«Σφαγή» αιωνόβιων δέντρων στο Τρόοδος

Το Κέντρο Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς απευθύνει επείγουσα έκκληση προς τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στην δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται το Τμήμα Δασών, για να σταματήσουν άμεσα οι εκκοπές μαύρης πεύκης στο δάσος του Προδρόμου, πολλές από τις οποίες είναι αιωνόβιες.

Η έκκληση απευθύνεται επίσης σε κάθε άλλο φορέα του δημοσίου (Επίτροπος Περιβάλλοντος, Επίτροπος Τροόδους κ.ά), καθώς και του ιδιωτικού τομέα (πολιτικά κόμματα, Οικολόγοι, κ.ά.) και σε κάθε υπεύθυνο ευαισθητοποιημένο πολίτη, που μπορεί να επηρεάσει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση και να σταματήσει το ανοσιούργημα αυτό εις βάρος της φυσικής κληρονομιάς του Τροόδους και της κοινότητας του Προδρόμου.

 

Η μαύρη πεύκη (pinus nigra) είναι «είδος προς εξαφάνσιν» θα μπορούσε να πει κανείς, αφού έχει εναπομείνει μόνο στον Όλυμπο και στις γύρω βουνοκορφές εξ ου και η μεγάλη σημασία αυτού του είδους της πεύκης στο πλαίσιο της διατήρησης της φυσικής μας κληρονομιάς. «Κανένα δένδρο μαύρης πεύκης δεν περισσεύει, τόσον δε περισσότερον οι αιωνόβιες μαύρες πεύκες που αποτελούν το διαμάντι της φυσικής κληρονομιάς του Τροόδους» σημειώνει το Κέντρο.

«Δυστυχώς, από τον περασμένο Φεβρουάριο και μέχρι σήμερα το Τμήμα Δασών, κάνοντας χρήση της αναχρονιστικής πρακτικής να βγάζει πεύκα προς πώληση σε ιδιώτες μέσω προσφορών, πρακτική που εφάρμοζε στο παρελθόν και το Τμήμα Αρχαιοτήτων και πωλούσε αρχαιότητες, καταστρέφει ένα από τα ομορφότερα δάση του Τροόδους και ειδικότερα της περιοχής του Προδρόμου» σημειώνεται.

Το εν λόγω δάσος ευρίσκεται κατά μήκος του δασικού δρόμου περίπατου που αρχίζει στα αριστερά της δεύτερης στροφής του δρόμου που οδηγεί από την Πλατεία του Προδρόμου προς το Τρόοδος. Καλούνται όλοι να το επισκεφθούν, ειδικά τα ΜΜΕ, ώστε να δημοσιοποιηθεί και να γίνει κατανοητό το μέγεθος της καταστροφής που επιτελείται.

Σύμφωνα με το Κέντρο Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς το πρόσχημα του Τμήματος Δασών περί ανανέωσης των δασών δεν μπορεί να ισχύσει, γιατί το δάσος αυτό και τα υπόλοιπα που ανήκουν στο Εθνικό Πάρκο Τροόδους, είναι διατηρητέα μνημεία της Φύσης και πρέπει να διατηρούν την αυθεντικότητά τους χωρίς οποιεσδήποτε επεμβάσεις, όπως αυτό γινόταν εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

«Ο βάναυσος τρόπος με τον οποίο έχουν κοπεί τα δένδρα μαρτυρεί από μόνος του την προχειρότητα και την αντιεπιστημονικότητα όσων συνέπραξαν σε αυτό τον κατάφορο βιασμό της Φύσης» τονίζεται.

Προστίθεται ότι δυστυχώς υπάρχουν και άλλα δένδρα με άσπρη σήμανση, των οποίων επίκειται η εκκοπή και μάλιστα σε σημεία όπου οι ρίζες τους συγκρατούν το έδαφος από την διάβρωση η οποία φαίνεται έκδηλα εκεί όπου κόπηκαν πεύκα παλαιότερα.

Η ασχημοσύνη που προέκυψε από την βεβήλωση του δάσους κορυφώθηκε με την επί τόπου εγκατάλειψη τμημάτων από τους κλάδους των δένδρων ακόμη και κορυφές από την κόμη των αιωνόβιων πευκών και τα οποία, αποξηραινόμενα, θα καταστούν επικίνδυνα για εύκολη ανάφλεξη πυρκαϊάς.

Επίσης, θα διαβρωθούν από ξυλοφάγα έντομα και μήκυτες και θα γίνουν εστίες αναπαραγωγής τους και στη συνέχεια θα προσβληθεί όλο το δάσους με τραγικές συνέπειες για την υγειή διατήρησή του και την διαχρονική του διαφύλαξη.

Οποιοσδήποτε επισκεφθεί το εν λόγω δάσος θα διαπιστώσει τη βεβήλωση ενός των ομορφοτέρων δασών του Τροόδους που ήταν μιας ανείπωτης παραμυθένιας ομορφιάς, με όλες τις τραγικές καταστροφικές συνέπειες που έπονται οποιασδήποτε αλόγιστης ανθρώπινης επέμβασης μέσα στην ανόθευτη Φύση.

Το πρόσχημα περί ανανέωσης των δασών της Κύπρου έχει χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογητικό για εξυπηρέτηση συμφερόντων ιδιωτών που εμπορεύονται την ξυλεία. Ο δε τρόπος που γίνεται, εύλογα θα μπορούσε να αφήσει υποψίες για διαπλοκή.

Το δε επιχείρημα ότι τα λεφτά από την πώληση των δένδρων αυτών, που μέχρι στιγμής υπολογίζονται μεταξύ 150 και 200, αν όχι περισσότερα, πάνε στο ταμείο του κράτους, είναι γελοίο, γιατί το κυπριακό κράτος δεν έχει ανάγκη εμπλουτισμού του ταμείου του ξεπουλώντας την δασική φυσική του κληρονομιά και μάλιστα από το Εθνικό Πάρκο Τροόδους.

«Καλείται ο καθ’ύλιν υπουργός και ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών να δώσουν στην δημοσιότητα τα στοιχεία πώλησης των εν λόγω δεκάδων δένδρων μέσα στο πλαίσιο της διαφάνειας που πρέπει να υπάρχει, ώστε να πληροφορηθούν οι πολίτες στους οποίους ανήκει αυτή η δασική κληρονομιά, ποίοι έκριναν ότι τα δένδρα αυτά έπρεπε να βγουν στην πώληση, για ποιούς λόγους, πόσα και σε ποίους πωλήθηκαν και εάν αυτοί οι αγοραστές είναι οι ίδιοι που αγοράζουν κάθε φορά δένδρα από τον δασικό πλούτο της Κύπρου, γιατί η εν λόγω πρακτική δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται και ευχόμαστε η περίπτωση του Προδρόμου να είναι η τελευταία» υπογραμμίζει η ανακοίνωση- έκκληση του Κέντρου.

3681999654484000 AD84
«Κάποιοι επιτέλους θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ίσως και η ίδια η Βουλή και να απαγορευθεί τελεσίδικα η προκήρυξη προσφορών και η πώληση δένδρων και ειδικά των αιωνόβιων από τα κυπριακά δάση τα οποία κατακαίγονται κάθε χρόνο χωρίς να αναφυτεύονται άμεσα και ολοκληρωτικά» επισημαίνεται εξάλλου.

Και εκτιμάται ότι το καλύτερο που έχει να κάνει το Τμήμα Δασών είναι τάχιστα να εξαγγείλει ένα εθνικό σχέδιο δάσωσης/ αναφύτευσης όλης της δημόσιας γης. Το κράτος δεν μπορεί να εμπορεύεται τα κληροδοτήματα και αγαθά του εθνικού δασικού μας πλούτου, αλλά να δώσει κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα για ιδιωτικές καλλιέργιες δασικών ειδών προς εμπορική εκμετάλλευση.

Οι ιδιώτες θα μπορούσαν να φυτεύουν με επιχορηγήσεις δασικά είδη σε δικά τους κτήματα και με το δικαίωμα εκκοπής και πώλησης των δένδρων αυτών στην κατάλληλη ηλικία. Η καταστροφή δημοσίων δασών με εκκοπές και πωλήσεις πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Εκτιμάται ακόμη ότι αν το Τμήμα Δασών εξαγγείλει ένα τέτοιο σχέδιο δάσωσης όλης της δημόσιας γης, θα μας έχει αρωγούς και συνεργάτες, γιατί η Κύπρος έχει άμεση ανάγκη αποκατάστασης των αποφυσικοποιημένων τοπίων, κυρίως πρώην δασικών, κάτι που θα συμβάλει στην βελτίωση των κλιματικών συνθηκών και θα λειτουργήσει ενάντια στην υπερθέρμανση του τοπικού κλίματος.

Τέλος, το Κέντρο παραθέτει αυτούσια τη δήλωση της πανεπιστημιακού δασολόγου και εδικού επί των δασών της Κύπρου, καθηγήτριας Τζούλια Έλις Μπάρνετ, η οποία έχει κάνει και τη διδακτορική της διατριβή επάνω στα δάση της Κύπρου και η οποία αντέδρασε αμέσως μετά που πληροφορήθηκε την καταστροφή του εν λόγω δάσους μέσα στο Εθνικό Πάρκο Τροόδους και είδε τις φωτογραφίες.

Μεταξύ άλλων, η ειδικός σημειώνει ότι το Pinus nigra έχει ποσοστό ωρίμανσης άνω των 800 ετών – πολλές γενιές περισσότερες από το ανθρώπινο είδος. «Εδώ μπορούμε να μιλήσουμε όχι μόνο για την ομορφιά των δασικών περιπτέρων αλλά για τον αντίκτυπό τους στη δομή του εδάφους και τα θρεπτικά συστατικά, τον σχετικό υδρολογικό κύκλο και την οικολογική σταθερότητα» λέει.

«Ως εθνικό πάρκο που αντικατοπτρίζει τις πεποιθήσεις και την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, το Εθνικό Πάρκο Τροόδους θα πρέπει να υπερισχύει κάθε εμπορικής εκμετάλλευσης, όπως προτείνεται στις Οδηγίες Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΕΕ για τα φυσικά τοπία. Οι ορισμοί ΕΕ μπορούν να περιλαμβάνουν: ‘πολιτιστικά τοπία, γεωλογικούς, βιολογικούς και φυσικούς σχηματισμούς’ και συνεπώς περιλαμβάνει τους προστατευόμενους χώρους ενδιαιτημάτων όπως του Pinus nigra subsp. Palassiana (9530) και το Τροόδος (τύπος οικοτόπου 6460). Και οι δύο περιοχές ενδιαιτημάτων χαρακτηρίζονται ως προτεραιότητες».

cache 728x3000 Analog medium 1009094 335873 192020 3681999103648000 ad691

cache 728x3000 Analog medium 1009095 285379 192020 3681999654484000 ad841

Πηγή: Ο Φιλελευθερος

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ