Σε ιστορικό χαμηλό ο πληθυσμός των πεταλούδων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό πεταλούδων, προκαλώντας ανησυχία τους ειδικούς που προειδοποιούν ότι η φύση βρίσκεται σε κρίση.

Η Butterfly Conservation μέτρησε πεταλούδες και σκώρους (γνωστός και ως νυχτοπεταλούδα) μεταξύ 16 Ιουλίου και 8 Αυγούστου και στην μελέτη της ανέφερε ότι τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη, σηματοδοτούν τα χαμηλότερα νούμερα από τότε που ξεκίνησε η καταμέτρηση πριν από 12 χρόνια. Ζήτησε δε, να ληφθούν επειγόντως μέτρα.

Είναι το τελευταίο προειδοποιητικό σημάδι για τις πεταλούδες μετά από δεκαετίες παρακμής. Οι πεταλούδες αποτελούν ζωτικό μέρος της τροφικής αλυσίδας και θεωρούνται σημαντικοί δείκτες της υγείας του περιβάλλοντος. Από το 1976, το 76% του πληθυσμού των πεταλούδων έχει μειωθεί.

Η Julie Williams, διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης, Butterfly Conservation, δήλωσε πως τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα. «Η φύση βρίσκεται σε κρίση και χρειαζόμαστε επείγουσα δράση, όχι μόνο για να αποτρέψουμε περαιτέρω απώλειες ειδών, αλλά για την ανοικοδόμηση της βιοποικιλότητας».

Φέτος οι εθελοντές μέτρησαν κατά μέσο όρο εννέα πεταλούδες ή σκώρους ανά καταμέτρηση, συγκριτικά με 11 κατά μέσο όρο πέρυσι και 16 το 2019.

Συνολικά, καταμετρήθηκαν 1.238.405 πεταλούδες και σκώροι, μία μείωση της τάξης του 14% σε σχέση με πέρυσι. Η έρευνα πραγματοποιείται από εθελοντές που μετρούν τον αριθμό και τον τύπο πεταλούδων ή σκώρων που βλέπουν μέσα σε διάστημα 15 λεπτών.

Μεταξύ των ειδών με σημαντικά μειωμένο αριθμό ήταν οι μικρές πεταλούδες με φτερά που θυμίζουν το κέλυφος χελώνας, οι οποίες κατέγραψαν πτώση 32% και η πολύχρωμη πεταλούδα με φτερά παρόμοια με του παγωνιού, η οποία κατέγραψε πληθυσμό κατά 63% χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι. Σημείωσε δε, τον χαμηλότερο αριθμό από το 2012.

Σημαντική μείωση κατέγραψε και η κοινή μπλε πεταλούδα με 59% πτώση.

Ωστόσο υπήρχαν και κάποια είδη που σημείωσαν αύξηση όπως η λευκή με 213%. Αλλά, η φιλανθρωπική οργάνωση, προειδοποίησε ότι οι αυξήσεις αυτές θα μπορούσαν απλώς να αντικατοπτρίζουν χαμηλότερες μετρήσεις πέρυσι.

Η Zoë Randle, επικεφαλής ερευνών στη Butterfly Conservation, δήλωσε ότι φέτος ήταν εξαιρετικά υγρός Μάιος, οπότε και σημειώθηκε ο μεγαλύτερος όγκος βροχής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτός ήταν σημαντικός παράγοντας για τον αριθμό των πεταλούδων, εμποδίζοντας την αναπαραγωγή και τη σίτισή τους.

«Στις πεταλούδες δεν αρέσει καθόλου η βροχή, είναι έντομα με ψυχρό αίμα. Πραγματικά, λειτουργούν με “ηλιακή ενέργεια”», είπε.

Αυτό ήταν ιδιαίτερα κακό για είδη που παράγουν δύο γόνους το χρόνο, τα περισσότερα από τα οποία είχαν τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία της έρευνας.

«Αυτός ο πρώτος γόνος επλήγη πραγματικά από αυτόν τον υγρό Μάη. Έτσι, η επιτυχία της αναπαραγωγής ήταν περιορισμένη, γεγονός που οδήγησε σε λιγότερους απογόνους για τη δημιουργία της δεύτερης γενιάς», δήλωσε η Randle, προσθέτοντας ότι αυτό θα έχει αντίκτυπο στην καταμέτρηση του επόμενου έτους.

Και με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να αναμένεται να αυξηθούν ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, φοβάται ότι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στις πεταλούδες και τους σκώρους μπορεί να είναι καταστροφικός.

Η Butterfly Conservation δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει στο μισό τον αριθμό των απειλούμενων ειδών στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα διπλασιάσει τις δράσεις της για την αποκατάσταση του τοπίου και θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να δημιουργήσουν νέους χώρους άγριας φύσης.

Εάν δεν ληφθούν μέτρα για την προστασία τους, είπε η Randle, αυτό θα οδηγήσει σε «συνεχή υποβάθμιση του περιβάλλοντος και του φυσικού κόσμου».

Εκτός από τα ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα, ο Brian Eversham, εντομολόγος και διευθύνων σύμβουλος του Bedfordshire, Cambridgeshire και του Northamptonshire Wildlife Trust, είπε ότι τα έντομα αντιμετωπίζουν πολλές πιέσεις, όπως είναι η απώλεια του βιοτόπου τους, τα μολυσμένα έλη και η επικίνδυνη χρήση φυτοφαρμάκων.

«Ενώ αυτά τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, δεν πρέπει να υποτιμούμε την ικανότητα της φύσης να ανακάμψει εάν δοθεί μια ευκαιρία. Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε δημιουργώντας περισσότερους βιότοπους για την άγρια ​​ζωή» πρόσθεσε.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ