχαν καταφέρει να γεννήσουν αυγά. Δυστυχώς, η αποικία του 2005 επίσης εγκαταλείφθηκε, καθώς η στάθμη του νερού μειώθηκε γρήγορα. Αφού πέρασαν μερικά χρόνια χαμηλής με μέσης βροχόπτωσης, το 2012 η στάθμη του νερού στην Αλυκή Ακρωτηρίου φαινόταν κατάλληλη για άλλη μια προσπάθεια φωλιάσματος, η ​​οποία δυστυχώς ξεκίνησε αργά μέσα στο καλοκαίρι και δεν προχώρησε. Αυτό μας φέρνει στο 2019, όταν η υψηλή στάθμη του νερού επέτρεψε σε μεγάλο αριθμό Φλαμίνγκο να περάσουν ολόκληρο τον χρόνο στη Λίμνη Ακρωτηρίου και να προσπαθήσουν να αναπαραχθούν. Κατά τη διάρκεια των καταγραφών μας, τις οποίες πραγματοποιούμε σε συνεργασία με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, βρέθηκαν φωλιές σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες, μαζί με υπολείμματα αυγών, αλλά δυστυχώς δεν καταγράφηκαν νεοσσοί.

Κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, καταγράφηκαν περίπου 200 φωλιές στην Αλυκή Ακρωτηρίου, περισσότερες από ό,τι σε προηγούμενες προσπάθειες αναπαραγωγής. Ωστόσο, για ακόμη μια φορά, αυτή η πολλά υποσχόμενη αποικία εγκαταλείφθηκε χωρίς επιτυχία.

Είναι σαφές ότι η Λίμνη Ακρωτηρίου, με τις σωστές συνθήκες, θα μπορούσε να φιλοξενήσει την πρώτη αποικία Φλαμίνγκο στην Κύπρο. Στην Ελλάδα, το 2020 σηματοδότησε την πρώτη επιτυχημένη αναπαραγωγή του είδους στη Λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική, μετά από μια σειρά από προσπάθειες φωλιάσματος σε άλλες τοποθεσίες τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θα ήταν λοιπόν αδύνατο να ελπίζουμε  ότι στο μέλλον τα Φλαμίνγκο θα καταφέρουν να αναπαραχθούν με επιτυχία στην Κύπρο. Ένας ακόμη λόγος για την αποτελεσματική προστασία και σωστή διαχείριση αυτού του πλούσιου και ευαίσθητου οικοσυστήματος.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Με τα σημερινά επίπεδα ρύπανσης ο μέσος πολίτης του κόσμου χάνει 2,2 χρόνια από τη ζωή του

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το προσδόκιμο ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο κατά τουλάχιστον έξι χρόνια ζωής, σύμφωνα με νέα έρευνα. Μάλιστα, όπως σημειώνεται, η...

Πτερόσαυρος «δράκος» ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία

Μπορεί να μην υπήρξαν ποτέ στον πλανήτη μας δράκοι παρόμοιους με αυτούς που αναφέρονται στην μυθολογία διαφόρων λαών ή με αυτούς που εμφανίζονται σε...

Η «επένδυση» στην πρόληψη θα ήταν μικρότερη από το κόστος αποζημίωσης

Πρόληψη, ετοιμότητα και αντιμετώπιση μεγάλων, ανεξέλεγκτων και καταστροφικών δασικών πυρκαγιών ΟΠΟΚ: Το πάθημα δεν έγινε μάθημα – Η «επένδυση» στην πρόληψη, ετοιμότητα και αντιμετώπιση πυρκαγιών...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613