Αύξηση των επιπέδων CO2 – Eκλύθηκε φέτος από τις πυρκαγιές στον αρκτικό κύκλο

ισωσ σε ενδιαφερουν

Ο όγκος διοξειδίου του άνθρακα που εκλύθηκε φέτος από τις πυρκαγιές στον αρκτικό κύκλο έχει ήδη ξεπεράσει κατά 35% το σύνολο των αντίστοιχων εκπομπών του 2019. Τα τελευταία δεδομένα, τα οποία προέρχονται από τον Κοπέρνικο, την υπηρεσία επιτήρησης της ατμόσφαιρας της ΕΕ, δείχνουν ότι μέχρι τις 24 Αυγούστου 245 μεγατόνοι διοξειδίου του άνθρακα απελευθερώθηκαν φέτος από τις πυρκαγιές. Για ολόκληρο το 2019 ο αντίστοιχος αριθμός περιορίστηκε στους 181 μεγατόνους.

Ο μεγαλύτερος αριθμός πυρκαγιών που παρατηρήθηκαν ταυτόχρονα ήταν περίπου 600 στα τέλη Ιουλίου, με τον αντίστοιχο αριθμό να κυμαίνεται στις 400 για το 2019. Το γεγονός γίνεται ακόμη πιο ανησυχητικό αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο αριθμός περιοριζόταν κατά μέσο όρο περίπου στις 100 στο διάστημα 2013 – 2018.

 

Πολυήμερες πυρκαγιές

Ο Δρ Μαρκ Πάρινγκτον, κορυφαίος επιστήμων του Κοπέρνικου, αναφέρει ότι οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στον αρκτικό κύκλο φέτος το καλοκαίρι ενδέχεται να δημιουργούν νέο προηγούμενο. Οι εκπομπές αυξήθηκαν σημαντικά τον Ιούλιο και στις αρχές Αυγούστου σε σύγκριση με το 2019. «Από κάποιες απόψεις, τα δεδομένα ήταν ίδια με εκείνα του 2019 σε ό,τι αφορά τις ξηρές και ζεστές κλιματικές συνθήκες στην αρκτική περιοχή της Σιβηρίας. Φέτος η διαφορά έγκειται στη μεγάλη ομάδα πυρκαγιών που έκαιγαν ολόκληρο τον Ιούλιο για πολλές μέρες, αυξάνοντας τις εκπομπές σύμφωνα με υπολογισμούς». Ο Δρ Τόμας Σμιθ, αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικής δημοσιογραφίας στο LSE, αναφέρει ότι το 2019 ήδη ήταν ασυνήθιστη χρονιά για τον αρκτικό κύκλο. «Έχουμε βιώσει δύο χρόνια με ασυνήθιστα υψηλή δραστηριότητα, σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα που φτάνουν έως το 2003», σημείωσε μιλώντας στον Guardian.

Ο Σμιθ προειδοποίησε επίσης ότι ορισμένες πυρκαγιές καταστρέφουν αρχαία έλη που περιέχουν άνθρακα, ο οποίος συγκεντρωνόταν εκεί επί χιλιάδες χρόνια δημιουργώντας συνθήκες ανάλογες με εκείνες της καύσης ορυκτών καυσίμων. Ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από τον Σμιθ, και η οποία καλύπτει τον Μάιο και τον Ιούνιο της φετινής χρονιάς, υποστηρίζει ότι περίπου το 50% των πυρκαγιών στον αρκτικό κύκλο καίνε τέτοιου είδους έλη, με την πλειοψηφία της δραστηριότητας να αφορά την ανατολική Σιβηρία.

 

Eκτεταμένο και επίμονο φαινόμενο

Οι φωτιές στον αρκτικό κύκλο έχουν προκαλέσει ανησυχίες τα τελευταία χρόνια, καθώς μετατρέπονται σε ένα εκτεταμένο και επίμονο φαινόμενο.

Τον Ιούνιο η εναέρια υπηρεσία δασοφυλακής της Ρωσίας ανέφερε ότι σχεδόν 14 εκατομμύρια στρέμματα δάσους της Σιβηρίας φλέγονταν σε περιοχές απρόσιτες στους πυροσβέστες. Πέρσι το καλοκαίρι οι φωτιές της Αρκτικής ήταν τόσο έντονες, ώστε να δημιουργήσουν σύννεφο καπνού και στάχτης που ξεπερνούσε σε μέγεθος όλη την έκταση της ΕΕ.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Μάσκες και γάντια στο βυθό της Μεσογείου: «SOS» από τις γαλλικές αρχές για τη «ρύπανση κορωνοϊού»

«Πρόκειται για την αρχή ενός νέου είδους μόλυνσης» προειδοποίησε ο ιδρυτής της οργάνωσης που κατέγραψε τις υποβρύχιες εικόνες με τις μάσκες στο βυθό της...

Μαζική εξαφάνιση ειδών πριν από 359 εκατομμύρια χρόνια λόγω υπερθέρμανσης

Η αύξηση της θερμοκρασίας προκάλεσε καταστροφή του όζοντος και μαζική εξαφάνιση των ειδών πριν από 359 εκατομμύρια χρόνια. Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι...

Ποιοι σκύλοι κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν θερμοπληξία

Οι σκύλοι με βάρος πάνω από τον μέσο όρο για τη ράτσα τους φαίνεται να έχουν σχεδόν μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα θερμοπληξίας σε σχέση...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613