Ο μέσος Ευρωπαίος παράγει περίπου 11 κιλά κλωστοϋφαντουργικά απορρίμματα – Η ευκαιρία της ΕΕ

ισωσ σε ενδιαφερουν

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στην ΕΕ συνολικά, η παραγωγή αποβλήτων αυξάνεται αλλά με βραδύτερο ρυθμό από την οικονομία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο συνολικός στόχος της μείωσης της συνολικής παραγωγής αποβλήτων πλησιάζει να επιτευχθεί, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο. Τα ευρήματα της έκθεσης υπογραμμίζουν τις ευκαιρίες για πιο αποτελεσματική πρόληψη των απορριμμάτων, με τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα στο επίκεντρο.

Η πρόληψη της σπατάλης αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής της Ευρώπης για τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία αποδοτική ως προς τους πόρους και ουδέτερη για το κλίμα. Η παραγωγή απορριμμάτων σε όλη την Ευρώπη αυξήθηκε κατά 5,2% μεταξύ 2014 και 2018, ενώ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 14,8% στην ΕΕ σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΠ «Πρόοδος προς την πρόληψη των απορριμμάτων στην Ευρώπη — η περίπτωση της πρόληψης των απορριμμάτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων».

Η ανάλυση δείχνει ότι η παραγωγή αποβλήτων εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στην οικονομία, αλλά, συνολικά, η ΕΕ μπόρεσε να επιτύχει αύξηση παραγωγής αποβλήτων χαμηλότερη από την οικονομική ανάπτυξη, ή τη λεγόμενη σχετική αποσύνδεση. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι τα απόβλητα μειώνονται σε πραγματικούς όρους σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία. Η υιοθέτηση συγκεκριμένων στόχων — ισχυρός μοχλός χάραξης πολιτικής — θα βοηθούσε στην εδραίωση της πολιτικής πρόληψης σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο.

Η ανάλυση του ΕΟΠ εξέτασε τα εθνικά προγράμματα πρόληψης των αποβλήτων και συγκεκριμένα τις ροές αποβλήτων στο επίκεντρο, τους δείκτες, τους στόχους και τα μέτρα για την πρόληψη των αποβλήτων. Η επανεξέταση αποκάλυψε ότι, από φέτος, 10 από τις 32 χώρες που εξετάστηκαν δεν διαθέτουν πρόγραμμα πρόληψης της δημιουργίας αποβλήτων, όπως απαιτείται από τη νομοθεσία της ΕΕ.

Στο επίκεντρο τα κλωστοϋφαντουργικά απορρίμματα

Τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα θα ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από τα βελτιωμένα μέτρα για την πρόληψη των απορριμμάτων, καθώς πρόκειται για μια ταχέως αναπτυσσόμενη ροή αποβλήτων που επηρεάζει το περιβάλλον που σχετίζεται με μη βιώσιμα πρότυπα κατανάλωσης. Ο μέσος Ευρωπαίος παράγει περίπου 11 κιλά κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων ετησίως.

Η πρόληψη των απορριμμάτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων έχει μεγάλες δυνατότητες, κυρίως μέσω της μείωσης της κατανάλωσης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, του οικολογικού σχεδιασμού και, τελικά, της επαναχρησιμοποίησης. Για να διευκολυνθεί αυτό, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον σχεδιασμό του προϊόντος για την προώθηση ανθεκτικών και μακράς διαρκείας υλικών, ενώ θα πρέπει να δοθεί υποστήριξη στην επισκευή (π.χ. με χρήση φορολογικών ελαφρύνσεων) και στην επαναχρησιμοποίηση (π.χ. μέσω κανονισμών).

πηγη envinow.gr

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Στην 20ή θέση η Κύπρος στις διαρροές πλαστικών

Για τη ραγδαία αύξηση των πλαστικών που καταλήγουν στη Μεσόγειο προειδοποίησε η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN). Μία νέα έκθεση της Ένωσης διαπιστώνει...

Εμβληματικά αρπακτικά πουλιά πέφτουν θύματα απερίσκεπτων πυροβολισμών

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος (BirdLife Cyprus) καταδικάζουν τον πυροβολισμό δύο εμβληματικών αρπακτικών πουλιών, τα οποία βρέθηκαν τραυματισμένα στην κυπριακή...

Σιβηρία: Μικροσκοπικό ζώο επέζησε 24.000 χρόνια σε βαθιά κατάψυξη

Ένα μικροσκοπικό ζώο, που αποκαλείται βδελλοειδές τροχοφόρο, «αναστήθηκε» αφού παρέμεινε σε συνθήκες κατάψυξης στη Σιβηρία επί σχεδόν 24.000 χρόνια, και κατόπιν κατάφερε να κλωνοποιήσει...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613