Τα σκουπίδια και η ρύπανση που έφερε η πανδημία του Κορωνοϊου στην Κύπρο

ισωσ σε ενδιαφερουν

Με χειρουργικές μάσκες, γάντια μίας χρήσεως και πλαστικό εξοπλισμό ατομικής προστασίας γεμίζει η φύση μετά από την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Περιβαλλοντολόγοι και οργανώσεις σημειώνουν πως η Πολιτεία οφείλει να δράσει, ενώ σχετική επιστολή προώθησε και η Επιτροπή Περιβάλλοντος στο αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς καμία ανταπόκριση.

Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα ο Φιλελευθερος, η επιστολή ζητούσε όπως το Υπουργείο βρει τρόπους και λάβει τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να διαχειριστεί το πρόβλημα που προκύπτει με τα σκουπίδια του COVID 19, τις μάσκες και τα γάντια.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, σημείωσε πως τα γάντια και οι μάσκες δεν ανακυκλώνονται ενώ εισηγείται η κυβέρνηση να διοργανώσει ενημερωτικές εκστρατείες.

Σημείωσε, ότι ετοιμάστηκε νομοσχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων, το οποίο βρίσκεται για νομοτεχνικό έλεγχο. Μεταξύ άλλων, είπε ότι η νέα νομοθεσία φέρνει μια άλλη φιλοσοφία. Προβλέπει τη χωριστή διαλογή των αποβλήτων. Στα οργανικά, τα ανακυκλώσιμα και τα υπόλοιπα υλικά. Επίσης, προβλέπει ο πολίτης να πληρώνει βάσει όσων πετάει.

Δείτε επίσης:  Βραζιλία: Οργανώσεις «οδηγούν» την κυβέρνηση στο Ανώτατο για την αποψίλωση των δασών

Οπως διαπίστωσε η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των Φίλων της Γης Κύπρου, Αναστασία Κοραή, μετά από την πανδημία, δημιουργείται ένα πρόσθετο βάρος για το περιβάλλον και ένα νέο πρόβλημα, το οποίο δεν υπήρχε πιο πριν. Όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο .  Δεν προλαβαίνουν να δημιουργήσουν αναλώσιμα που να ανακυκλώνονται. Το μότο μας είναι η μείωση. Να μη χρησιμοποιούνται τέτοια αντικείμενα, τα οποία αμέσως μετά τη χρήση γίνονται σκουπίδια.  Δυστυχώς στην Κύπρο και με τις μονάδες εξεργασίας απορριμμάτων που διαθέτουμε, γνωρίζουμε ότι θα καταλήξουν ως υποπροϊόν επεξεργασίας σε δεξαμενές.

Ο κόσμος χρησιμοποιεί γάντια και μάσκες μιας χρήσης τα οποια δεν ειναι βιοαποδομίσημα και συχνά καταλήγουν εκτός κάδων. Αυτα, καταλήγουν πάρα πολλές φορές στη φύση και στη θάλασσα, τα οποία αποτελόύν κίνδυνο για τη θαλάσσια ζωή αφού αποτελούν  παγίδες για τα ψάρια, τα οποία δύναται να μπλεχτούν στα κορδόνια τους ή να τα μπερδέψουν με τροφή και να τα καταναλώσουν .

Δείτε επίσης:  Το 2019 καταγράφηκαν 308 φυσικές καταστροφές - Λόγω κλιματικής αλλαγής το 77%

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο περιβαλλοντολόγος και διευθυντής του οργανισμού Terra Cypria, Λεύκιος Σεργίδης  βλέπεις και έξω από τις υπεραγορές όπου στοιβάζονται γάντια και μάσκες ακόμη και στολή ποδιά μιας χρήσεως να βρω πεταμένη στη φύση.  Όλα αυτά τα σκουπίδια, ότι αφήσουμε στο περιβάλλον, ότι πετάξουμε, κάνει έναν κύκλο, ο οποίος το πιθανότερο θα καταλήξει στη θάλασσά. Στη δική μας περίπτωση θα πάει στη Μεσόγειο, η οποία είναι και μια κλειστή θάλασσα , σημείωσε και πρόσθεσε ότι ειδικά στο αστικό περιβάλλον που είναι σφραγισμένο από τσιμέντο και άσφαλτο, κάθε σκουπίδι θα κυλήσει μέχρι τη θάλασσα.

Δείτε επίσης:  Ο άνθρωπος της covid περιόδου - Ανακυκλώνουμε σωστά και μειώνουμε τα πλαστικά

Η Πολιτεία, διαπίστωσε, θα έπρεπε να προχωρήσει σε μια εκστρατεία για την ενημέρωση των πολιτών. Ή ακόμη, θα μπορούσε να δημιουργήσει χώρους επιστροφής των αντικειμένων. Πρακτική που πρέπει να εφαρμοστεί και με άλλα απορρίμματα. Όμως, πρέπει να κάνει τις προσπάθειες του και ο κόσμος. Εκείνο που θα αλλάξει, όπως σημείωσε, αυτή την κατάσταση είναι η Παιδεία και επίσης η επιβολή προστίμων , είπε και πρόσθεσε πως είναι απογοητευτική η στάση μια μερίδας πολιτών. Ιδίως μετά από μια κρίση όπως αυτή που έφερε η πανδημία. Δεν πήραμε κανένα μάθημα. Δεν σκεφτήκαμε. Δεν συνειδητοποιήσαμε την επιθυμία που εκδηλώσαμε κατά τον αυτοπεριορισμό, να πάμε μια βόλτα στη φύση. Τελικά τη ρυπαίνουμε Είναι μια απαράδεκτη στάση .

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Τηλεργασία: Γιατί οι γάτες αγαπούν τα πληκτρολόγια των υπολογιστών

Όταν η γάτα σαμποτάρει την τηλεργασία πηδώντας στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας δεν ψάχνει για αναπαυτική θέση, απλώς προσπαθεί να σας μιμηθεί και αυτό...

Ανακαλύφθηκε βακτήριο που τρώει πλαστικό

Ένα βακτήριο που τρέφεται με τοξικό πλαστικό ανακάλυψαν επιστήμονες. Είναι μάλιστα ο πρώτος βακτηριακός μικροοργανισμός που βρέθηκε ότι μπορεί να διασπάσει την πολυουρεθάνη.
Δείτε επίσης:  Αβέβαιο το μέλλον των θαλασσών της Ευρώπης χωρίς την ανάληψη επείγουσας συνεκτικής δράσης
Οι ερευνητές του...

Ο άνθρωπος της covid περιόδου – Ανακυκλώνουμε σωστά και μειώνουμε τα πλαστικά

Η ρύπανση επηρεάζει σοβαρά τα χερσαία οικοσυστήματα, τις θάλασσές μας και την ίδια μας την υγεία. Φυσικά, ό,τι καταλήγει στο περιβάλλον δεν μένει εκεί, αλλά...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ