Πτερόσαυρος «δράκος» ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία

Μπορεί να μην υπήρξαν ποτέ στον πλανήτη μας δράκοι παρόμοιους με αυτούς που αναφέρονται στην μυθολογία διαφόρων λαών ή με αυτούς που εμφανίζονται σε ταινίες φαντασίας αλλά αν υπήρξε κάποιο ον που να τους θυμίζει έντονα αυτό σίγουρα ήταν ένα άγνωστο μέχρι είδος πτερόσαυρου που πετούσε στον ουρανό της Αυστραλίας.

Παλαιοντολόγοι του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ αποφάσισαν να μελετήσουν απολιθώματα που εντοπίστηκαν το 2011 στην βορειοανατολική πλευρά της Αυστραλίας και δεν είχαν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα απολιθώματα αυτά ανήκουν σε έναν πτερόσαυρο που ζούσε στην περιοχή πριν από 105 εκατ. έτη. Οι ερευνητές ονόμασαν το νέο είδος Thapunngaka shawi. Αυτός ο πτερόσαυρος είχε άνοιγμα φτερών οκτώ μέτρα και ένα τεράστιο στόμα με σαγόνια που διέθεταν δόντια που έμοιαζαν με λόγχες.

«Στην ουσία ήταν απλά ένα κεφάλι με ένα μακρύ λαιμό που κάποιος του είχε βιδώσει ένα ζευγάρι μεγάλα φτερά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τιμ Ρίτσαρντς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Το κρανίο του πτερόσαυρου είχε μήκος άνω των τριών μέτρων και στο στόμα του υπήρχαν σαράντα δόντια εξελιγμένα για να γραπώνουν από μικρού μεγέθους δεινοσαύρους μέχρι και ψάρια.

Οι πτερόσαυροι εμφανίστηκαν μαζί με τους δεινοσαύρους πριν από περίπου 220 εκατ. έτη και αποτέλεσαν και αυτοί θύματα του τεράστιου αστεροειδή που έπεσε στην Γη πριν από 66 εκατ. έτη. Οι πτερόσαυροι ήταν τα πρώτα σπονδυλωτά που κατάφεραν να πετάξουν. Για μεγάλο χρονικό διάστημα αναφέρονταν ως ιπτάμενοι δεινόσαυροι κάτι που δεν ισχύει αφού δεν ανήκαν στην οικογένεια των δεινοσαύρων αλλά των ερπετών.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ