Στις τελευταίες θέσεις φιγουράρει η Κύπρος στην ποιότητα του περιβάλλοντος

Mόλις στην 44η θέση κατατάσσεται η Κύπρος μεταξύ 60 κρατών που συμμετείχαν σε έρευνα για την ποιότητα του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης.

Η έρευνα η οποία διενεργήθηκε από την InterNations, ένα παγκόσμιο κοινωνικό δίκτυο, με έδρα το Μόναχο, που λειτουργεί σε 420 πόλεις, βασίστηκε σε τρεις υποκατηγορίες: Στα προϊόντα και βοηθητικά προγράμματα, στις πολιτικές και στους πολίτες, αλλά και στην ποιότητα του περιβάλλοντος. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, που ήταν αποκλειστικά εκπατρισθέντες, κλήθηκαν να απαντήσουν για την υποκατηγορία «Προϊόντα», εάν παρέχεται επαρκής διαθεσιμότητα «πράσινων» αγαθών και υπηρεσιών. Στην υποκατηγορία «Πολιτικές και πολίτες», οι ερωτηθέντες απαντούσαν μεταξύ άλλων πόσο πιστεύουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση υποστηρίζει πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος, η υποκατηγορία «Ποιότητα του Περιβάλλοντος» περιελάμβανε παράγοντες, όπως το φυσικό περιβάλλον και η ποιότητα του αέρα.

Η Κύπρος έχει την καλύτερη απόδοσή της στην υποκατηγορία Ποιότητα Περιβάλλοντος, κατατασσόμενη στην 33η θέση, καθώς σύμφωνα με την έρευνα λαμβάνει την 26η θέση στην ποιότητα του αέρα, όπου το 68% των ερωτηθέντων τη βαθμολόγησε θετικά (έναντι 62% παγκοσμίως). Επιπλέον, ένας στους πέντε (21%) δεν είναι ικανοποιημένος με την υποδομή της ύδρευσης και της αποχέτευσης (έναντι 15% παγκοσμίως).

Στην υποκατηγορία Πολιτικές και πολίτες, το κράτος μας κατέλαβε την 45η θέση, καθώς το 34% των συμμετεχόντων δεν συμφωνεί ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος (έναντι 25% παγκοσμίως) και το 44% δηλώνει ότι ο πληθυσμός δεν ενδιαφέρεται πολύ για περιβαλλοντικά ζητήματα (έναντι 30% παγκοσμίως). Επιπλέον, το 28% των εκπατρισθέντων είναι δυσαρεστημένοι με τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας (έναντι 18% παγκοσμίως) και μόνο το 42% αξιολογεί θετικά τη διαθεσιμότητα πράσινων αγαθών και υπηρεσιών (έναντι 63% παγκοσμίως).

Όσον αφορά την υποκατηγορία Προϊόντα και βοηθητικά προγράμματα, η Κύπρος έχει χαμηλότερη απόδοση, καθώς καταλαμβάνει την 48η θέση.

 

Στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν τα σκανδιναβικά κράτη

Σύμφωνα με την έρευνα, τα κράτη που απαρτίζουν τη Σκανδιναβική Χερσόνησο (Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία), καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις για την ποιότητα του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης.

Ερχόμενη στην κορυφή της η Φινλανδία κατατάσσεται 1η από τις 60 χώρες. Η σκανδιναβική χώρα ψηφίστηκε επίσης το καλύτερο κράτος στην υποκατηγορία Ποιότητα του Περιβάλλοντος, με σχεδόν όλους τους εκπατρισθέντες να βαθμολογούν το φυσικό της περιβάλλον με 98% έναντι 82% παγκοσμίως και την ποιότητα του νερού θετικά με 96% έναντι 72% παγκοσμίως. Ένας άλλος παράγοντας που έχει καλή βαθμολογία στη Φινλανδία είναι η ποιότητα του αέρα, την οποία βαθμολόγησαν με 95% έναντι 62% παγκοσμίως. Η χώρα έρχεται δεύτερη από τις υποκατηγορίες Προϊόντα και Πολιτικές, καθώς και από τις υποκατηγορίες Πολιτικές & Άνθρωποι, όπου στην πρώτη θέση έρχεται η Σουηδία.

 

 

Οι ουραγοί
Η Ινδία θεωρείται η χειρότερη χώρα στην ποιότητα του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης. Έρχεται τελευταία για σχεδόν όλους τους παράγοντες αξιολόγησης, εκτός από δύο: το φυσικό περιβάλλον (59η), όπου καταφέρνει να νικήσει το Κουβέιτ (60ό) και το ενδιαφέρον του πληθυσμού για περιβαλλοντικά ζητήματα (58η).
Παράλληλα, η Αίγυπτος (58η) και το Κουβέιτ (59ο), συμπληρώνουν τη χειρότερη τριάδα της έρευνας, ενώ η Μάλτα η οποία κατατάσσεται στην 52η θέση, θεωρείται το χειρότερο ευρωπαϊκό κράτος και το μόνο που φιγουράρει στην τελευταία δεκάδα της συνολικής κατάταξης.

Κωστής Πιτσιλλούδης

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ