Οι επιστήμονες λένε ότι θα αντιμετωπίσουμε χειρότερες πανδημίες από το COVID-19, εκτός εάν προστατεύσουμε τη φύση.
Σε άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στις 29 Απριλίου και αναδημοσιεύεται στη ιστοσελίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο γίνεται αναφορά σε επισημάνσεις επιστημόνων της Διακυβερνητικής Πλατφόρμας Επιστημονικής Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES) με έδρα τη Βόννη. Οι κορυφαίοι επιστήμονες αναφέρουν πως οι άνθρωποι είναι το μόνο είδος υπεύθυνο για την πανδημία COVID-19. Αναφέρονται στην κατάχρηση του φυσικού περιβάλλοντος που προκαλεί μια «τέλεια καταιγίδα», επιτρέποντας την εξάπλωση θανατηφόρων παθογόνων σε όλο τον κόσμο.
Το IPBES αναφέρει πως θα αντιμετωπίσουμε συχνότερες πανδημίες, εκτός εάν καταφέρουμε να χειριστούμε τις βασικές αιτίες αυτής της πανδημίας και κάνουμε καλή διαχείριση των φυσικών πόρων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες , ειδικούς σε θέματα βιοποικιλότητας, ασθένειες όπως η COVID-19 προκαλούνται από μικροοργανισμούς που μολύνουν το σώμα μας – με πάνω από το 70% όλων των αναδυόμενων ασθενειών που επηρεάζουν τους ανθρώπους να προέρχονται από άγρια ζώα και κατοικίδια. Οι πανδημίες, ωστόσο, προκαλούνται από δραστηριότητες που φέρνουν αυξανόμενο αριθμό ατόμων σε άμεση επαφή και συχνά σε σύγκρουση με τα ζώα που μεταφέρουν αυτά τα παθογόνα.
«Η ανεξέλεγκτη αποψίλωση των δασών, η ανεξέλεγκτη επέκταση της γεωργίας, η εντατική καλλιέργεια, η εξόρυξη και η ανάπτυξη των υποδομών, καθώς και η εκμετάλλευση των άγριων ειδών δημιούργησαν μια« τέλεια καταιγίδα »για τη διαρροή ασθενειών από την άγρια φύση στους ανθρώπους», αναφέρουν.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περισσότερο από το ένα τρίτο της επιφάνειας του πλανήτη στον κόσμο και σχεδόν το 75% των πόρων γλυκού νερού χρησιμοποιείται τώρα στις καλλιέργειες ή την κτηνοτροφία, και αυτό μειώνει τις άγριες περιοχές της γης και τα γηγενή είδη.
Η επικρατέστερη άποψη και σχολή σκέψης αναφέρει πως το ανεξέλεγκτο εμπόριο άγριων ζώων πιθανότατα ήταν ο καταλύτης για την πανδημία COVID-19, η οποία ξεκίνησε σε μια αγορά ζωντανών ζώων. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι πάντως σίγουροι ποια είδη μεταδίδουν τον ιό στον άνθρωπο, αλλά είναι βέβαιο ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ζώα παίζει ρόλο στο πώς αρχίζουν και εξαπλώνονται οι μεταδοτικές ασθένειες.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ακόμη και όταν αναζωογονούνται οι οικονομίες, οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί πρέπει να είναι ψηλά στις προτεραιότητες όλων των κυβερνήσεων. Λένε ότι, αντί να βιάζονται να παραδώσουν πακέτα διάσωσης σε καταστροφικές βιομηχανίες, οι κυβερνήσεις πρέπει να βρουν έναν τρόπο να εξισορροπήσουν την οικονομική ανάπτυξη και να διατηρήσουν τους πολίτες τους ασφαλείς.
Προτείνεται μια προσέγγιση στην οποία οι κυβερνήσεις αναγνωρίζουν ότι η υγεία της ανθρωπότητας βασίζεται σε ένα υγιές περιβάλλον.