Στον ζωολογικό κήπο του Φοίνιξ οι φύλακες παίρνουν το μεσημεριανό τους γεύμα μαζί με ελέφαντες και ουρακοτάγκους. Αυτά τα πρωτεύοντα ζώα μοιάζουν να ψάχνουν τους επισκέπτες του ζωολογικού κήπου οι οποίοι είναι άφαντοι τις μέρες της κρίσης του κορωνοϊού. Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου του Φοίνιξ ανέφεραν ότι παρατήρησαν αλλαγές στη συμπεριφορά των ζώων του κήπου.
Στο Orana Wildlife Park στη Νέα Ζηλανδία οι ρινόκεροι και οι καμηλοπαρδάλεις εμφανίζονταν για τις προγραμματισμένες συναντήσεις τους με τους επισκέπτες, όμως δεν είναι κανείς εκεί. Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου του Δουβλίνου λένε ότι τα ζώα μοιάζουν να «αναρωτιούνται τι έχει συμβεί». Ο διευθυντής του κήπου Leo Oosterweghel λέει ότι τα ζώα τον κοιτάζουν με έκπληξη. «Πλησιάζουν και με κοιτούν με έκπληξη. Είναι συνηθισμένα στους επισκέπτες» δήλωσε στους Irish Times.
Η Λίντα Χάρντγουικ, διευθύντρια επικοινωνίας στο ζωολογικού κήπου του Φοίνιξ είπε στο BBC: «Παρατηρήσαμε ότι μερικά από τα πιο “κοινωνικά” ζώα μας δεν είναι φαν του #ΜένουμεΣπίτι και της κοινωνικής απόστασης. Ειδικότερα τα πρωτεύοντα έχουν καταλάβει ότι οι επισκέπτες μας δεν εμφανίζονται πια και τους αναζητούν».
«Χωρίς επισκέπτες, ορισμένα ζώα στερούνται ερεθισμάτων», δήλωσε ο Paul Rose, λέκτορας ηθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έξιτερ.
«Πολλά από τα ζώα, όπως οι παπαγάλοι, αντλούν ικανοποίηση από την αλληλεπίδραση με τους επισκέπτες. Είναι ευεργετικό για την ευημερία και την ποιότητα ζωής τους. Εάν αυτά τα ερεθίσματα δεν υπάρχουν, τότε τα ζώα στερούνται αυτής της ικανοποήσης» είπε.
«Το Tropical Flights Aviary φιλοξενεί ένα πολύ ξεχωριστό και κοινωνικό πουλί, την Dynah, τη μάινα από το Μπαλί, η οποία αυτές τις μέρες έχει χάσει την προσοχή των επισκεπτών. Οι φύλακες των πουλιών την επισκέπτονται συχνά για να περιορίσουν το αίσθημα της μοναξιάς που αισθάνεται αυτό τον καιρό το πουλί» πρόσθεσε η κ. Hardwick.
Στο Wildfowl & Wetlands Trust στο Slimbridge του Ηνωμένου Βασιλείου, το προσωπικό ασχολείται με τις πάπιες και τις χήνες με τον ίδιο τρόπο όπως θα έκανε το κοινό. Η ομάδα δίνει τροφή στα πτηνά και περπατά γύρω από την περίφραξη για να καθησυχάσει τα ζώα που έχουν συνηθίσει να έχουν ανθρώπους γύρω τους.
Εν τω μεταξύ, ορισμένα ζώα «ξεχνούν τους ανθρώπους» λόγω της έλλειψης επισκεπτών. Ένα ενυδρείο στην Ιαπωνία ζήτησε από τους ανθρώπους να καλούν τα χέλια στο FaceTime, ώστε να μην ξεχνάνε την παρουσία των ανθρώπων, μια και λέγεται ότι ξεκίνησαν να κρύβονται όποτε έβλεπαν κάποιο μέλος του προσωπικού να πλησιάζει το ενυδρείο τους.
Δεν είναι ακόμα σαφές πότε θα ανοίξουν ξανά οι ζωολογικοί κήποι και τα κέντρα άγριας ζωής. Αν και στην Γερμανία, για παράδειγμα, οι ζωολογικοί κήποι έχουν ήδη ανοίξει ξανά για το κοινό ωστόσο για ορισμένες άλλες χώρες το κλείσιμό τους μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο.
Πρέπει να υπάρχει ανησυχία μήπως τα ζώα νιώσουν έκπληξη όταν θα ξαναδούν τους επισκέπτες με το άνοιγμα των ζωολογικών κήπων;
«Νομίζω ότι πολλά ζώα ζωολογικών κήπων είναι αρκετά ανθεκτικά και μπορούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές στους καθημερινούς τους ρυθμούς» λέει ο Paul Rose. «Όμως καλό είναι αυτή η προσαρμογή να γίνει σταδιακά ώστε να διασφαλιστεί ότι η ξαφνική αλλαγή από την ησυχία στον θόρυβο από τους επισκέπτες δεν θα επηρεάζει τους κατοίκους των ζωολογικών κήπων. Η συνεχιζόμενη παρουσία του προσωπικού στους ζωολογικούς κήπους σημαίνει ότι τα ζώα δεν θα ξεσυνηθίσουν εντελώς στην παρουσία των ανθρώπων».
Με στοιχεία από το BBC και τους Irish Times