Στα σκαριά κανονισμοί για τα πλαστικά γεωργικά απόβλητα

Παράγονται χίλιοι τόνοι γεωργικών αποβλήτων ετησίως

 

Την προώθηση προσχεδίου κανονισμών για ατομικά ή συλλογικά συστήματα διαχείρισης για την ανακύκλωση πλαστικών γεωργικών αποβλήτων ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου με θέμα τη διασφάλιση παραγωγής ανακυκλωμένου σωλήνα άρδευσης από γεωργικά πλαστικά απόβλητα, μέσω του έργου ReCyfilm.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Γεωργίας, η διαχείριση πλαστικών αποβλήτων γεωργικής προέλευσης «αποτελεί μια τεράστια πρόκληση και για τη χώρα μας, αφού, μέσα από μελέτες που έγιναν, με τελευταία αυτήν του Πανεπιστημίου Frederick, προκύπτει ότι στην Κύπρο παράγονται γεωργικά πλαστικά απόβλητα χιλίων περίπου τόνων ετησίως».

Η ανακύκλωση υλικών όπως οι μεμβράνες εδαφοκάλυψης ή τα θερμοκήπια από πλαστικό, όπως τόνισε ο κ. Καδής, θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αύξηση της ανακύκλωσης των πλαστικών αποβλήτων που παράγονται στην Ευρώπη, σε ποσοστό πέραν του 50%, μέχρι το 2030.

Με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση στον τομέα αυτό, είπε ο υπουργός, έχει ετοιμαστεί προσχέδιο Κανονισμών που σύντομα θα προωθηθούν στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, σύμφωνα με τους οποίους οι παραγωγοί, δηλαδή όσοι τοποθετούν πλαστικά προϊόντα για γεωργική χρήση στην αγορά, έχουν την υποχρέωση να δημιουργήσουν ατομικά ή συλλογικά συστήματα διαχείρισης, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα παράδοσης των παραγόμενων αποβλήτων σε καθορισμένα σημεία συλλογής.

Το έργο της παραγωγής ανακυκλωμένου σωλήνα άρδευσης από γεωργικά πλαστικά απόβλητα, πρόσθεσε ο κ. Καδής, είναι μια πρωτοβουλία της εταιρείας Elysee Irrigation Ltd, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και το Πανεπιστήμιο Frederick.

«Αποτέλεσμα της σχετικής με το Έργο συνεργασίας της εταιρείας Elysee Irrigation Ltd, του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών και του Πανεπιστημίου Frederick ήταν η δημιουργία ενός νέου προϊόντος, του σωλήνα άρδευσης Recyfilm, στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας», ανέφερε ο κ. Καδής, προσθέτοντας ότι η τοποθέτηση και χρήση μικρής ποσότητας σωλήνων ReCyfilm έχει ήδη εφαρμοστεί πιλοτικά από το Τμήμα Δασών, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αθαλάσσας.

Κλείνοντας, ο υπουργός συνεχάρη την εταιρεία Elysee Irrigation Ltd, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και το Πανεπιστήμιο Frederick «για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία τους, τα αποτελέσματα της οποίας είναι αξιέπαινα και ενθαρρυντικά».

 

 

Η εναλλακτική λύση
Το έργο ReCyfilm, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Restart 2016-2020», αναμένεται να συμβάλει στην όλη προσπάθεια, δίνοντας μια εναλλακτική λύση στον τρόπο διαχείρισης και αξιοποίησης ορισμένων πλαστικών γεωργικών αποβλήτων, μετατρέποντάς τα σε χρήσιμα υλικά που, ως πρώτη ύλη, ενσωματώνονται και πάλι στην παραγωγική διαδικασία.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ