Τα σκυλιά ως κατοικίδια, μειώνουν το στρες των παιδιών

Τα παιδιά που είχαν μαζί τους, ως κατοικίδιο ζώο, σκύλο ανέφεραν ότι αισθάνονται λιγότερο άγχος σε σύγκριση με το να έχουν γονείς για κοινωνική υποστήριξη ή χωρίς κοινωνική υποστήριξη.

Η κατοχή ενός σκύλου στο σπίτι είναι πιθανό να προσφέρει πολύτιμη κοινωνική υποστήριξη όταν ένα παιδί υποφέρει από μια αγχωτική εμπειρία, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που είχαν σκύλο μαζί τους ανέφεραν ότι αισθάνονται λιγότερο άγχος σε σύγκριση με το να έχουν γονείς για κοινωνική υποστήριξη ή χωρίς κοινωνική υποστήριξη.

“Η μέση παιδική ηλικία είναι μια εποχή που τα στοιχεία για την κοινωνική στήριξη των παιδιών επεκτείνονται πέρα ​​από τους γονείς τους, αλλά οι συναισθηματικές και βιολογικές ικανότητές τους για αντιμετώπιση του άγχους εξακολουθούν να ωριμάζουν”, δήλωσε ο Darlene Kertes, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Florida στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, τα παιδιά που έπαιζαν πιο ενεργά με τα σκυλιά τους είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης – ένα βιολογικό δείκτη αντίδρασης στο στρες του σώματος – σε σύγκριση με τα παιδιά που έπαιζαν με τα σκυλιά τους λιγότερο, δήλωσε ο Kertes.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Social Development», η ομάδα προσέλαβε περίπου 100 οικογένειες που έχουν κατοικίδια ζώα και ανέλυσε παιδιά ηλικίας από 7 έως 12 ετών.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Animals”, έδειξε ότι ένας οικογενειακός σκύλος μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της σωματικής άσκησης για τα παιδιά με αναπηρίες.

Στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο σκύλος οδήγησε σε ένα ευρύ φάσμα βελτιώσεων για ένα 10χρονο αγόρι με εγκεφαλική παράλυση – μια συγγενή διαταραχή της κίνησης, του μυϊκού τόνου ή της στάσης του σώματος – συμπεριλαμβανομένης της σωματικής άσκησης καθώς και των κινητικών δεξιοτήτων, την ποιότητα της ζωής και τη συναισθηματική, κοινωνική και σωματική υγεία.

“Αυτά τα αρχικά ευρήματα δείχνουν ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των παιδιών με αναπηρίες και μπορούμε να τα κάνουμε πιο ενεργά”, δήλωσε ο Megan MacDonald, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Oregon.

“Ήταν τόσο cool να βλέπουμε τη σχέση μεταξύ παιδιού και σκύλου να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Αναπτύσσουν μια εταιρική σχέση και οι δραστηριότητες γίνονται πιο διασκεδαστικές και προκλητικές για το παιδί “, πρόσθεσε ο MacDonald.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ