Η Ιαπωνία θα απορρίψει 1 εκ. τόνο μολυσμένου νερού στη θάλασσα

Η Ιαπωνία ενέκρινε ένα σχέδιο για την απελευθέρωση στη θάλασσα περισσότερου του ενός εκατομμυρίου τόνου μολυσμένου νερού από το κατεστραμμένο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στη Φουκουσίμα.

Το νερό θα υποβληθεί σε επεξεργασία και αραίωση, ώστε τα επίπεδα ακτινοβολίας να είναι χαμηλότερα από αυτά που έχουν καθοριστεί για το πόσιμο νερό.

Ωστόσο, αρκετοί ντόπιοι από τον κλάδο της αλιείας, καθώς και η Κίνα και η Νότια Κορέα, έχουν αντιταχθεί στο σχέδιο.

Πρόκειται για μία απόφαση η οποία αψηφά τις αντιδράσεις στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, ειδικά από πλευράς των εργαζομένων στην αλιεία στη Φουκουσίμα, που εναντιώνεται στην ιδέα εξαρχής.

Η απόφαση που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Γιοσιχίντε Σούγκα, βάζει τέλος στο διάλογο που διεξαγόταν τα τελευταία επτά χρόνια για το πώς θα μεταχειρίζονταν οι Αρχές τα μολυσμένα ύδατα, τα οποία προέρχονταν από τη βροχή, τα υπόγεια ρεύματα και τις απαραίτητες εγχύσεις για να ψυχθούν οι πυρήνες των αντιδραστήρων μετά το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.

Η διαδικασία για την απόρριψη του νερού στη θάλασσα θα αρχίσει σε περίπου δύο χρόνια και αναμένεται να κρατήσει δεκαετίες, διευκρίνισε η ιαπωνική κυβέρνηση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επέκρινε με εξαιρετικά έντονο τρόπο την απόφαση της κυβέρνησης της Ιαπωνίας χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετικά ανεύθυνη».

Το μέτρο αυτό «είναι ανεύθυνο και θα βλάψει κατάφωρα τη δημόσια υγεία και ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο και ζωτικά συμφέροντα γειτονικών χωρών», τόνισε εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας σε δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΥΠΕΞ της Κίνας.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ