Μετά από 44 χρόνια ο κατασκηνωτικός χώρος στην Πόλη Χρυσοχούς έβαλε λουκέτο από τον περασμένο Νοέμβριο. Τα τελευταία 15 χρόνια το κάμπινγκ, που ήταν πολύ δημοφιλής χώρος διακοπών για ντόπιους και ξένους, ήταν σε τραγική κατάσταση λόγω της διαμάχης μεταξύ του δήμου και του ιδιώτη, ο οποίος διαχειριζόταν το χώρο.
Μετά από πολύχρονες δικαστικές διαδικασίες, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, γεγονός που άνοιξε το δρόμο να υλοποιηθούν τα σχέδια που είχαν εκπονηθεί από τον ΚΟΤ για την αναβάθμισή του. Το αρχικό συμβόλαιο διαχείρισης του χώρου είχε υπογραφεί τον Μάρτιο του 1980 μεταξύ του Τμήματος Δασών και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (KOT) και προέβλεπε ότι την 1η Μαρτίου 2010 ο KOT όφειλε να παραδώσει στο Τμήμα Δασών τον χώρο ελεύθερο. Ωστόσο από την 1η Μαρτίου 2000 ο KOT σύναψε συμφωνία με ιδιώτη για χρήση του χώρου αυτού με ημερομηνία λήξης στις 28.2.2010. Έκτοτε ο ιδιώτης παρέμεινε στο χώρο, τον οποίο διαχειριζόταν με βάση συμφωνίες που έκανε με την Τοπική Αρχή στην οποία εκμισθώθηκε ο χώρος.
Ψάχνει επενδυτή για την αναβάθμιση και διαχείριση του κάμπινγκ
Στον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς περιήλθε ουσιαστικά ο χώρος από τις 10 Νοεμβρίου του 2023. Ο δήμος ξεκίνησε την καθαριότητα του χώρου και την απομάκρυνση ευτελών υλικών και κατασκευών. Έδωσε επίσης διορία για την απομάκρυνση όλων όσοι διέμεναν ακόμη σε τροχόσπιτα και αντίσκηνα, ενώ πριν λίγες μέρες τοποθετήθηκαν εμπόδια ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση οχημάτων στο χώρο.
Η πρόσβαση προς την οργανωμένη παραλία είναι ελεύθερη, όμως για τους καλοκαιρινούς μήνες θα υπάρχει συνεχής έλεγχος ώστε να αποτρέπεται η κατασκήνωση και για λόγους ασφάλειας. Εντός των ημερών ο δήμος προτίθεται να προκηρύξει διαγωνισμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ώστε να βρει στρατηγικό επενδυτή ο οποίος θα αναλάβει την αναβάθμιση του κάμπινγκ και τη διαχείρισή του.
Για τα σχέδια υπάρχει πολεοδομική άδεια, η οποία λήγει το 2024, όμως μπορεί να ανανεωθεί.
Ο κατασκηνωτικός χώρος περιλαμβάνει μια έκταση 82.609 τετραγωνικών μέτρων. Το master plan που είχε εκπονηθεί πριν από αρκετά χρόνια από τους μελετητές Ιωακείμ και Λοϊζάς, μεταξύ άλλων, προνοεί τη διαφύλαξη της υφιστάμενης βλάστησης, ενώ όσα έργα προβλέπονται θα γίνουν με σεβασμό και λαμβάνοντας υπόψιν τα δέντρα. Περαιτέρω, θα γίνει προσπάθεια για εμπλουτισμό της βλάστησης με τη φύτευση νέων ενδημικών φυτών που αντέχουν στις συνθήκες της συγκεκριμένης περιοχής.
Το έργο για την ανάπλαση του κατασκηνωτικού χώρο προϋπολογίζεται σε 2,5 εκ. ευρώ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εστιατόριο στην παραλία, χώρους υγιεινής σε τρία σημεία, υπηρεσίες εντός του χώρου καθώς και κατασκευή δρόμων. Το μεγάλο πλεονέκτημα του χώρου είναι η σκίαση από τους ευκάλυπτους, η παραλία που βελτιώθηκε μετά την κατασκευή των κυματοθραυστών και η μικρή απόσταση από τον κεντρικό οικιστικό πυρήνα του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς.
Κώστας Νάνος