Στα σκαριά παγκόσμιος χάρτης ήχων των ωκεανών

Έρευνα για τη θαλάσσια ζωή κατά την πανδημία

 

Ωκεανογράφοι από όλο τον κόσμο θα μελετήσουν πώς επηρεάστηκαν τα οικοσυστήματα των ωκεανών σε αυτόν τον ένα χρόνο που η ανθρώπινη δραστηριότητα περιορίστηκε στο ελάχιστο στη θάλασσα, λόγω της πανδημίας.

Οι επιστήμονες την ονόμασαν «η στιγμή της ησυχίας».

Έτσι περιγράφουν την κατάσταση που βιώνουν οι ωκεανοί και οι κάτοικοί τους στη διάρκεια της πανδημίας και ειδικά στα χρονικά διαστήματα του γενικευμένου lockdown σε όλο τον κόσμο όπου η ναυσιπλοΐα όπως και οι υπόλοιποι κλάδοι διέκοψε τη λειτουργία της.

«Το lockdown σταμάτησε την παγκόσμια ναυσιπλοΐα σε επίπεδα που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν αδύνατο να συμβεί», λέει ο Πίτερ Τγιάκ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Αγίου Ανδρέα στη Σκοτία. Οι ερευνητές θα μελετήσουν τα δεδομένα που έχουν καταγράψει 200 περίπου υδρόφωνα που είναι εγκατεστημένα σε όλους τους ωκεανούς και καταγράφουν τους ήχους της θαλάσσιας ζωής.

Οι ερευνητές θα μελετήσουν τα δεδομένα από τα υδρόφωνα τόσο πριν την εμφάνιση της πανδημίας όσο φυσικά κατά τη διάρκειά της και ειδικά την εποχή του γενικευμένου lockdown όσο και μετά τη λήξη του.

«Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα για να καταγράψουμε τις αλλαγές στο θόρυβο στους ωκεανούς και στο πώς επηρεάζουν τη θαλάσσια ζωή, όπως τα τραγούδια των φαλαινών και οι χορωδίες διαφόρων ειδών ψαριών», τόνισε ο Πίτερ Τγιάκ.

Όπως συνέβη και στις αστικές περιοχές, σύμφωνα με το site Naftemporiki.gr, που δημοσιεύει την έρευνα, το lockdown επέτρεψε στην άγρια ζωή να κάνει πιο έντονη την εμφάνισή τους το ίδιο θα συνέβη και στους ωκεανούς.

Στόχος των ερευνητών δεν είναι να καταγράψουν μόνο το τι συνέβη για το σύντομο χρονικό διάστημα του lockdown, αλλά και να βρουν στοιχεία που να αποκαλύπτουν το πώς ο συνεχώς αυξανόμενος θόρυβος στους ωκεανούς έχει επηρεάσει τη θαλάσσια ζωή σε όλα τα μήκη και τα βάθη τις τελευταίες δεκαετίες.

Για αυτόν το σκοπό θα μελετήσουν και δεδομένα από θαλάσσια είδη στα οποία έχει τοποθετηθεί ένας ειδικός πομπός που καταγράφει διάφορα δεδομένα, ειδικά αυτά της κίνησης τους στις θάλασσες.

«Μπορούμε να μάθουμε παρά πολλά απλά ακούγοντας τον ήχο του ωκεανού. Ένας από τους στόχους μου είναι να φτιάξω έναν παγκόσμιο χάρτη ήχων των ωκεανών, όπου θα μπορεί κάποιος να ακούσει, για παράδειγμα, τους ήχους που ακούγονται στις περιοχές που κινούνται συχνά πλοία, να καταγραφούν τα μεταναστευτικά μοτίβα των φαλαινών από τα τραγούδια τους. Μπορούμε να βρούμε ακόμη και στοιχεία για τις κλιματικές αλλαγές από τους ήχους που κάνουν οι κινήσεις των παγόβουνων», αναφέρει η Τζένιφερ Μίξις Ολντς, ειδικός στην ωκεάνια ακουστική στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire στις ΗΠΑ.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η αύξηση του θορύβου στους ωκεανού έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε διάφορα είδη που επικοινωνούν με ήχους σε διάφορα επίπεδα, αλλά και στο σύνολο της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ο θόρυβος δημιουργεί σε κάποια είδη, όπως τις φάλαινες, έντονο στρες, το οποίο τα οδηγεί τελικά στο θάνατο.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ