Ταξίδια με κατοικίδια στην Ευρώπη- Τι ισχύει

ισωσ σε ενδιαφερουν

Ποιοι είναι ευρωπαϊκοί κανόνες που εφαρμόζονται για να μπορεί να ταξιδέψει κανείς εύκολα και ασφάλεια με το κατοικίδιό του στην ΕΕ;

Η ΕΕ έχει θεσμοθετήσει κανόνες για να διευκολύνει τα ταξίδια με κατοικίδια ζώα, μεταξύ των κρατών μελών. Μάλιστα, παρόμοιοι κανόνες ισχύουν για όποιον επιθυμεί να ταξιδέψει με το κατοικίδιό του προς την ΕΕ από τρίτη χώρα.

Οι κανόνες είναι πολύ συγκεκριμένοι και προφανώς αφορούν τόσο την προστασία του ζώου, όσο και την προστασία των ανθρώπων. Οι κανονισμοί λένε ότι τα ζώα συντροφιάς που μπορούν να ταξιδέψουν πρέπει να φέρουν μικροτσίπ( με τις ορισμένες προδιαγραφές του σχετικού κανονισμού) ή ευανάγνωστο τατουάζ κατοικίδιου ζώου. Βασικό προϋπόθεση είναι το ζώο να έχει εμβολιαστεί κατά της λύσσας, όπως επίσης να έχει υποβληθεί σε θεραπεία για κεστώδη έλμινθα. Το ζώο πρέπει να κατέχει έγκυρο ευρωπαϊκό διαβατήριο ζώου συντροφιάς, ή ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υγείας των ζώων όταν έρχεται από τρίτη χώρα εκτός ΕΕ.

Ευρωπαϊκό διαβατήριο για ζώα συντροφιάς

Το ευρωπαϊκό διαβατήριο για ζώα συντροφιάς είναι ένα έγγραφο που βασίζεται σε τυποποιημένο πρότυπο της ΕΕ και είναι απαραίτητο για τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Περιλαμβάνει περιγραφή και λεπτομερή στοιχεία για το ζώο, όπως τον κωδικό μικροτσίπ ή τατουάζ, καθώς και το ιστορικό των αντιλυσσικών εμβολιασμών και τα στοιχεία επικοινωνίας του ιδιοκτήτη και του κτηνιάτρου που εξέδωσε το διαβατήριο.

Το διαβατήριο για τα ζώα συντροφιάς ισχύει εφ’ όρου ζωής εφόσον ανανεώνεται κατάλληλα ο εμβολιασμός των ζώων σας κατά της λύσσας.

Σκύλοι, γάτες και νυφίτσες

Αυτοί οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν ισχύουν για όλα τα ζώα. Το ευρωπαϊκοί διαβατήριο για παράδειγμα το οποίο μπορεί ο καθένας εκδώσει από εγκεκριμένο κτηνίατρο στη χώρα του, ισχύει μόνο για σκύλους, γάτες και νυφίτσες. Για τα υπόλοιπα ζώα ισχύει η εθνική νομοθεσία του κάθε κράτους.

Αν, για παράδειγμα, κάποιος επιθυμεί να ταξιδέψει με ένα ινδικό χοιρίδιο, ερπετό ή κάτι άλλο, δεν καλύπτεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Επίσης αν για παράδειγμα κάποιος επιθυμεί να μεταφέρει ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση, ισχύουν πολύ πιο αυστηροί κανόνες.

Τι είναι το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υγείας των ζώων;

Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υγείας των ζώων είναι ένα άλλο είδος εγγράφου, το οποίο περιέχει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το ζώο συντροφιάς (ταυτότητα, υγεία, αντιλυσσικός εμβολιασμός) και βασίζεται σε τυποποιημένο υπόδειγμα της ΕΕ.

Εάν κάποιος ταξιδεύει από χώρα ή έδαφος εκτός ΕΕ, το ζώο συντροφιάς πρέπει να διαθέτει ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υγείας των ζώων το οποίο να έχει εκδοθεί από κτηνίατρο του Δημοσίου της χώρας αναχώρησης, το πολύ 10 ημέρες πριν από την άφιξη του ζώου στην ΕΕ. Το πιστοποιητικό ισχύει για ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ για 4 μήνες από την ημερομηνία έγκρισης ή έως ότου λήξει ο αντιλυσσικός εμβολιασμός (ό,τι συμβεί πρώτο). Επίσης πρέπει να δηλώνεται ότι το ζώο δεν μεταφέρεται για εμπορικούς σκοπούς.

Για τους πολύ αποφασισμένους που ταξιδεύουν με περισσότερα από 5 ζώα

Εάν κάποιος επιθυμεί να ταξιδέψει με περισσότερα από 5 ζώα, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Σκύλοι, γάτες, νυφίτσες που ξεπερνούν στον αριθμό τα 5, οφείλει ο συνοδός τους να προσκομίζει τη βεβαίωση συμμετοχής τους σε διαγωνισμό, έκθεση ή αθλητικό γεγονός. Επίσης ο ευρωπαϊκός κανονισμός επιβάλλει τα κατοικίδια αυτά να είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών.

Οι «καλύτεροι φίλοι» μας μπορούν να μας ακολουθήσουν στις διακοπές μας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί να διευκολύνει το ταξίδι με τα κατοικίδια. Το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή ενημέρωση και η πρόληψη και προστασία, για ζώα και ανθρώπους.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Ενα βραβείο για τον σκύλο-ψυχοθεραπευτή του lockdown

Μέσα στην πανδημία και το lockdown, με τις ψυχικές αντοχές όλων μας να δοκιμάζονται από τις πρωτοφανείς συνθήκες, τα κατοικίδια έγιναν ένας μοναδικός σύμμαχος. Εκπληκτα...

Petite Terre: Ένας παράδεισος στην Καραϊβική ο οποίος απειλείται άµεσα από τον τουρισµό και την κλιµατική αλλαγή

Η ισορροπία αυτού του οικοσυστήµατος απειλείται από τον τουρισµό και την κλιµατική αλλαγή. Χάρη σε ένα ευρωπαϊκό πρότζεκτ, µια οµάδα επιστηµόνων που ειδικεύεται στα...

Στα σκαριά παγκόσμιος χάρτης ήχων των ωκεανών

Έρευνα για τη θαλάσσια ζωή κατά την πανδημία   Ωκεανογράφοι από όλο τον κόσμο θα μελετήσουν πώς επηρεάστηκαν τα οικοσυστήματα των ωκεανών σε αυτόν τον ένα...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613