Τέσσερις λόγοι που δεν σας ακούει όταν βγαίνει από το σπίτι o σκύλος

Είναι κάποιοι σκύλοι, που ενώ μέσα στο σπίτι έχουν στραμμένη την προσοχή τους στον κηδεμόνα τους, όταν βγαίνουν στον έξω κόσμο ξεχνούν τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς.

«Κάποιοι κηδεμόνες παραπονιούνται ότι, ενώ ο σκύλος τους πειθαρχεί στο σπίτι και ανταποκρίνεται στις εντολές της βασικής εκπαίδευσης, δεν ισχύει το ίδιο και στη βόλτα, ή σε άλλο εξωτερικό περιβάλλον. Αυτό αποτελεί πρόβλημα διότι, συνήθως, ο σκύλος παρουσιάζει μια συμπεριφορά αρκετά έντονη, όταν, για παράδειγμα, συναντά άλλους σκύλους ή γάτες, με αποτέλεσμα ο κηδεμόνας να μην μπορεί να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση, και η βόλτα να μετατρέπεται σε εφιάλτη», αναφέρει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη.

Υπάρχουν σκύλοι, όπως λέει η κα Γρυπάρη, οι οποίοι μόλις βγουν από το σπίτι, αποκτούν μια ανεξέλεγκτη συμπεριφορά: τραβούν υπερβολικά, γαβγίζουν σε διάφορα ερεθίσματα, περπατούν απείθαρχα, κάνοντας ζιγκ ζαγκ, δεν σταματούν πριν περάσουν το δρόμο, κτλ.

Ας δούμε, λοιπόν, με τη βοήθεια της ενεργειακής εκπαιδεύτρια σκύλων, για ποιο λόγο ένας σκύλος συμπεριφέρεται διαφορετικά στο σπίτι και στη βόλτα, και τι μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε αυτή την κατάσταση.

1) Το εξωτερικό περιβάλλον έχει περισσότερα ερεθίσματα: Πρόκειται για ένα πιο απαιτητικό περιβάλλον, όπου υπάρχουν πολλές προκλήσεις, στις οποίες κάποιοι σκύλοι αντιδρούν έντονα. Σκύλοι, γάτες, παιδάκια και πολλές μυρωδιές, είναι τα πιο συνηθισμένα ερεθίσματα, που «ξεμυαλίζουν» έναν σκύλο. Γι΄ αυτόν τον λόγο η εκπαίδευση ξεκινά από το σπίτι, ένα πιο ασφαλές και ήσυχο περιβάλλον, και ολοκληρώνεται στη βόλτα.

2) Ο σκύλος δεν εκπαιδεύτηκε σε εξωτερικό περιβάλλον: Πολλοί κηδεμόνες εφαρμόζουν τις εντολές τις βασικής εκπαίδευσης στο σπίτι, και αμελούν ή βαριούνται να συνεχίσουν την εκπαίδευση και έξω. Ο σκύλος, λοιπόν, μαθαίνει πειθαρχία στο σπίτι, ενώ στη βόλτα θεωρεί ότι μπορεί να συμπεριφερθεί όπως θέλει.

3) Ακατάλληλο λουρί: Ο τύπος του λουριού και ο τρόπος που το κρατάμε, επηρεάζει πολύ τη συμπεριφορά του σκύλου. Εάν, για παράδειγμα, το λουρί δεν μας βολεύει, ή είναι πολύ μακρύ ή πολύ κοντό, ή εάν το περιλαίμιο ή το στηθόλουρο είναι πολύ χαλαρά και βγαίνουν εύκολα, ο κηδεμόνας δυσκολεύεται να χειριστεί σωστά τον σκύλο στη βόλτα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής καθοδήγηση και διόρθωση, και ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα να «κάνει τα δικά του».

4) Ο χαρακτήρας του σκύλου: Υπάρχουν ράτσες σκύλων, που είναι πιο ευερέθιστες στο εξωτερικό περιβάλλον. Τα κυνηγόσκυλα, για παράδειγμα, γοητεύονται εύκολα από τις μυρωδιές, με αποτέλεσμα να κατακλύζονται από υπερένταση και υπερβολική ενέργεια, όταν «βομβαρδίζονται» από αυτές.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε μια τέτοια συμπεριφορά;

«Να δουλέψουμε τον σκύλο μας στη βόλτα. Η εκπαίδευση σε εξωτερικό περιβάλλον είναι πιο απαιτητική, λόγω της πληθώρας ερεθισμάτων, και χρειάζεται περισσότερη υπομονή και επιμονή. Είναι, όμως, η μόνη λύση, προκειμένου να διορθώσουμε τη συμπεριφορά του σκύλου μας. Ο σκύλος πρέπει να δουλευτεί με πραγματικά ερεθίσματα», διευκρινίζει η κα Γρυπάρη.

 

Για να «συνετίσουμε», λοιπόν, τον σκύλο μας, αρχικά, όπως αναφέρει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, προσπαθούμε να τον απευαισθητοποιήσουμε, ώστε να είναι αδιάφορος απέναντι σε αυτό που τον εξιτάρει. Έπειτα, θέλουμε να περάσει στο στάδιο, κατά το οποίο θα κάνει θετικό συνειρμό, συνδέοντας το συγκεκριμένο ερέθισμα με κάτι καλό.

Τέλος, η κα Γρυπάρη επισημαίνει: «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι προϋπόθεση για «να μας ακούει» ο σκύλος μας, είναι να τον έχουμε εκπαιδεύσει εμείς -διότι μαθαίνει να συνεργάζεται με αυτόν που του διδάσκει κάτι- και να έχουμε χτίσει μια σωστή σχέση εμπιστοσύνης, μέσα στην οποία ο σκύλος θα νιώθει ασφάλεια και θα έχει αυτοπεποίθηση».

● Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ